Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni. Investiția în pesticide care să protejeze culturile este uneori zădărnicită de ploi sau de temperaturile din aer sau din sol, de aceea utilizarea unor adjuvanți are un rol esențial în potențarea efectului erbicidelor, fungicidelor sau insecticidelor.
Spre exemplu, o cultură precum cea de Glycine max, despre care cei interesați pot găsi un ghid complet despre soia, necesită tratamente pentru eradicarea buruienilor, protecția împotriva mozaicului soiei, arsurii bacteriene, a manei sau a făinării. Adjuvanții vor optimiza acțiunea pesticidelor și vor asigura un efect mai îndelungat, o barieră mai eficientă împotriva dăunătorilor și o rezistență sporită a pesticidelor la ploi sau irigații.
Ce sunt adjuvanții pentru culturile agricole?
Dacă pesticidele au deja o tradiție în agricultura modernă, adjuvanții sunt cele mai noi substanțe utilizate pentru culturile de plante, pentru a le crește eficiența și îmbunătăți calitatea recoltei și producția la hectar. Adjuvanții sunt, așa cum le spune și numele, substanțe cu rol ajutător, sporind protecția împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor oferită de erbicide, fungicide și insecticide.
Diferiți factori pot cauza eficiența scăzută a pesticidelor și aici intră utilajele folosite pentru tratament, apa în care se diluează substanțele, ph-ul solului, precipitații și apa utilizată la irigat. Adjuvanții reglează toate aceste condiții, astfel încât substanțele din tratamentele efectuate să acționeze la potențial maxim.
Ce avantaje au fermierii la utilizarea adjuvanților?
În categoria de adjuvanți, fermierii au la dispoziție o gamă de produse care cresc eficiența culturilor în câmp. În primul rând, substanțele active din aceste produse sporesc puterea de penetrare a pesticidelor în culturile agricole.
De asemenea, rezistența erbicidelor, fungicidelor și a insecticidelor în sol sau pe părțile din pământ sau cele expuse ale plantelor este mult îmbunătățită, întrucât aderența pesticidelor aplicate cu un adjuvant este mai bună. În plus, efectul acestora este durabil, nefiind influențat de apa precipitațiilor.
Adjuvanții corectează reacția apei, neutralizând sărurile din componența ei, care ar putea afecta acțiunea pesticidelor. De asemenea, adjuvanții protejează culturile împotriva variațiilor mari de temperatură și chiar împotriva înghețului, care le influențează negativ dezvoltarea, producând pagube însemnate fermierilor.
Tipuri de adjuvanți, în funcție de cultură și de efectele dorite
Adjuvanții pot fi de mai multe tipuri, în funcție de substanțele de bază. Din acest punct de vedere, producătorii includ în componența adjuvanților agenți de chelatare, copolimeri organosiliconici de Trisiloxan, emulsificatori, polimer stiren utadiena carboxilata, ulei de parafină, ulei vegetal sau ulei vegetal esterificat.
Adjuvanții pot fi utilizați în orice cultură agricolă, pe cereale, legume, pomi fructiferi, rapiță, soia, sfeclă de zahăr, viță de vie, plante ornamentale, împreună cu îngrășăminte foliare, erbicide, pesticide și multe altele. Tipul de adjuvant și substanța de bază vor imprima anumite efecte asupra plantelor tratate.
Pentru soia, spre exemplu, adjuvanţii neutralizează proprietățile negative ale apei dure și scade pH-ul soluției. De asemenea, contribuie la absorbția produselor fitosanitare în plantă. Pentru îmbunătățirea aderenței, absorbției şi dispersiei soluţiei de stropit, fungicide sau insecticide, se utilizează adjuvanţi pe bază de copolimeri organosiliconici de Trisiloxan și ulei vegetal esterificat.
Utilizarea pesticidelor are o eficiență crescută, iar efectele acestora sunt potențate la maximum prin folosirea adjuvanților pentru culturile agricole. Cu produsele potrivite, în funcție de acțiune, de substanțele active și de tipul de plante, se pot obține rezultate optime în ceea ce privește dezvoltarea culturilor, producția la hectar și calitatea recoltelor. Culturile sunt mai bine protejate astfel împotriva buruienilor, a bolilor și dăunătorilor, pentru o perioadă mai îndelungată, indiferent de condițiile de temperatură și umezeală din mediu.