Revin

27 iunie 2012   Societate
Content image

asupra vomitării de produse tradiţional toxice româneşti din Mărginimea Sibiului. Cu un amendament. Vomiţi? Vomiţi un întreg univers ce va să fie. Mai precis: ţi-e indiferent că în frigider ai luat roşii, vinete, dovlecei, cartofi noi, tarhon, leuştean-toate-toate să faci o măreţie de legume pe uăk. Ţi-e silă, gîndul că-s luate din acelaşi loc toxic cu brînzetul te înfioară, plus că trebuie să ţii regim drastic.

Aşa se făcu, dragi consumatori, că am rămas o săptămînă cu legume măreţe neatinse şi mi-e aşa milă de ele, încît ieri cînd m-am pus să le gătesc erau fleşcăite de mi-a fost milă de mine să n-o iau iar înapoi cu bubele de la toxica brînză, dar nici nu m-am îndurat să le arunc! În halul ăsta te aduce o stare nefericită şi bucuria cumpărăturii, căci în ziua aceea a otrăvirii aveam bucuria cumpărăturii. Vai de mama mea, vai de mîna mea, vai de limba mea, să-mi crape capul ce emitea emoţie. De ce-i nevoie de emoţie în faţa unui tarhon? Dar în faţa unei cepe? Uite, io mă leg de ce cumpăr, de ce mănînc, acum ce mă fac – m-am legat de ce n-o să mănînc niciodată. Ce năpastă mi-am dat? De ce n-am controlul emoţiilor, cum scrie la cărţile astea moderne, în faţa unei limbi de porc, a unui curcan, a unui cartof. Io le şi văd preparate, în farfuria mea. Nu, nu le văd, ci le simt. Imaginaţia mea e slabă, dar emoţiile-poftele fac ravagii. Şi atunci e conturul ăla vag în suflet, contur de ceea ce ar putea fi, umbră de ce gustos voi mînca şi iată-mă pradă unor roşii fleşcăite din frigider.

Mai multe