No comment

13 decembrie 2012   Societate

Am ales cîteva replici din discuţiile destul de încinse, purtate de profesori şi părinţi pe forumul Ministerului Educaţiei. Subiectul: „Asigurarea calităţii educaţiei“ (am păstrat ortografia şi punctuaţia autorilor):

Un părinte: „Vai de profesorii fără pshihopedagogie şi slab pregătiţii. Şcoala şi profesorii trebuie prin lege să facă faţă cerinţelor elevului!! clar fără alte comentarii Restul de comentarii sînt neavizate neavenite ne legale. A zis un profesor la şcoală la copilul meu că doar nu copii slabi se ia după copilul meu care ştie mai multe ci invers să âl tragă în jos. Să îl condamne la ÎNDOBITOCIRE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Stimă pentru cei bunii âşi merită toţii banii dar uniii dintre ei profesori sînt perimaţi depăşiţii de sistem.

Ce face părintele acasă cu copilul este altă problemă aici nu judecăm părinţii ci ce este în şcoală vis-a-vis de atitudinea profesorilor plătiţii din banii noştrii şi avem dreptul să avem pretenţii cum şi voi ca profesorii aveţi dreptul să cereţi produs bun la magazin pentru ce bani daţi La şcoală nu lucraţi cu boi şi vaci Voi formaţi personalităţi!!!!!!!!!!!! de voi depinde multe şi vă jucaţi cu sufletele copiilor şi părinţilor.“

Un profesor: „Sincer dacă ai ajuns să fi nesemnificativ în ochii unui profesor e doar vina ta şi implicit a familiei tale pentru că nu îţi dai interesul ca părinte absolut deloc!

În 4 săptămîni de şcoala m-au întrebat 2 părinţi de situaţia copiilor lor din peste 100 de elevi... dar sînt convins că dacă le dau notele care le merită pentru prestanţa lor la sfîrşitul anului o să fie coadă la şcoală... pentru că eu sînt cel rău!

Ps. părinţi care intră pe forum, se intereseaza de tot ce ţine de educaţia copiiilor lor... sînt excluşi din toate răutăţile din răspunsul meu... păcat că se simt mereu cei care ar trebui să fie mîndrii de copii lor.“

Un profesor: „Vai de părinţii care au născut copii fără să fie capabili să-i educe. Ar trebui şi părinţii, tot prin lege, să facă faţă cerinţelor educării unui copil. Dacă tu ai fost certat cu şcoala să nu ai pretenţii ca profesorii să facă om din copilul tău. Trebuie să te pricepi şi tu să fii părinte. Din păcate nu toţi sunt.“

Un profesor: „Mai spun: vai de părinţii care lasă educaţia copiilor, doar în grija şcolii. Înţeleg preocupările pentru a le asigura un trai cît mai bun, dar ce facem cu sufletul copilului? Copilul doreste afecţiune, comunicare din/cu părinţii.“

Un părinte: „Nu este a vă contrazice, dar mie mi se pare cam deplasat. Ştiţi cîţi profesori, din sistem au absolvit studii de specialitate, master, sau studii postuniversitare, în domeniu diplomei iniţiale obţinute sau pe domeniul educaţiei?“

Un profesor: „La cît de inapţi sînt unii elevi din ziua de azi, profesorii sînt chiar infinit de bine pregătiţi! Se prostesc şi profesorii cu aşa elevi!Chiar aşa,cum naiba să fii entuziasmat,cînd te întalneşti 4-5-6 ore pe zi cu nişte sălbatici needucaţi(de părinţi!!!!) care nu-s în stare nici să scrie sau să facă o înmulţire????!!!Cum e cazul bieţilor profesori de la sam sau măreţele licee tehnice... Şi femeia de serviciu ar fi mult prea bine pregătită pentru aşa «elevi»...“

Un elev: „Religie la fel, nu ar trebui să fie studiată în şcoli – religia lansează idei rasiste, ura faţă de alte etnii etc – de exemplu învăţăm că, creştinismul este cea mai bună religie, cea adevărată, în mod indirect înseamna că budismul este o greşeală etc, şi în fond ce ne trebuie nouă să învăţăm rugăciuni şi povăţurile din biblie? Care pînă la urmă te învaţă cum să fi bun, să te comporţi etc, dar nu ar fi mai simplu să pleci acasă cu o oră mai devreme şi să îi mai găseşti acasă pe părinţii tăi şi să îţi explice ei asta?“

Maria Iordănescu este psiholog.

Mai multe