Papricaş Victor Margueritte

9 ianuarie 2013   Societate

Iată reţeta pe care Victor Margueritte – locotentent de dragoni convertit la literatură şi autor al subversivului, la acea vreme, roman best-seller La garçonne/Băietana (1922) – o întîlneşte în Ungaria.

Tăiaţi o pasăre tînără şi cît mai fragedă în bucăţi, pe care le puneţi la înmuiat în apă rece; între timp, tăiaţi o ceapă mare în rondele şi căliţi-le, fără a le rumeni, la foc mic, într-un vas de aramă bine cositorit pe dinăuntru.

Adăugaţi o lingură de sare fină, o alta de paprică de ardei iute şi o jumătate de pahar de bulion de roşii, gros şi parfumat. Puneţi în vas şi bucăţile de pui. Acoperiţi cu un capac şi lăsaţi să fiarbă lent o oră, amestecînd din cînd în cînd. Înainte să luaţi vasul de pe foc, vărsaţi o jumătate de litru de smîntînă grasă, aurie şi amestecaţi, avînd grijă ca papricaşul să nu fiarbă din nou.

Pentru garnitura de găluşte, puneţi într-un vas 15 linguri cu vîrf de făină, un ou întreg şi puţină apă rece; frămîntaţi cu o lingură de lemn pînă cînd coca nu se mai lipeşte. Daţi aluatului o formă lunguiaţă, de franzelă, şi lăsaţi-l să se odihnească timp de o oră. Tăiaţi apoi ruloul, cu un cuţit încălzit, în felii de o jumătate de deget şi fierbeţi-le 10 minute în apă sărată, clocotită.

„Dulceaţă şi violenţă!“, descrie Margueritte papricaşul iute-smîntînos, „Bucătăria lui Attila revizuită şi adăugită cu graţie franceză.“

Mai multe