Misiuni astrale

14 martie 2012   Societate

Probabil că aţi auzit de Ioan Lorin Fortună. Iar dacă nu, vă rog frumos să căutaţi ceva înregistrări cu el pe YouTube pentru că, vorba lui Dan Diaconescu, unde apărea des, „nici nu ştiţi ce pierdeţi“. Uitasem de personaj pînă cînd un amic a postat pe Facebook unul dintre clipurile cu pricina. Ca să vă faceţi o idee, omul nostru povestea cum s-a întîlnit cu Bafomedos în rapidul Bucureşti-Timişoara. Bafomedos e o bestie diavolească, un emiţător de energii distructive. Ei, domnul Fortună, aflat în acelaşi tren, l-a înfruntat. Adică s-a încordat să contracareze bestia cu energiile lui pozitive pentru că, altminteri – Doamne, fereşte! – deraia trenul. N-a putut singur. A mai sunat un amic care s-a suit şi el în tren pe la Craiova şi apoi încă pe unul care s-a suit în tren pe la Turnu-Severin. Lupta a fost aprigă. Îi vizualizam deja pe cei trei domni, roşii la faţă şi cu venele de la tîmplă umflate de atîta încordare în luptă cu bestia androgină. Bafomedos ăsta a fost identificat în rapidul cu pricina; erau un bărbat şi o femeie care cică se ţineau de mînă într-un anume fel.

O să spuneţi probabil că am luat-o razna povestindu-vă lucrurile astea. Dar să ştiţi că omul are fani devotaţi şi foarte pătimaşi. Ioan Lorin Fortună e un inginer electronist care a fost în primele rînduri la Revoluţia de la Timişoara din 1989. După aia chiar a condus judeţul pentru scurt timp, a fost membru în Consiliul Judeţean şi a fondat Partidul Republican. Acum, conduce Mişcarea Astrală. Omul a fondat o mitologie extrem de complicată, populată de gorilieni, şerpilieni, peştilieni, vulturieni şi alte dobitoace demne de Istoria ieroglifică a lui Cantemir. Vrea să schimbe calendarul, drapelul şi stema şi crede că „Mihai Eminescu este viitorul Dumnezeu Tutelar Civilizaţional al Civilizaţiei Virtuale Goriliene care a părăsit Lumea Planetară Superioară a Planetei Terra cu o navă spaţială pentru a-şi lua în primire funcţia supremă“.

O incursiune mai serioasă în lumea acestui domn ori vă va lăsa fără suflare de rîs, ori vă va face să vă uitaţi îngrijoraţi la semenii dumneavoastră de pe stradă. Domnul Fortună putea fi un simplu inginer electronist, un rebusist cu preocupări ezoterice aşa cum avem şi noi printre vecinii noştri de la bloc. Dar nu. E un personaj oarecum public, mediatizat şi are, cum vă spuneam, adepţi pătimaşi. Acum, nu ştiu sincer dacă omul chiar crede ce spune sau se joacă. Habar n-am; e acelaşi tip de întrebare pe care ţi-o pui atunci cînd te uiţi la Dan Diaconescu, de pildă. Dar cum, Doamne, iartă-mă, să nu-i devii fan înfocat atunci cînd îl vezi, cu ochelarii pe nas, băgînd degetul gospodăreşte în gură şi răsfoind nişte foi de pe care citeşte cum şi în ce fel îi va exorciza pe Silviu Prigoană, pe Angela Similea şi pe Adrian Mutu? Şi mai ales cînd îl auzi spunînd cu seriozitate maximă că toate cheltuielile cu exorcizarea le va suporta el însuşi din „contul cosmic personal“?

Iarăşi, am spune, „domnule, e nebun ca o tartă cu vişine“ (să mă iertaţi, e prima traducere care mi-a venit la îndemînă pentru englezescul fruitcake). Însă cam o sută dintre adepţii lui s-au înregistrat drept „daci“ la recensămîntul din 2002. Să nu uităm că un tip, Ron Hubbard pe numele lui, a inventat o religie cu (cel puţin) zeci de mii de adepţi – scientologia. Între membrii ei celebri – Tom Cruise şi John Travolta. Scientologii cred că acum milioane de ani oamenii au fost aduşi pe pămînt cu nave spaţiale şi lăsaţi pe lîngă nişte vulcani în care s-ar fi detonat apoi bombe cu hidrogen. Deci e serioasă treaba. Şi domnul Fortună luptă împotriva diverselor agresiuni civilizaţionale extraterestre şi vrea o nouă religie naţională care să pornească de la daci şi geţi, pe care i-a găsit a fi buricul pămîntului. Iarăşi mă gîndesc printre cîţi Harry Potteri din ăştia nedeclaraţi om trăi? Dar, vorba altui scriitor legendar, Pavel Coruţ: „Salt Varaine! Fulger energetic şi bubulii se destramă în ceţuri!“. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Mai multe