Piure de igname la abur (zhe-ng sha-n yao ga-o)

23 ianuarie 2013   Societate

Spălaţi 11/2 livre de igname cît mai arătoase. Puneţi-le la fiert în apă clocotită, fără să le cojiţi (la fel cum aţi proceda pentru cartofi en robe de chambre). Cînd s-au făcut (se pot străpunge uşor cu un beţigaş), scurgeţi-le de apă şi pasaţi-le printr-o sită, pînă obţineţi un piure onctuos.

Pregătiţi:

1) O livră de zahăr;

2) Cinci-şase bucăţi de zhuangyuan gao (prăjitură rotundă de orez) fărîmiţată;

3) Şase-şapte jujube fără sîmburi, tăiate mărunt şi amestecate cu o parte din piureul de igname;

4) O uncie de guiyuan rou (pulpă de longan uscat);

5) 1/2 livră de seu fin, care se amestecă cu o altă parte din piure;

6) 1/2 livră de slănină de porc tăiată în cubuleţe, pe care le tăvăliţi prin zahăr şi le înveliţi în piureul cu seu de la punctul precedent;

7) Ce rămîne din piureul de igname se amestecă cu restul de zahăr şi cu bucăţelele de zhuangyuan gao.

Luaţi cîteva ceşti sau, preferabil, forme rotunde, mici de copt. Puneţi pe fundul fiecăreia cîte o jujubă tocată (3) şi un pic de guiyuan rou (4). Acoperiţi apoi cu compoziţia de la punctul 7. Nu umpleţi formele pînă sus; în mijlocul fiecăreia trebuie să încapă un cubuleţ de slănină de porc (6). Formele astfel umplute se fierb îndelung, bine acoperite, pe bain-marie. Se răstoarnă apoi pe cîte o farfurie şi se mănîncă fierbinţi.
 

Mai multe