Piața din Ploiești

3 martie 2011   Societate

Nu există Paradis decît la Ploieşti. Mergeţi în Hala cea mare. Cercul tarabelor de carne, de la măţăraie la organe. Cercul peştelui diabolic deadreptul prin icrişoare şi bucăţile cu solzi. Cercul discret al brînzetului şi laptelui. Şi-n sfîrşit, linia pieţei. Săptămîna trecută era coadă uriaşă la lapte proaspăt: 3 lei. Pe piaţă era rodia 4 lei kilu. Incredibilă lume. Ai viaţa ieftină şi gustoasă la picioarele tale. Uite pentru lapte, uite ce-aş face eu cu laptele: 1,5 l lapte 200 g zahăr vanilie 6 ouă  

Ghiciţi ce este?
„Se bat albuşurile cu 100 g zahăr pînă cînd se face o spumă tare. Se pune laptele pe foc împreună cu 50 g zahăr şi vanilie. Cînd începe să fiarbă laptele se ia cu o lingură din spuma de ou şi se pune în lapte. Nu se pun multe, astfel încît să ai loc pentru a le întoarce de pe o parte pe alta. Se lasă fiecare bulgăraş de spumă maxim 2 minute în lapte pentru a se întări, după care se întoarce. Se scot din lapte cu ajutorul unei spumiere şi se pun într-un castron.

Se freacă bine gălbenuşurile împreună cu 50 g zahăr şi se adaugă treptat laptele fierbinte peste ele. Se pune apoi la foc mic şi amesteci încontinuu pînă se îngroaşă compoziţia (poţi amesteca împreună cu gălbenuşurile şi o lingură de făină, dacă vrei ca laptele să fie mai gros). 

Compoziţia astfel obţinută se toarnă fierbinte peste bulgăraşii din spumă. Apoi se dă la rece.“  

Cu rodiile? 
„sos guacamole (avocado, castravete, ceapă verde, coriandru verde, lămîie, sare, piper) cu boabe de rodie“.

Mai multe