Pui pentru Branko Ćopić

27 octombrie 2011   Societate

Pe 14 mai 1966, Tito îl invită pe Branko Ćopić – fost camarad de arme şi autor de literatură de front şi de aventuri – la un prînz, la Hotelul Park din Bihać. Oraşul din Bosnia-Herţegovina de astăzi a fost un important centru al rezistenţei antifasciste, în anii ’40, şi teatrul de luptă al Războiului Bosniac, cincizeci de ani mai tîrziu. Masa a fost relaxată şi nesofisticată, ca între prieteni vechi, cu supă de bame, plăcintă de spanac, şiş-kebab cu pilaf, pui à la Kiev, salată şi baclava de casă.

Pentru puiul à la Kiev, se curăţă de piele şi se dezosează trei piepturi mari de pui, fără a îndepărta şi osul aripii (care va sluji, mai tîrziu, ca „mîner“). Tăiaţi piepturile în formă de cotlete şi bateţi-le uşor, pînă ajung la o grosime de cca 1 cm, avînd grijă să nu străpungeţi carnea. Modelaţi trei bucăţi de unt, a cîte 120 de grame fiecare, în formă de cilindri şi daţi-le apoi prin făină. Săraţi şi piperaţi cotletele de pui şi rulaţi-le în jurul celor trei cilindri de unt. Treceţi rulourile astfel obţinute prin făină, ou bătut şi pesmet. Frigeţi-le 25 de minute în ulei încins. Cînd sînt gata, fixaţi o papiotă pe osul fiecărui rulou şi garnisiţi-le cu cartofi fierţi şi mazăre sotată în unt.

În acelaşi an, romanul lui Copic Osma ofanziva (A opta ofensivă) apărea în traducere românească la Editura pentru Literatură Universală.

Mai multe