Război împotriva Crăciunului

6 ianuarie 2011   MASS COMEDIA

În ultimii ani, Crăciunul s-a transformat dintr-o sărbătoare creştină într-o celebrare a multiculturalităţii şi a corectitudinii politice. Altfel spus, lupta dusă timp de decenii de Moş Gerilă a fost preluată cu avînt revoluţionar de mişcările progresiste, multiculturale, ce luptă, nu-i aşa, pentru diversitate.

„Newspeak“ – începuturile  

La mijlocul anilor ’80, pe cînd românii duceau dorul lui Moş Crăciun, corectitudinea politică începea să fie tot mai prezentă în viaţa publică occidentală. Evident, noua limbă trebuia să nu lezeze cumva minorităţile etnice sau religioase. Astfel, cu timpul, felicitările nu mai conţineau urarea „Crăciun fericit!“, ci „Sărbători fericite!“, iar „bradul de Crăciun“ devenea, treptat, „pomul de sărbători“ sau „bradul de sărbătoare“. Evident, urările nu exprimau nimic şi, probabil, ar putea fi folosite în fiecare zi a anului, cu ocazia oricărei sărbători, fie laice sau religioase. Totuşi, tăvălugul progresist nu s-a oprit aici: „vacanţa de Crăciun“ avea să devină „vacanţa de iarnă“, atunci cînd se celebrau „sărbătorile de iarnă“. Şi totuşi, dacă un progresist va fi obligat să scrie vreodată cuvîntul „Crăciun“, o va face cu bucurie, cu menţiunea că rezultatul va fi „Xmas“. În mod evident, principala minoritate despre care se presupunea că s-ar putea simţi ofensată de sărbătorirea Crăciunului a fost minoritatea musulmană. Totuşi, ca în orice parodie serioasă, problema nu a fost ridicată iniţial de musulmani, ci de ateii albi.  

Newspeak nu are doar rolul de a-i aduce pe calea cea bună pe adulţi, ci şi rolul de a-i educa pe copii, încă de mici. Astfel, dicţionarul Oxford pentru elevi, din 2009, a eliminat orice termen care ar putea avea legătură cu creştinismul sau cu monarhia. Evident, puştii non-creştini s-ar putea simţi ofensaţi de termeni precum: carol, holly, ivy, psalm, saint, sin, devil, vicar, coronation, duchess, duke, emperor, monarch, bacon ş.a. Dacă vă întrebaţi ce caută bacon în această înşiruire înseamnă că aţi eşuat în a vă însuşi valorile multiculturalismului şi că nu realizaţi că termenul ar putea jigni comunitatea musulmană care nu consumă carne de porc.

Să dăm cuvîntul experţilor  

Un „studiu“ prezentat în 2009 de ABC News (probabil cea mai de stînga televiziune americană de ştiri) arăta că Moş Crăciun poate fi un exemplu negativ pentru copii: are burtă, fumează şi glumeşte prea mult. De aceea, copiii erau îndrumaţi să-i ofere Moşului un morcov, şi nu prăjituri, pe motiv că acestea îngraşă. Ei bine, în lumea imaginată de progresişti, Moş Crăciun ar trebui să fie un personaj suplu – sau cel puţin asta ne spune Nathan Grills, cel care a coordonat studiul. Grills ne mai spune că actuala imagine a lui Moş Crăciun ar putea da impresia copiilor că obezitatea este sinonimă cu jovialitatea. Experţii nu s-au oprit însă aici. În urmă cu doar cîteva zile, „oamenii de ştiinţă“ de la Simon Frasier University, din Canada, au „descoperit“ că bradul de Crăciun îi inhibă pe studenţii de alte confesiuni şi pe atei. „Cea mai bună soluţie este să nu avem astfel de simboluri.“

Nici Crucea Roşie nu serbează Crăciunul  

Situaţia la care s-a ajuns îi irită chiar şi pe musulmani, însă nu aşa cum aţi crede. Astfel, recent, personalul Crucii Roşii din Marea Britanie a eliminat orice decoraţiune sau semn care ar putea duce cu gîndul la Crăciun. „Ni s-a spus că nu trebuie să-i supărăm pe musulmani“ – declara pentru Daily Mail unul dintre voluntarii agenţiei. Replica lordului Ahmed, unul dintre cei mai proeminenţi politicieni musulmani, a fost devastatoare: „Este prostesc să crezi că musulmanii s-ar simţi ofensaţi. La locul de muncă, toţi colegii mei sărbătoresc Crăciunul, iar eu îl sărbătoresc cu ei“.

