Poezia la Bistriţa
- interviu cu Marin Mălaicu HONDRARI -
Cît de greu e să organizezi un festival de poezie în vremurile astea?
Cred că poezia nu ţine cont de fluctuaţiile monedelor de schimb. Aşa că pot spune liniştit că în 2010 nu e cu nimic mai dificil să organizezi un festival de poezie decît a fost în 1995 sau în 2009. Sînt mai puţini bani? Se face cu bani mai puţini. Totul pleacă de la pasiunea pentru poezie. Dacă crezi cu adevărat în poezie şi în puţinii ei (dar esenţiali!) cititori, atunci lucrurile vor merge, piedicile vor fi depăşite. Totul e să nu trişezi, să nu faci un eveniment doar pentru a-l bifa, să nu înşeli aşteptările cititorilor de poezie şi, implicit, ale poeţilor invitaţi.
Ce s-a schimbat de la prima ediţie?
Această ediţie are, în primul rînd, mai multe lansări de carte. Aşa s-a nimerit şi e numai bine, vorbim despre cîteva cărţi deosebite: Scotch (Ioana Bradea), Autobuzul cu cocoşaţi (Nora Iuga), Cerul din burtă (Ioana Nicolaie) :pînă mereu (Gabriel Daliş), Frumoasele străine şi Nimic (Mircea Cărtărescu). Apoi, între poeţii invitaţi se află şi doi tineri care nu au debutat încă în volum. O noutate e şi spectacolul-lectură pe versuri de Octavian Soviany.
La organizatori, în afara celor de la ediţia precedentă (Primăria Bistriţa – principalul finanţator al evenimentului, Societatea de concerte Bistriţa, Muzeul de Artă Comparată din Sîngeorz-Băi şi Class Cafe Bistriţa) se adaugă Asociaţia Culturală Argument.
Cu ce rimează poezia la Bistriţa?
Mă interesează mai mult ca poezia la Bistriţa să rezoneze cu cei care deschid, de obicei în intimitate, o carte de poeme. Pentru ei şi pentru nimic altceva, poeţii invitaţi vor străbate sute de kilometri şi vor încerca să fie la înălţime. Şi vor fi. Cînd spun asta mă bazez pe cărţile lor minunate.
Marin Mălaicu Hondrari este scriitor şi „sufletul“ Festivalului Poezia e la Bistriţa (a doua ediţie), care se desfăşoară în perioada 15-18 iulie (http://poeziaelabistrita.wordpress.com).
a consemnat Ana Maria Sandu