Ziceri de ici, de colo

26 ianuarie 2012   MASS COMEDIA

 ● La România TV, un lucru rar: o emisiune culturală. Realizatoarea, pe care am remarcat-o de acum cîţiva ani, cînd făcea emisiuni inteligente la Realitatea TV, Delia Tăbăcaru, vorbeşte împreună cu un domn despre o carte. Cartea în discuţie este foarte ofertantă – Gluma de Milan Kundera. Invitatul vorbeşte foarte afectat, de pe poziţia experienţei celor 70-80 de ani pe care presupui că-i are, dar nu spune de fapt nimic. La un moment dat, îşi aduce aminte de tinereţile sale: „În tinereţe, cu toţii am rănit fiinţe...“ Ciuleşti urechile, crezînd că măcar vei avea parte de o poveste, dar este doar altceva din puţul gîndirii, vorba caţavencilor. La sfîrşit, Delia Tăbăcaru îi mulţumeşte, iar el îi răspunde, galant, „cu mare plăcere, domnişoară!“. Deh, manerele din alt veac!... Deschizi ochii şi vezi că bătrînul din poveste e de fapt un puştan: Cristian Gava. Pare că are toate datele senectuţii, numai că graba a cam stricat treaba. Iată însă că păcăleşte cu succes: televiziunile îl distribuie în continuare în rol de înţelept, o variantă de Constantin Bălăceanu-Stolnici. Ceva mai fresh şi fără trecut de turnător – deci de preferat.

● Dan Diaconescu încearcă să ne convingă să-l votăm preşedintele acestei ţări, spunîndu-ne „Eu nu mai am de ce să fur“. Lăsînd la o parte că acumularea de averi nu cunoaşte limită, să luăm de bună declaraţia lui. Acel „nu mai“ ne duce însă cu gîndul la faptul că într-o vreme avea de ce să fure. Din punctul acesta de vedere, putem să-i apreciem sinceritatea, chiar dacă a fost involuntară.

● Bogdan Naumovici vrea să pună bazele unei mişcări de „oameni puri“, care să facă bine acestei ţărişoare. Iniţiativa vine pe valul creat de protestele din Piaţa Universităţii şi se foloseşte de el. Problema lui Naumovici e că şi-a pierdut cam de multicel virginitatea pentru că se ocupă de mai mulţi ani de campania publicitară a Roşiei Montane Gold Corporation. Invitat în emisiunea Generaţia cu cheia de gît a Sandei Nicola, omul a încercat să se disculpe şi a vorbit, desigur, despre beneficiile proiectului RMGC. Şi argumentul suprem: „Dacă n-ar fi fost un proiect bun, m-aş fi ocupat eu atîta timp de el să-l promovez?“, s-a întrebat retoric Bogdan Naumovici. Într-adevăr, proiectul a fost foarte bun pentru publicitarul nostru, pentru că la sfîrşitul contractului pe trei ani cu RMGC, el va fi încasat frumuşica sumă de 1,35 de milioane de euro. Prin urmare, Naumovici va fi foarte fericit să se ocupe de o asemenea vacă bună de muls cît mai mult timp, dacă se poate. Cum să nu fie un proiect bun?

● „Românii au încredere în televiziuni. Acolo e dreptatea, acolo e speranţa!“, ne spunea, din studioul Sintezei zilei de la Antena 3, un alt „pur“, Bogdan Chirieac. Desigur, se discuta despre subiectul acestor zile – protestele din Piaţa Universităţii. Nu ne vom referi din nou la Bogdan Chirieac, expertul în aranjamente profitabile. Vom alătura doar declaraţiei lui cîteva fragmente dintr-un recent comunicat al Agenţiei de Monitorizare a Presei – ActiveWatch, intitulat „Derapaje grave ale presei în reflectarea protestelor“: „Reflectarea distorsionată a realităţii din teren. Selecţia vorbitorilor, poziţionarea camerelor conferă adeseori o imagine derizorie sau fals agresivă a pieţei. Preocuparea pentru senzaţional ridiculizează protestul şi nu reflectă diversitatea participanţilor şi a opiniilor exprimate. Discursuri exagerate sau inflamate de la comentatorii TV din studio sau de la reporter, în timp ce imaginile comentate arătau situaţii calme“; „Abandonarea rolului de moderator în favoarea militantismului politic făţiş în unele emisiuni de dezbateri“; „Insistenţa excesivă cu care duminică, 15 ianuarie, au fost difuzate imaginile cu actele de violenţă, ignorînd faptul că în Piaţa Universităţii se desfăşura în acelaşi timp un protest paşnic“. În aşa ceva să tot ai încredere! Asta, desigur, spre satisfacţia domnului Chirieac şi a altora ca el.

Mai multe