Meniul lui Bourqueney

4 august 2010   Societate

Pe 11 aprilie 1855, într-o zi de miercuri, baronul François-Adolphe de Bourqueney, ambasadorul Franţei la Viena, oferea un dineu diplomatic pentru 48 de persoane, servit à la russe, par quatre (cîte două perechi de feluri aduse concomitent la masă), sub conducerea unui maître d’hôtel pe nume Clavel, cu următorul meniu: 

* Supă de verdeaţă cu găluşte – Piure  de potîrniche vînătoresc 

* Somon în aspic la cuptor – Sos  genevez (sos cu unt, morcovi, ceapă,  pătrunjel, extras de somon şi vin roşu) 

* Spinare de miel, Piure de anghinare – Cap de vită cu sos Tortue (sos din zeamă de vită, ierburi aromatice, piper, ciuperci tocate, trufe, vin  de Porto, roşii şi pastă de anşoa) 

* Crutoane umplute à la Toulouse –  Fileuri de potîrniche cu trufe Pateu de iepure glazurat – Sufleuri  cu parmezan 

* Fazan cu trufe – Pui à la Reine 

* Anghinare à la Lyonnaise (cu sos  de ceapă şi vin alb) – Ciuperci umplute Jeleu cu şampanie – Croquembouche  cu ciocolată (profiteroluri crocante montate în formă de turn) 

* Şarlotă cu fistic 

Tot în primăvara lui 1855, înainte sau după un dineu similar, baronul de Bourqueney avea să aducă pentru prima oară în discuţie, cu prilejul Conferinţei de la Viena, problema unirii Principatelor Române într-un singur stat, sub conducerea unui prinţ străin dintr-o dinastie europeană. În meniul de mai sus se regăsesc, de altfel, o bună parte dintre elementele discuţiei: Muntenia – iepurele şi potîrnichea de cîmpie, Moldova – capul de vită, şi regalitatea – puiul à la Reine. Bucate pe măsura ideilor.

Mai multe