Să nu ne facem iluzii. Corectitudinea politică şi teama de a nu ofensa „minorităţile“ a devenit deja regulă în Marea Britanie. Astfel, un predicator catolic a fost somat de poliţie să înceteze a mai recita din Biblie, în public, de teama de a nu ofensa. Jurnaliştilor de la Telegraph li s-a explicat că anumite pasaje din Biblie ar putea fi considerate homofobe. La începutul anului, un alt caz şocant a fost dezvăluit de The Sunday Telegraph: o soră medicală a fost suspendată după ce s-a oferit să se roage pentru însănătoşirea unui bolnav. Într-un alt caz recent, un lanţ de cămine pentru bătrîni a refuzat să plătească ore suplimentare angajaţilor care lucrează de Crăciun, pe motiv că ar putea reprezenta o discriminare faţă de alte religii.

„Happy gay Xmas“  

Nu doar Marea Britanie a fost atinsă de obsesiile multiculturale. Spre exemplu, în Amsterdam, între 18-26 decembrie, se desfăşoară, anual, „gay X-mas open-air market“. Evident, pruncul Iisus are doi taţi sau două mame, iar bradul – „veşnic verde“ – este roz.  Deşi comunitatea LGBT (aşa e corect politic!) parodiază Crăciunul, nimeni nu se simte jignit. Te poţi simţi jignit doar dacă reprezinţi o minoritate, nu şi dacă eşti majoritar, alb şi dezvolţi o puternică cultură a vinei.  

Peste drum, în Belgia, la Antwerp, la fel ca în multe alte oraşe europene, s-au interzis simbolurile creştine, chiar şi în timpul Crăciunului. Evident, şi aici există comunităţi care s-ar putea simţi jignite. „Crăciunul ar trebui să fie un eveniment neutru, nu concentrat pe o anumită religie“ – este explicaţia halucinantă oferită de autorităţi. Pentru ca tabloul multicultural să fie perfect, primăria a interzis chiar şi colindele în perioada Crăciunului.  

În Germania, în schimb, acolo unde liderii creştin-democraţi anunţau recent moartea multiculturalismului, numeroase centre comerciale au eliminat decoraţiunile de Crăciun, pe care le-au înlocuit cu păpuşi îmbrăcate în stil arăbesc, inclusiv cu vălul islamic.

„Happy Diwali“ 

Dacă aţi petrecut Crăciunul în Marea Britanie, probabil că v-aţi întrebat ce-i cu mesajele „Happy Eid“ şi „Happy Diwali“. Ei bine, sînt două sărbători – una musulmană şi una hindusă – care s-au încheiat de cîteva săptămîni. În schimb, magazinele, din dispoziţia Consiliilor Locale, aleg, pentru perioada Crăciunului, mesaje seculare şi motive de-a dreptul ciudate, precum lebede sau umbrele. Instalaţia cu umbreluţe a costat, într-un singur orăşel, 330.000 de lire sterline. Dacă vă întrebaţi de ce s-au ales umbrelele, ne lămureşte un oficial: „În Marea Britanie plouă mult“. Printre puţinii care îşi fac curaj să critice deciziile aberante ale autorităţilor locale se numără oficialii conservatori. „Nu trebuie să-i lăsăm pe Grinchii corecţi politic să marginalizeze Crăciunul şi importanţa Naşterii lui Hristos!“ – spune Eric Pikles, secretarul comunităţilor locale.

George Daniel Rîpă este jurnalist şi scrie pe blogul http://inliniedreapta.net/

Mai multe