Saltimbocca La Felce

9 aprilie 2014   Societate

„Unul din marile avantaje din North Beach este că nu trebuie să mergi prea departe, ca să găseşti restaurante excelente. Traversam doar două străzi şi ajungeam la La Felce, unde comandam paste-pesto, o saltimbocca de viţel şi un Valpolicella foarte plăcut. Vă mai amintiţi ce spuneam, apropo de micile lucruri care îţi lipsesc la puşcărie? Pentru mine, era usturoiul. Cînd eşti sicilian, hrănit de mamă o viaţă întreagă, dacă trece o zi sau două fără usturoi, intri în sevraj. Pentru mama mea, usturoiul era un leac universal. Îl punea în orice, mai puţin în cafea. Guturai? Frecaţi-vă pieptul cu usturoi crud. Gripă? Mîncaţi usturoi crud. Hipertensiune? Mai luaţi puţin usturoi. M-am întrebat adesea ce s-ar fi întîmplat dacă tata i-ar fi spus că are hemoroizi.“

Ne vorbeşte detectivul privat Nick Polo, din Polo Solo (1987), de Jerry Kennealy, primul roman din seria care îl are ca protagonist. 

Comandaţi la măcelărie 4 escalopuri mari de viţel de lapte. Frecaţi feliile de carne cu un căţel de usturoi. Puneţi pe jumătatea dreaptă a fiecărui escalop o frunză mică de salvie proaspătă şi, peste frunză, o felie de jambon crud (Parma sau San Daniele). Împăturiţi fiecare escalop, cu jambonul spre exterior, şi fixaţi-l cu o scobitoare. Încingeţi într-o tigaie încăpătoare o lingură de ulei şi una de unt. Frigeţi escalopurile 3 minute, pe partea cu jambon. Întoarceţi-le apoi, săraţi, piperaţi şi mai lăsaţi-le 5 minute. Adăugaţi 100 ml de Marsala şi lăsaţi la foc iute pînă cînd se evaporă sosul. Scoateţi escalopurile pe un platou şi deglasaţi tigaia cu 200 ml de smîntînă. Lăsaţi să scadă 5 minute şi turnaţi sosul peste escalopuri.

Restaurantul La Felce (Feriga), din North Beach – cartierul Little Italy din San Francisco, a existat cu adevărat, pînă de curînd, vreme de cîteva decenii.

Mai multe