The Great Gatsby

13 martie 2013   MASS COMEDIA

● Le Nouvel Observateur  (12 martie 2012) 

Preşedintele juriului la Festivalul de film de la Cannes va fi anul acesta regizorul american Steven Spielberg, iar filmul care va deschide cea de-a 66 ediţie este The Great Gatsby, regizat de australianul Baz Luhrmann, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal. Filmul făcut după celebrul roman al lui Francis Scott Fitzgerald, va fi prezentat în afara competiţiei şi va fi proiectat 3D.

The Great Gatsby evocă figura romantică şi tragică a lui Jay Gatsby, în efervescenţa anilor ’20 de pe coasta de Est a Statelor Unite. Povestea e spusă de Nick Carraway, prietenul lui Jay (intrepretat de Tobey Maguire). Carey Mulligan (Drive, Shame) joacă în rolul lui Daisy Buchanan, iar soţia lui Gatsby este Joel Edgerton. 

Este pentru a doua oară în istoria Cannes-ului cînd filmul de deschidere va beneficia de o proiecţie 3D. Primul a fost Up al lui Pete Docter, în 2009. 

Leonardo DiCaprio nu vine prea des pe Croazetă. Ultima dată a fost în 2007, cu The 11th Hour, un documentar cu o cauză ecologistă pe care l-a produs, dar anul acesta va fi prezent. 

„Pentru toţi cei care au lucrat la acest film, e o mare onoare să deschidă Festivalul de la Cannes“, declara regizorul Baz Luhrmann, citat de oragnizatori. „Sînt foarte încîntat să revin într-o ţară şi un festival care s-au arătat foarte generoase cu mine. Şi fericit să văd acest film proiectat la Cannes, nu foarte departe de Saint-Raphaël, unde Scott Fitzgerald a scris paginile puternice şi mai emoţionante ale extraordinarului său roman“, mai spune regizorul de 40 de ani, care a mai făcut Ballroom Dancing, Moulin Rouge etc. 

Anunţul filmelor din competiţie care concurează pentru Palme d’Or va fi făcut public, ca în fiecare an, la jumătatea lui aprilie. (

)

Mai multe