Prăjitură de jujube la abur (zheng zao gao)

20 iunie 2012   Societate

Fierbeţi în apă două livre de jujube uscate. După ce se înmoaie, cojiţi-le, scoateţi-le sîmburii şi puneţi-le la loc în oală, cu o cantitate mică de apă. Pasaţi-le cu o furculiţă, pînă obţineţi o pastă cu consistenţă noroioasă. Adăugaţi apoi 2 sheng (cca. 2 litri) de orez glutinos.

Tăiaţi 4 uncii de untură de porc în cubuleţe, pe care le presăraţi cu zahăr şi cu flori de cinamom (guihua). Pisaţi cîteva nuci, muguri de pin (songzi) şi tocaţi mărunt un litchi (lizhi).

Împărţiţi pasta de jujube în bulgări de mărimea unei nuci. Amestecaţi şi frămîntaţi bine cubuleţele de grăsime cu nucile pisate, mugurii de pin şi cu litchiul mărunţit. Formaţi apoi cocoloaşe de mărimea unei alune, pe care le introduceţi, împingînd cu vîrful degetului, în interiorul bulgărilor din pastă de jujube.

Aşezaţi prăjiturile una lîngă alta, fără să se atingă între ele, într-un coş de bambus aşternut cu foi de lotus, de varză sau cu o pînză. Fixaţi coşul deasupra unui vas cu apă, puneţi-l pe foc şi fierbeţi găluştele la abur, pînă se fac.

O lămurire: în reţeta noastră e vorba de jujube, nu de jojoba (arborele din ale cărui seminţe se extrag apreciatele uleiuri cosmetice). Nu vă lăsaţi induşi în eroare de numele latinesc al jojobei – Simmondsia chinensis; epitetul specific „chinensis“ provine dintr-o confuzie a unui botanist britanic din secolul al XIX-lea. Jojoba e o plantă sud-americană.

Mai multe