Mulţumim, Merci Charity Boutique!

12 decembrie 2017   Societate

Am aflat despre Asociația Merci Charity Boutique din emisiunea excepțională de la PRO TV, România, te iubesc! Am avut ocazia să vorbesc cu doi dintre membrii ei, pe fugă, cît să le mulțumesc pentru eforturile cu totul speciale pe care le fac pentru copiii aflați în dificultate: copii săraci, copii bolnavi de cancer, copii orfani. Copii care nu se văd și nu se aud decît rar, în statistici înfiorătoare sau, dimpotrivă, în pagini scrise cu fapte bune. Așa cum fac cei de la Merci Charity Boutique.

Merită, atunci cînd vă simțiți sufocați de violență, indiferență, nemulțumiri, iritări sau disperare, merită, zic, să citiți despre cei care nu se lasă copleșiți. Care se străduiesc să intervină tocmai acolo unde nimeni nu le dă nici o șansă. Care nu obosesc să încerce, cînd alții depun armele neputincioși. Merită să citim și să ajutăm.

Iată cîteva dintre eforturile aso­cia­ției, așa cum sînt ele descrise pe site: „Merci la Sat!“ este un proiect prin care se încearcă renovarea unor școli din mediul rural (canalizare, băi, apă potabilă, laboratoare de informatică etc.), precum și acordarea unor burse pentru continuarea studiilor, destinate elevilor săraci, care, altminteri, ar abandona școala; „Îndrăznește să visezi!“ este o acțiune dedicată copiilor bolnavi de cancer, foarte bolnavi, cărora membrii asociației încearcă să le îndeplinească o dorință. Nu e deloc simplu: presupune vizite dese și lungi în spitale, nenumărate dialoguri cu pacienți aflați în suferință, strădania de a găsi oameni generoși cu timpul sau cu banii lor; „Merci pentru viitor“, un proiect prin care copii talentați, dar săraci, au șansa de a-și exersa înzestrările: un tînăr care are talent la vioară a primit, din partea asociației, un set de corzi și două costume pentru scenă, o fată a primit bani pentru a participa la un concurs de balet și pentru a lucra, timp de trei săptămîni cu o trupă de balet din Rusia. Alți copii primesc hrană, haine și un loc în care să își facă temele. Biografiile tuturora s-au schimbat cu ajutorul mîinii întinse de cîțiva voluntari ai Asociației Merci Boutique.

Unul dintre cele mai impresionante pro­iecte este acela al primului cabinet sto­matologic mobil, destinat copiilor grav afectați de sărăcie sau boală. Statisticile privind sănătatea dentară în România sînt amuțitoare: 75% din copiii cu vîrste între 6 și 11 ani au carii la dinții temporari și 39% la cei definitivi. În țară mai sînt 31 de cabinete stomatologice de stat (unde se pot face tratamente gratuite pentru copii), iar în 17 județe nu există nici unul singur (în 2010 existau peste 2300, sursa wall-street.ro). Așa că, pentru mulți copii, cabinetul stomatologic mobil este singura șansă de a avea dinți sănătoși și frumoși. Numai că acest cabinet nu poate oferi tratament propriu zis stomatologic, ci doar rezolvarea unor mici probleme punctuale. De ce? Fiindcă, deși există o lege care reglementează funcționarea cabinetelor mobile, nu există norme de aplicare. Asociația a formulat o petiție pe care vrea să o înainteze Ministerului Sănătății, după strîngerea unui număr semnificativ de semnături. Semnăturile tuturor acelora care au văzut măcar o dată un copil prea sărac sau prea bolnav pentru a intra într-un cabinet stomatalogic.

Acum cîteva zile, într-un interviu în emisiunea Garantat 100%, Melania Medeleanu, coordonatoarea unei alte asociații excepționale, MagiCamp, spunea: „E atîta loc să faci bine!“ În România zilelor noastre, singurul fel prin care mulți dintre copii supraviețuiesc, la propriu, este pentru că există oameni, nu instituții de stat, nu guvernanți, nu parlamentari, ci oameni simpli care fac pur și simplu bine: organizații, asociații, persoane publice, firme private, toți dispuși să dea bani sau timp pentru a repara ceea ce un stat incompetent și corupt strică.

Să citim, deci, despre organizațiile care ne țin copiii sănătoși și să le dăm tot ajutorul de care au nevoie. Sau pe care îl putem oferi. În România noastră de astăzi, mi se pare o formă de solidaritate eficientă, care ar putea să dea semne despre România de mîine în care vrem să trăim. Iar Asociația Merci Charity Boutique merită din plin gîndurile și resursele noastre de generozitate. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Foto: Adevarul.ro

Mai multe