Ospăţ şi naştere la Claridge’s Hotel

25 august 2011   Societate

La întoarcerea din SUA, Tito face o escală de 2 zile la Londra, de pe 10 pe 11 martie 1978, unde va fi găzduit la faimosul Hotel Claridge’s. Protestele zgomotoase ale emigranţilor din Iugoslavia au tulburat în cîteva rînduri cina la care Tito a fost invitat de regină singur, fără suită. 

Felul principal a fost rump-steak (friptură din chiulotă de vită) cu ouă ochiuri. Bucăţile de vită se freacă cu muştar şi se frig în ulei pînă se rumenesc. Se pun apoi pe o farfurie şi se ornează, deasupra, cu ouă ochiuri. Se însoţesc cu costiţă prăjită, morcovi fierţi şi prune afumate. 

Cu 33 de ani în urmă, pe 17 iulie 1945, camera 212 a Hotelului Claridge’s a devenit, pentru scurtă vreme, teritoriu iugoslav. Pentru ca Prinţul Moştenitor Alexandru al II-lea al Iugoslaviei să poată urma la tron, Sir Winston Churchill a aranjat ca naşterea lui să aibă loc pe pămînt iugoslav, chiar dacă în inima Londrei, unde mama sa, Prinţesa Alexandra a Greciei şi Danemarcei, era exilată. Camerei 212 i s-a acordat astfel, pentru cîteva ore, statutul de teritoriu Iugoslav. Se spune chiar că personalul hotelului a pus sub patul în care regina urma să nască un bulgăre de pămînt iugoslav. Pentru ca oul să stea, ca în reţetă, deasupra.

Mai multe