Neamestecul şi supa de găluşte

6 ianuarie 2011   Societate

Ceauşescu, oaspete frecvent al lui Tito, l-a vizitat pe liderul iugoslav şi în mai 1968, în plină primăvară pragheză. Pe 31 mai, după rundele de discuţii de la Belgrad, cei doi s-au retras în arhipelagul Brijuni. Ceauşescu călătorea însoţit de propriul său bucătar şi mînca, consemnează sîrbii, doar terci vitaminizat din fulgi de ovăz şi sucuri de fructe aduse din România. Tito reuşeşte să-l abată pentru o zi de la straşnica dietă, oferindu-i un prînz festiv pe insula Vanga. Pe lîngă homar Bellevue, cotlete de viţel, legume de sezon, îngheţate asortate (vanilie, cireşe, căpşuni) şi şampanie Cordon Rouge, s-a servit şi o supă de găluşte, după reţeta lui Tito.

Ingrediente: 400 de grame de făină, 3 ouă, sare, ulei, unt, smîntînă, 1 kg de brînză grasă de vaci, pătrunjel. Frămîntaţi făina cu un ou mic (sic!), sare, ceva ulei şi puţin unt, pînă se obţine o cocă moale, dar nu lipicioasă. Ungeţi-o cu ulei şi lăsaţi-o să se odihnească 30 de minute. Întindeţi coca cu un făcăleţ, în foaie fină, pe o pînză cernută cu făină. Amestecaţi brînza cu restul de ouă şi o priză de sare. Stropiţi foaia de aluat cu unt topit şi presăraţi deasupra brînza, uniform, fără să o presaţi. Rulaţi apoi blatul şi tăiaţi-l în suluri de 6 cm lungime. Plonjaţi rulourile astfel obţinute în 3 litri de apă clocotită sărată şi fierbeţi-le 15 minute. Scurgeţi rulourile şi puneţi-le într-o supieră. Turnaţi deasupra apa în care au fiert, pînă se acoperă cu totul. Adăugaţi pătrunjel tocat, din belşug, şi smîntînă. 

Supa blajină şi bălaie, băută pe arhipelagul adriatic, departe de lumea dezlănţuită, prevesteşte culinar neimplicarea celor doi şefi de stat în invazia de mai tîrziu a Cehoslovaciei.

Mai multe