Obositoarea povară a masculinităţii

9 februarie 2017   Societate

Stă și leorpăie de o jumătate de oră la o supă. I se oferă apoi o porție de chiftele cu un aranjament generos de piure alături. Cere doar o parte din ce i se oferă. „Dar ce fel de bărbat ești tu de mănînci ca o păsărică?“ Păi, e un bărbat ca mulți alții, care a început să aibă puțin grijă la ce și cît mănîncă. În ochii unora însă, o asemenea grijă pare exagerată. Totuși, dacă partea cu dieta a început să fie larg acceptată de mai toată lumea, altfel stau lucrurile cu baletul, de pildă. Mulți se uită un pic îndoiți la unul care ar admite că îi plac spectacolele de balet. Nu ești mascul îndeajuns dacă te uiți la țopăielile lui Barîșnikov. Nu e OK să stai o oră jumate cu ochii în niște tutu-uri roz și nici cu ei în colanții vreunui prim-solist. Nu-i demn pentru un tip adevărat să admire coupé jeté-uri, ronds de jambe, plié-uri și piqué-uri.

Și nu e OK nici dacă mergi la cosmetică să-ți faci unghiile. Cremele, hai, treacă, se acceptă cu condiția să nu vorbești totuși despre asta. Te dai pe sub ochi, te mai dai pe față, foarte bine, dar nu vorbi public despre asta. Doar fetele au dreptul să le afișeze peste tot, să poarte discuții interminabile despre ele și să se îngroape în zeci de cutii, boluri, tuburi și eșantioane de creme menite să hidrateze și să dezrideze toate zonele corpului.

Devii de asemenea dubios dacă îți plac musical-urile. Mai rău, musical-urile combinate cu dans sînt zone interzise. Care dur ar sta să se uite două ore la așa ceva cu o pungă de floricele în mînă? În fiecare din situațiile astea e invocată o capcană parșivă, întinsă de prietenă sau nevastă, de femei în general, care îi păcălesc pe bieții oameni să intre la mall și să piardă o seară ascultînd niște tipi care lălăie o peltea siropoasă.

Mai vezi tați amărîți ieșind de la Tinker Bell de o mînă cu fetița care poartă aripioare prinse cu elastic pe după umeri și cu cealaltă mînă ocupată de o baghetă de zînă cu stea în vîrf. Astea sînt sarcini de îndeplinit, însă, nu se pun la bucurii personale care pot părea prea puțin bărbătești în ochii privitorului.

Cum ar fi cititul de poezie. Am stat de vorbă la un moment dat cu niște elevi de liceu, iar unul dintre ei declara absolut convins că nu îi place poezia. Poezia în general, ideea de poezie. Colegii lui din jur au dat aprobator din cap: „Așa e, poezia e pentru fete!“ Poezia era, pentru bărbățeii ăștia, un fel de musical cu dans al literaturii. La capătul opus al unui Hemingway cu fraze scurte și simpliste, la obiect și bărbătești, carevasăzică, un macho care bate oricînd la stil și nerv diverși leșinați care bocesc după iubite pierdute. În rime. În catrene. În sonete. Orice poet romantic, cu pieptul gol în cămașa albă, fluturîndă, cu pletele cîrlionțate în vînt, e caraghios pentru suflețelele astea tari. Ar mai accepta o rimă, ceva, poate, de la Poe doar dacă le povestești însă cît de bețiv și afemeiat a fost și ce teribile povești de groază a mai scris. Pune pe vreunul din durii ăștia să citească cu voce tare vreun catren de amor, că o să vezi cum se fac roșii din cap pînă în picioare și se poticnesc la fiecare cuvînt. La chestiile astea fetele-s mai simpatice, vă jur. Și au talent la citit.

În ciuda diverselor metrosexualisme din ultima vreme, în ciuda über, lumber și a altor noi hipstereli, societatea a rămas cu un soi de percepție osificată asupra sensului masculinității. Un bărbat nu plînge sau o face foarte rar. Într-o întîlnire cu băieții se discută orice, mai puțin chestiuni de igienă intimă, despre propriile sentimente sau, habar n-am, locurile unde găsești cele mai bune prăji cu lămîie. Bărbații nu se pupă între ei la venire și la plecare și nu pun mîna unii pe alții așa cum fac fetele. Nu va zice nici unul „Ia pune mîna pe chiloții ăștia să vezi ce bumbac fin“, așa cum face orice fată cu prietenele ei. În ochii societății, dumneavoastră, domnilor, puteți discuta despre vreme, sport, femei, politică, ceva artă (balet, musical-uri, poezie doar tangențial și în derîdere), roboți, mașini, arme, explozii, tancuri. Și poate despre barmanița care vă servește. OK? 

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Mai multe