Ştiţi ce rataţi?

24 octombrie 2012   MASS COMEDIA

Aşa cum scriam şi altă dată, televiziunile de la noi se întrec în a ne prezenta cît mai multe personaje din curtea miracolelor. Vedem varietăţi ale femeii cu barbă, ale mahalagioacei care-şi ridică în văzul lumii fustele sau ale piticului zglobiu – vedete, analişti sau politicieni. Oamenii serioşi nu au ce căuta în această ciorbă. Domină stridenţa, diformul, văicăreala, agresivitatea, totul într-un vacarm de nedescris.

Conform unei analize mediaTRUST România citate de paginademedia.ro, liderul politic cel mai prezent în septembrie la televiziunile noastre a fost Aurelian Pavelescu, care a perorat în studiouri peste 13 ore. Cine-l vede măcar pentru cîteva minute nu poate să nu observe că Aurelian Pavelescu este perfect pentru rolul de precupeaţă. Aceste 13 ore au fost împărţite aproape în mod egal între B1 TV, Realitatea TV, Digi 24 şi RTV (cu puţine minute şi la Antena 3). Pe locul 2 în acest top este Dan Diaconescu, cu 10 ore petrecute pe platouri, asta în situaţia în care monitorizarea nu a luat în calcul OTV. E adevărat, a fost povestea cu Oltchimul, dar asta nu face din Dan Diaconescu un personaj respectabil, nici măcar frecventabil. Dintre reprezentanţii partidelor, se detaşează în acest top Sorin Roşca Stănescu, informator de Securitate înainte de ’89, după ’89 combinator în afaceri dubioase, actualmente membru de vază al PNL. În luna septembrie, l-aţi putut vedea pe Sorin Roşca Stănescu de 18 ori, la Realitatea TV şi Antena 3, în calitate de analist informat şi imparţial. La fel de imparţial, ca românul, este şi Mugur Ciuvică, care cu siguranţă nu a mai plecat acasă din studiourile televiziunilor, ci a dormit acolo. El deţine recordul absolut: a apărut, într-o lună de 30 de zile, de 38 de ori.

Dacă te uiţi la televizor, ai putea crede că trăim în ţara lui Ciuvică, Roşca Stănescu, Pavelescu şi Dan Diaconescu. Ei fac şi desfac, ei dau note, ei ne arată calea de urmat. Aşa stînd lucrurile, e normal să nu-ţi mai vină deloc să deschizi televizorul. Weekendul trecut, Adevărul a publicat un material realizat de Laurenţiu Ungureanu şi Mihai Mincan, cu diferite voci ale oamenilor care au renunţat să-l mai deschidă.

„De aproximativ un an şi jumătate mi-am eliberat existenţa de televizor. «Nu mai privesc, nu mă priveşte.» După tot acest timp, nu pot să zic că îi simt lipsa absolut deloc... Se spune că atunci cînd nu mai ai un lucru poţi să îţi dai seama de adevărata lui valoare. Judecînd la rece, televizorul nu aducea nici o valoare în viaţa mea: o mare pierdere de timp cu emisiuni schizoide, ştiri manipulate politic, informaţii depreciate, promovare de nonvaloare şi non-talent, filme difuzate şi redifuzate de zeci şi sute de ori etc.“ spune actorul Bogdan Bucătaru.

„La orele lor de «maximă audienţă», eu beau cafea şi mănînc biscuiţi, spăl fuste de mătase, vorbesc cu soră-mea la telefon, topesc caşcaval peste ardei copţi, fac masaj, mă documentez despre mărimile cămăşilor masculine, le scriu prietenelor care îmi scriu şi, în general, încerc să-mi menţin sănătatea mintală. Ceea ce vă dorim şi dumneavoastră, pentru că nici nu ştiţi ce rataţi!“ spune jurnalista Liviana Rotaru.

„Oricum, sînt departe de a-i simţi lipsa. Mă întreb cum de aveam înainte (şi) timp să mă uit la televizor, deşi nu am fost niciodată o împătimită. Acum, seara mergem la cinema (noi sîntem cei doi spectatori de la Cinema Europa...), citim, ne vedem cu prietenii, alergăm în parc. Plus că am luat o deprindere nouă: cumpărăm ziare. Am renunţat la televizor, dar îmi place să ştiu tot ce se întîmplă. Bineînţeles că stăm mai mult pe net“ spune economista Andreea Bucătaru. Printre altele, ea mărturiseşte că i-a venit ideea să renunţe la televizor din Dilema veche.

Cu riscul ca această rubrică să nu mai intereseze pe nimeni, m-aş bucura dacă tot mai mulţi români i-ar urma exemplul. Televiziunile noastre merită cu prisosinţă asta. Iar noi între noi ne-am înţelege mult mai bine.

Mai multe