Picnic la Angkor Wat

2 februarie 2012   Societate

Tito îl vizitează pe prinţul Norodom Sihanouk al Cambodgiei, între 17 şi 22 ianuarie 1968. Prinţul organizează un picnic printre vestigiile vechiului oraş Angkor, în preajma templului Angkor Wat, cu supă de ţestoasă la ceaşcă, peşte cu orez, raţă la frigare cu cartofi copţi, file de viţel la grătar, mazăre, salată din muguri de bambus şi nucă de cocos verde, la desert.

Pentru raţa la frigare, luaţi o pasăre de 2 kg, ungeţi-o pe dinăuntru cu un amestec din mentă, busuioc, muştar, sare şi piper, şi umpleţi-o cu un măr întreg. Coaseţi raţa şi fixaţi-o pe o frigare lungă de o jumătate de metru. Coaceţi-o la proţap o oră şi jumătate, la foc mic, învîrtind-o încet. Ungeţi-o, din vreme în vreme, cu untdelemn. Cînd e gata, raţa se mănîncă cu cartofi copţi în spuză şi cu ceapă verde.

Singurul incident care a tulburat masa în aer liber au fost protestele unor grupuri radicale de khmeri şi de chinezi, care au scandat lozinci împotriva lui Tito – un comunist moderat, abătut de la linia dură şi străin de spiritul Revoluţiei Culturale maoiste, în plină desfăşurare la acea vreme.

Mai multe