Pateu Uruski

30 iunie 2011   Societate

Preparaţi un pateu de peşte (din crap fiert în supă de legume, dezosat, filetat şi pasat împreună cu cîteva trufe şi trei fileuri de anşoa). Pregătiţi o buchetieră din trufe fierte în vin şi tăiate în cubuleţe, amestecate cu cîteva bule, scobite cu o linguriţă dintr-un morcov cît mai roşu şi opărite în supă, cu bule dintr-un castravete cît mai verde, şi cu cîteva măsline fără sîmburi; puneţi buchetiera deoparte. Îngropaţi o mulă înaltă, tronconică în gheaţă şi fixaţi simetric, pe fundul şi de-a lungul pereţilor formei, în rînduri suprapuse, cozi de raci muiate în gelatină semi-întărită. După ce aţi căptuşit astfel mula, amestecaţi pateul de crap într-un vas ţinut la gheaţă, pînă cînd obţineţi consistenţa dorită. Adăugaţi apoi buchetiera de legume şi umpleţi forma pînă la margine; închideţi-o cu un capac şi lăsaţi-o să se întărească la rece, pînă în momentul servirii. Răsturnaţi mula pe un platou, aşternut mai înainte cu un strat de aspic, şi încercuiţi pateul cu o duzină de trufe medii, glazurate à la Lucullienne şi cît mai rotunde. Înfigeţi în vîrful edificiului o broşă ornată cu o trufă arătoasă şi cu o găluşcă plată, decorată potrivit. Acest pateu nu poate fi preparat decît în ţările în care racii se găsesc din abundenţă. 

Contele Seweryn Uruski (1817-1890), demnitar şi heraldist polonez, autorul unor Note asupra familiilor nobiliare poloneze, a fost înnobilat în 1844 de austrieci şi, zece ani mai tîrziu, de polonezi pentru contribuţia sa la prosperitatea economică a Galiţiei. În 1846, Uruski construieşte în Varşovia o hală modernă, care a funcţionat pînă în 1935, pe locul căreia se află astăzi strada Sewerynów, după numele autorului.

Mai multe