Titlurile care te ademenesc. Şi cum fac asta

16 decembrie 2015   MASS COMEDIA

Moda lui „Vezi aici“ și „N-o să-ți vină să crezi ce pierzi dacă nu dai click“ s-a generalizat pe Internetul românesc, și nu numai. Noi te învățăm cum să afli ce prostii se ascund, și cum se ascund, sub asemenea titluri, dar fără să-ți donezi prețiosul click, pornind de la cîteva exemple.

Șoc în țară. Lui nenea Klaus Iohannis i-au cedat nervii. Da, știm, te întrebi de ce și cum, dar nu știm să-ți spunem, că noi n-am dat click pe acest drăguț material publicat pe Criterii.ro. De ce n-am dat? Fiindcă „i-au cedat nervii“ e o formulă fără acoperire obiectivă. Seamănă mai degrabă cu felul cum vorbesc coafezele între ele la telefon („Dragă, m-a apucat depresia…“) decît cu un diagnostic de înțeles. Sigur, poți vorbi în felul ăsta în viața de toate zilele, dar nu și pe un site. Cît timp „nenea Klaus Iohannis“ n-are un certificat de boală psihică, titlul e despre nimic, ca și presupusul „șoc în țară“.

SUA e umilită! Rusia și-a trimis flota de nave de război invizibile în Marea Neagră. E de la ăia cu geopolitica, Napocanews. Dar ce-s alea nave invizibile? Fiindcă nu sîntem lorzi ai amiralității, le-am căutat și le-am găsit pe un site pe nume Sputniknews, care abundă în comentarii gen „Rusia și-a ținut promisiunile după Războiul Rece. Vestul de ce n-a făcut același lucru?“ sau „Washington-ului îi pasă mai mult de occidentalii morți decît de victimele propriilor războaie“. Sputniknews a lansat de curînd Sputnikimages, unde Putin e prezent la discreție și dacă-l cauți pe Barack Obama, găsești o mulțime de poze cu Medvedev.

Ca să fim bine înțeleși, navele invizibile sînt invizibile peste tot, cu excepția Napocanews și Sputnik etc. Singurul titlu care se poate extrage de-aici e că, în­tr‑a­de­văr, Napocanews difuzează borhotul de propagandă pus în circulație de ruși.

Botoșani. Cei mai infami criminali în serie și obiceiurile lor bolnave: cadavre mîncate, sex cu oameni morți și torturi odioase. Aici, poanta e-n „eticheta“ cu numele locului, fiindcă dacă dai click, găsești niște însăilări culese de pe Wikipedia și publicate în Adevărul de, da, un corespondent de Botoșani. Mîncătorii de morți sînt tot ăia pe care-i știți, și n-au auzit în viața lor de Botoșani: Ted Bundy, John Gacy-Clovnul Pogo și alții. Am căutat autorul pe Internet să vedem ce apucături are și l-am găsit pe un site numit Neodacii. Cam ce ți-ar trebui ca să publici pe un site cu un astfel de nume?

Cutremur! „Filiera evreiască“! ADEVĂRURI despre care NIMENI NU VOR­BEȘ­TE. Nelipsitul Comisarul.ro ne livrează sub acest titlu o investigație al naibii de ascunsă, profundă și iscusită, referitoare la faptul că mai multe nume care apar în dosarul Prințului Paul sună evreiește. De aici pînă la o conspirație care n-am înțeles exact ce vrea, dar e cu siguranță evreiască, nu e decît un pas. În paranteză, pe prima pagină Comisarul erau în ziua cînd am intrat nouă CUTREMURE, 13 EXPLOZIV și un CÎH. Recunoaștem, ultimul ne-a distrat și era despre Corina Crețu.

Dar, revenind la tema noastră, orice combinație de nume evreiești e necesară și suficientă pentru ceva care aduce a „Protocoalele Înțelepților Sionului“.

După ce a dat faliment și a fugit din București, Huidu s-a întors cu „foamea-n gît“. Păcăleala de aici e veche de cînd lumea, tipică pentru tabloide, ca dovadă faptul că apare în Libertatea. De fapt, e simplu: Huidu din știre e tatăl lui Șerban Huidu. Sigur, din text nu aflăm nimic nici despre faliment, nici despre foame, nici despre fugă, ci numai despre niște „datorii“.

Gandul.info: IMAGINILE pe care Ceauşescu voia să le ţină SECRETE 100 DE ANI. Înregistrarea ASCUNSĂ a fost descoperită acum. Nu, nu e din Gândul, ci din aceeași Libertatea. Fiindcă, pe Gândul, titlul e „Documentar realizat în Epoca de aur pentru locuitorii Bucureştiului din anul 2080“. Documentarul „ascuns“ a fost dezgropat acum cîteva luni de realizatorii unui DVD pe nume Sahia Vintage I și nu e nici ascuns, nici ceaușist, ci de-a dreptul delicios. Sigur, din punctul de vedere al Libertății, un DVD pus pe raft la Cărturești e mai ascuns decît biblioteca lui Ivan cel Groaznic. Dar totuși.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Mai multe