TVR este violetă

18 noiembrie 2010   MASS COMEDIA

Vă mai amintiţi de Aleodor? Nu, nu de „Aleodor împărat“ de Petre Ispirescu, ci de Aleodor Manolea, acel parapsiholog din echipa de campanie a lui Traian Băsescu, la alegerile trecute. Nici un cuvînt despre acest personaj controversat, în reportajul din cadrul emisiunii Ochiul magic de la TVR 1, în care ni s-a promis  „adevărata poveste a flăcării violete“. 

Reportajul, realizat de Vali Ştirbu, ne-a amintit ce a zis în cestiune Viorel Hrebenciuc, ba chiar şi soţia lui Mircea Geoană, pentru ca apoi să aducă pe ecran o practicantă a flăcării violete, care să ne asigure că toate acestea sînt prostii şi să ne spună că „meditaţia cu flacăra violetă este strict pentru sănătate“. 

A urmat un întreg material publicitar pentru această practică. O voce din off, gravă, care amintea de cea de la emisiunea Reflector, ne povestea despre Carmen, o asistentă medicală care, după o zi de lucru, se grăbeşte la Teatrul „Bulandra“, să nu piardă meditaţia cu flacăra violetă. Sau despre Aura, care „a dat uitării obositoarea zi de lucru la bancă şi se pregăteşte şi ea pentru întîlnirea de la ora 19 cu flacăra violetă“. Arhitecţii Oana şi Andrei practică şi ei meditaţia cu flacăra violetă. Numai lume bună – şi toţi cu flacăra violetă în braţe! 

În fine, ne este arătată şi întrunirea de la Teatrul „Bulandra“. Sala este plină de pensionari, care stau prăvăliţi pe scaune cu ochii închişi şi cu palmele în sus. Unii par – aşa,  cu capul dat pe spate şi cu gura deschisă – că au trecut în lumea celor drepţi. În timpul acesta, de pe scenă le vorbeşte la microfon un nene în costum, cu alură de evanghelist american: „Lucrarea mea se-ndreaptă asupra creierului, pe care-l curăţ cu această lumină violetă“. 

Apoi – schimbare de cadru. Ne aflăm într-un birou luminos. „Pe doctorul Teodor Vasile, autorul flăcării violete, l-am găsit la cabinetul său din zona Domenii. Pereţii tapetaţi cu diplome ne dezvăluie un CV de invidiat“ – ne spune vocea din off. Cuvîntul „doctor“ e foarte bine plasat, deşi omul nu a făcut Facultatea de Medicină, căci este vorba despre vindecări. Şi nu de orice fel, ci despre vindecări miraculoase. Ca-n orice astfel de hagiografie, totul porneşte de la povestea miracolului propriu: „Cînd am fost copil, am fost foarte bolnav. Mă învineţeam şi-mi pierdeam cunoştinţa şi cădeam“ – ne mărturiseşte „dom’ doctor Vasile“. Apoi, vocea din off ne zice despre succesul cărţii lui Teodor Vasile, Flacăra violetă, care s-a vîndut în 10.000 de exemplare. Ne este prezentată în detaliu şi coperta, să o identificăm mai bine pe tarabă. 

Desigur, nu lipsesc mărturiile oamenilor simpli, care povestesc, pe rînd, ce mari beneficii le-a adus lor în viaţă flacăra violet. Exact ca în emisiunile de teleshopping, în care o gospodină oarecare din statul Nevada ne spune că petele nu ieşeau de pe covor cu produsele de pe piaţă şi nu scăpa nici de durerile de picioare din cauza varicelor şi că, iată, cu revoluţionarul Super-X, petele dispar ca prin minune, iar varicele dau înapoi în mod miraculos. 

În reportajul de la TVR, asistenta Carmen povesteşte cum a scăpat de epilepsie, Aura spune că avea o hemoragie care nu se putea opri cu medicamente, dar pe care i-a rezolvat-o „domnul doctor Teodor Vasile“ etc. 

Pentru a mima obiectivitatea, realizatorul reportajului dă de vreo două-trei ori şi vocea psihiatrului Florin Tudose, care vorbeşte despre puterea autosugestiei. „O afirmaţie că meditaţia flăcării violet poate trata epilepsia este extrem de dăunătoare“ – mai apucă să spună psihiatrul, înainte de a fi aduse pe ecran alte şi alte cazuri de oameni care mărturisesc minunea trăită cu flacăra violetă.  La finalul reportajului, vocea de  Reflector conchide dramatic: „Într-un sistem sanitar tot mai precar, flacăra violetă reprezintă poate pentru mulţi o ultimă speranţă.“ 

Soluţia? Desigur: cumpăraţi acum! Primele zece apeluri beneficiază de levitaţie gratuită!

Mai multe