Prognoze la 100 de ani de la moartea Kaiser-ului Franz

30 noiembrie 2016   Societate

Însuși Kaiser-ul va putea da mîna cu candidații republicani & Alexander Van der Bellen. Kaiser-ul a murit acum 100 de ani. Statuia sa, sculptată dintr-un soi de plastic roșu, a coborît direct pe caldarîmul din Mariahilferstraße, o arteră comercială, parțial pietonală, și așteaptă să-l întîlnească pe noul președinte al republicii în seara zilei de 4 decembrie 2016. De la egal la egal, lîngă trecerea de pietoni. La trîntă cu istoria.

Cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, anulate și apoi repetate, datorită disciplinei unui partid întreg și tenacității unui om, avocatul Dieter Böhm-dorfer, care a reușit să convingă Curtea Constituțională din Viena că scrutinul nu s-a desfășurat conform cu legea, clienții cafenelelor vieneze se întrec în prognoze. Alegerile incită și preocupă.

La eleganta cafenea Landtmann, lîngă Burgtheater, vizavi de Primăria Vienei, cu pereți lambrisați, chelneri cu cămăși scrobite și maniere elegante, două cucoane cu păr grizonant împărțeau, cu cîteva zile în urmă, un Apfelstrudel, asezonat cu mult sos de vanilie fierbinte. „Lotte dragă“, zice una, „pe comunistul ăla de Van der Bellen nu-l mai suport. Cînd vorbește, prețios și grav, parcă i Christoph Schönborn“ (cardinalul Bisericii Catolice austriece – n.a.). „Stai liniștită, nu ies la vot nici pentru Norbert (Hofer) al tău. Imaginea Austriei e în joc și oricum cred că președintele (federal) e inutil. Ai văzut că din vară nu avem președinte și nu interesează oricum pe nimeni. Ba-i chiar mai bine. Facem economie. Îi vom închiria Hofburg-ul (palatul imperial & republican vienez – n.a.) lui Putin să se vadă cu Donald Trump și astfel o să fim din nou buricul pămîntului, ca pe vremea lui JFK cu Nikita Hrușciov!“, a adăugat vieneza cu aer atotștiutor, sorbind ușor din cafeaua Mélange.

Gura lumii îl vede însă pe candidatul Norbert Hofer, actual președinte al Parlamentului, în postura cîștigătorului scrutinului. Pînă și revista germană de mare tiraj Der Spiegel susține că Hofer poate ajunge președinte și îl alintă, numindu-l Meister Proper, un soi de a spune „detergent universal“…

Hofer, care este și președinte federal interimar al Austriei, într-o troică, alături de liderii fracțiunilor parlamentare ale social-democraților și popularilor, e de neoprit. Sondajele îl prezintă, în zilele acestea, la circa 52-53% din preferințele electoratului.

Cîțiva jurnaliști străini acreditați la Viena s-au întîlnit săptămîna trecută cu Wolfgang Fellner, jurnalist, editor și proprietar de ziare, reviste și posturi TV din Austria. A participat și un reprezentant din partea Ambasadei SUA la Viena. La întîlnire a invitat Uniunea presei străine din Viena. Despre rezultatul alegerilor din SUA, cele de anul viitor din Franța și Germania, cele tocmai desfășurate în Bulgaria și Republica Moldova, cît și prezidențialele federale din Austria, doar atît: o fantomă bîntuie prin Europa, fantoma majorității tăcute!

Și, dacă tot se potrivesc și astăzi, ne gîndim la spusele președintelui american Richard Nixon din 1969: „And so tonight – to you, the great silent majority of my fellow Americans – I ask for your support“. La vremea respectivă, Nixon se referea la aceia care nu protestau deschis împotriva războiului din Vietnam și nu se regăseau în discursul public, consacrat pacifist.

Despre Austria, unde se prefigurează un duel Nobert Hofer (n. 1971) versus Alexander Van der Bellen (n. 1944), numai de bine! Un lucru e sigur: țara va rămîne stabilă indiferent de numele cîștigătorului. Primul candidează în numele FPÖ (Partidul Libertății), formațiune parlamentară de dreapta care conduce detașat și în preferințele electoratului austriac, pentru cazul probabil în care ar avea loc curînd alegeri parlamentare anticipate. Van der Bellen, profesor universitar pensionar, candidează în numele verzilor și este sprijinit de aceia care vor să-l împiedice pe candidatul dreptei populiste să devină președinte federal pentru următorii șase ani.

