Ouă roşii, cu pălării de piraţi
Sărbatorile pascale sînt parte a calendarului religios. Asta ar trebui, cred, să implice cel puțin două lucruri: 1) Că celebrarea lor e preponderent rituală și 2) că rostul lor e bucuria de ordin spiritual și nu „distracția“ de week-end. Nu vreau să mă dau mai catolică decît Papa, dar mi se pare oleacă în neregulă să spui că, atunci cînd dansezi pe mese în cluburi sau sorbi un cocktail pe marginea piscinei, sărbătorești învierea lui Iisus. Pentru tipul ăsta de activități avem date calendaristice mai lumești: 1 Mai, Dragobetele, 8 Martie, Revelionul și, de fapt, mai toate zilele anului…
În ton cu propunerile de „distracție maximă“ făcute de comercianți adulților, constat că și site-urile așa-zis educative adresate părinților ne aduc în fața ochilor tot felul de trăsnăi, pe post de sfaturi despre sărbătorirea Paștelui în familie, alături de copii. Iată cîteva dintre ele.
Un site dă indicații despre cînd și cum să fie spusă povestea Învierii: „Cel mai bun moment în care să îi povestești copilului tău despre sacrificiul pe care l-a făcut Mîntuitorul este seara. În loc să-i citeşti un basm de noapte bună, poţi da sărbătorii o formă de poveste. Evită însă aspectele mai violente precum biciuirea sau tortùrile, deoarece ele ar putea fi traumatizante pentru cel mic.“ Nu înțeleg și pace: de ce este seara, exact înainte de culcare, momentul potrivit să îi vorbești unui copil despre Iisus? Cum ai putea evita să vorbești despre învierea Lui nevorbind despre omorîrea Lui (care este, evident, un „aspect violent“)?
Un alt site propune părinților un fel nou de a-i distra pe copii de Paște: să confecționeze împreună pălării pentru ouă. Pălării care au, evident, semnificații pascale: „Transformaţi cîteva dintre ouăle vopsite pentru Paşte în stăpînii mărilor, piraţii, ataşîndu-le pălării specifice. Creaţi boneta din fetru sau carton de culoare neagră. Nu uitaţi să inscripţionaţi pe pălărioară simbolul specific piraţilor: craniul.“ Sau: „Pălăria de Harry Potter este unul dintre cele mai simpatice accesorii pentru ouă, iar procedura de confecţionare este foarte simplă. Presupune crearea unui simplu coif din fetru albastru şi decorarea lui cu un fulger din sclipici argintiu sau carioci.“
În alt loc, altă invitație la distracție și amuzament cu ocazia învierii lui Iisus: „Cinci activităţi tematice de Paşti pentru copii: coşulețul ecologic, ghivece din ouă de Paște, iepuraşi cu codiţă de vată, Maracas din ouă de Paşte, suport pentru gustări din cartoane de ouă (de Paște), albinuţe luminoase din ouă de plastic“.
Viitoarele mămici nu sînt lăsate nici ele de izbeliște, există cîteva propuneri și pentru ele: „Dacă bebeluşul tău se va naşte în preajma Sărbătorilor de Paşte, iată o serie de sugestii pe care le poţi lua în considerare pentru micul tău iepuraş sau iepurăşiţă (!) de Paşte. Dacă aştepţi un băieţel sau o fetiţă în preajma acestor sărbători, sperăm să îţi placă sugestiile noastre care au legătură directă cu frumuseţea şi importanţa Paştelui. Iată, deci, nume de copii ce conţin nuanţe de spiritualitate ale Paştelui: Azalea – Azalea este un nume nou de fată – şi de floare în acelaşi timp. Numele de Azalea cunoaşte o popularitate recentă – de cînd cu cîntăreaţa Iggy Azalea; Fleur – un nume de origine franceză care semnifică: floare; Zarina – derivat din limba arabă (zahrah) – înseamnă: floare înflorită; Codruţ – un nume foarte românesc în perfectă legătură cu pădurea; Nestor – cade în ziua de 26 aprilie – un nume de origine greacă care are semnificaţia de: călătorul; Crin – nume de floare şi de politician.“ Îmi și imaginez o duminică pascală, în care auzi: „Azalea, Fleur, Zarina, haideți să facem drobul și să punem de sarmale!“
Pentru limpezirea problemei nu avem decît două opțiuni: ori acceptăm că e vorba de o sărbătoare religioasă, cu semnificațiile și comportamentul de rigoare, ori ne bucurăm pur și simplu de cîteva zile libere date de stat. Altfel, riscăm ca, în amintirile copiilor, Crăciunul și Învierea Domnului să se confunde cu sărbătorirea zilei de naștere proprii sau cu ora de lucru manual de la grădiniță. Și-ar fi păcat.
Maria Iordănescu este psiholog.
Foto: wikimedia commons