Televiziunile noastre faţă cu Ursul de Aur

21 februarie 2013   MASS COMEDIA

În seara Galei Festivalului de Film de la Berlin, dintre televiziunile de ştiri, doar Digi24 şi Realitatea TV şi-au început jurnalele de la ora 23 cu materiale despre victoria filmului Poziţia copilului. În timpul acesta, Antena 3 titra pe burtieră ceva despre eternul lor Băsescu, iar RTV era preocupată de divorţul lui Dinu Patriciu de Ziua Îndrăgostiţilor. Prin urmare, cînd există cu adevărat o ştire demnă de breaking news, despre faptul că valoarea unor români este confirmată la nivel internaţional, unele posturi sînt în continuare încremenite în obsesiile lor propagandistice sau în jalnice lucruri de cancan. Asta spune foarte mult despre cum văd televiziunile de ştiri de la noi actualitatea. Dacă ne uităm şi la audienţele celor două canale (Antena 3 stă foarte bine, iar RTV a urcat mult în top în ultima vreme), înţelegem şi cum vede publicul această actualitate. Sau, mai degrabă, cum înghite pe nemestecate găluşca actualităţii care-i este servită pe micul ecran.

Ce-au făcut marile noastre televiziuni de ştiri – Antena 3, RTV şi Realitatea TV – începînd de-a doua zi? Desigur, ceea ce ştiu ele cel mai bine şi le place cel mai mult: au organizat nesfîrşite dezbateri despre politicienii şi partidele de pe malul Dîmboviţei. Oare ce a vrut să spună Băsescu? Ce intenţionează Udrea? Dar Blaga? Nu, Traian Băsescu nu spusese nimic despre cîştigarea Ursului de Aur, ci despre lupta din PDL.

Prin urmare, nu ne interesează că la Berlin nişte români iau aurul, noi preferăm să ne bălăcim provincial în supa noastră leşinată de acasă. Berlinul e departe, ce ne priveşte pe noi? Mult mai importante sînt miuţele din spatele blocului decît meciurile de pe marile stadioane ale lumii. Ce contează că politicienii noştri aduc deservicii ţării şi o fac de rîs în afară, în timp ce regizorii şi actorii români sînt aplaudaţi, şi prin asta îmbunătăţesc imaginea României? Pentru televiziuni, orice interjecţie a vreunui politician devine prilej de ample dezbateri, în timp ce o victorie care ne plasează din nou în elita cinematografiei mondiale e trecută cu vederea sau uitată în secunda doi.

Dintre toate canalele de ştiri, cu adevărat exemplar s-a comportat Digi24. Ca amănunt anecdotic, în momentul anunţării premiului de la Berlin, emisiunea întreruptă cu un news alert a fost Conversaţii esenţiale, care difuza un interviu cu Luminiţa Gheorghiu, realizat de Iuliana Ciugulea. Acum cîţiva ani, Realitatea TV întrerupea emisiunea de dialog dintre Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu pentru un breaking news ridicol: erau aşteptaţi la aeroport nu ştiu ce sportivi, care nici măcar nu făcuseră mare brînză prin străinătate. Ba mai mult, breaking news-ul era de fapt pentru aşteptare, nu pentru sosirea sportivilor, căci, în loc de Pleşu şi Liiceanu, o vedeam doar pe reportera Carmen Brumă cum stă ca pe ace la Aeroportul Otopeni. De data aceasta, la Digi24, interviul cu Luminiţa Gheorghiu a fost întrerupt pentru a anunţa performanţa filmului a cărui protagonistă era tocmai actriţa. Nu mi se pare o simplă coincidenţă. Cînd o televiziune îşi face treaba bine şi cu responsabilitate, astfel de potriveli nu mai sînt chiar întîmplătoare. A doua zi, Sanda Nicola, cea care anunţase la Digi24 succesul filmului Poziţia copilului la Berlinală, scria pe Facebook, comentînd „coincidenţa“: „o situaţie simpatică, din care a rezultat cel mai plăcut news alert la care am participat vreodată.“ Iată că mai avem jurnalişti de televiziune care ştiu ce înseamnă o adevărată ştire şi care preţuiesc valoarea aşa cum trebuie. Şi, din fericire, iată că mai există totuşi un loc care-i adună pe aceştia în spaţiul tot mai iresponsabil – şi prin urmare, nefrecventabil – al audiovizualului românesc.

Mai multe