Wolfgang Fellner, n. 1954, este un jurnalist talentat și influent, bun cunoscător al obiceiurilor politice din Austria. Probabil e un soi de „Metternich cu față chipeșă“. Despre Norbert Hofer a fost de părere că e harnic, tenace, are calități evidente de networker, și asta nu doar pe rețelele sociale. Facebook-ul e ograda preferată a candidatului dreptei. Twitter-ul îi e mai puțin favorabil. El cultivă prietenia cu lideri din țările Europei Centrale, dar și de Est. Vorbește public despre această preferința de geografie politică. Nu e rău, crede Fellner, că acest Nobert Hofer chiar cultivă, chiar și în campanie electorală, relația cu Ungaria lui Orbán și cu Republica Cehă, pe al cărei președinte l-a și întîlnit în palatul Hradcany în urmă cu cîteva săptămîni. Bineînțeles că Fellner, abil și diplomat, nu uită să adauge, de față cu colegii jurnaliști, că personal preferă să-i dea votul său lui Van der Bellen. Eu îl cred.

Candidatul Hofer e un susținător al unei viitoare „Mitteleuropa“ (Europa Centrală) drept un spațiu al comerțului regional și al unor proiecte politice viitoare comune, altele decît cele made in Bruxelles & Berlin? Termenul de Mitteleuropa nu e tocmai nou. Apărut la mijlocul secolului al XIX-lea, a fost destul de pervertit politic. Geografic, granițele acestei Mitteleuropa rămîn însă cumva neclare. Grupul țărilor de la Visegrád, format în prezent din Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia, după o prealabilă cooptarea a Austriei în 2017, poate fi dezideratul regional cel mai lesne de înțeles pentru destui austrieci, chiar și la 100 de ani după ce popularul lor împărat i-a părăsit.

Cît despre ce va fi în Austria la alegerile prezidențiale și după aceea, cei prezenți la amintita întîlnire din Viena au cam înțeles și probabil au fost și de acord că țara se pregătește de anticipate parlamentare. Cînd? Pe 21 mai 2017, crede Norbert Hofer. Afirmația a fost făcută în timpul talk-show-ului cu Van der Bellen, găzduit de Oe24 TV și moderat de același Wolfgang Fellner. Breaking news!

„Partidul social-democrat SPÖ, de guvernămînt, pare să aibă un interes ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc chiar mai repede, eventual în martie anul viitor“, e de părere Fellner. Interesantă e și explicația: arareori un partid cîștigă două alegeri la rînd, la date atît de apropiate. Evident că e vorba despre Partidul Libertății, condus de N. Hofer și H.C. Strache. Și ar mai fi ceva. FPÖ-ul a cam ajuns probabil la fundul sacului, după o lungă și costisitoare campanie electorală.

Dacă acest Hofer, un iscusit orator, ajunge președinte și alegerile parlamentare ar avea loc la termen, adică în 2018, lumea ar înțelege că omul e chiar pașnic, un politician sincer și „un actor talentat“, glăsuiește presa austriacă. Nimănui nu-i va mai fi probabil așa de frică de el. O angoasă pe care stînga politică austriacă o tot propagă.

Împăratul de pe Mariahilferstraße îi va întinde trei degete și îl va saluta pe Hofer, șoptindu-i: Make Austria great again, Norbert! Sau îi va întinde, poate, două sau trei degete lui Van der Bellen, dacă va cîștiga acesta. Probabil că nu-i va spune nimic.

Numărul degetelor arată interesul și prețuirea monarhului, foarte atent la astfel de detalii protocolare, putem citi în cărțile de istorie. Nici pe vremea în care mai rezida la Hofburg, Kaiser-ului nu i-au plăcut partidele politice puternice și democrația participativă. Cît despre propria-i legitimitate, era oricum un uzurpator, credeau ungurii.

Franz Josef ar fi astfel probabil mulțumit chiar și cu un Hofer președinte, dar cu un cancelar social-democrat. Deziderat realizabil însă doar cu anticipate la anul. Altfel, se prea poate ca FPÖ-ul să devină atotputernic în scurt timp.

Indiferent de cum se va opri ruleta istoriei la început de decembrie, economia Austriei este și rămîne stabilă și prosperă, iar cafeneaua Landtmann nu-și va schimba rețeta ștrudelului vienez. Aquila non captat muscas! 

Alex Todericiu este analist politic.

Foto: A. Todericiu

Mai multe