Postul de televizor
Postul de televizor Auzim, din gura unor oameni ai bisericii, acest îndemn: „în timpul postului, trebuie să posteşti şi de televizor!“. În traducere, asta înseamnă să nu te uiţi deloc la el, adică să ţii post negru.
De fiecare dată cînd am auzit aşa ceva, m-am întrebat, în naivitatea mea, de ce trebuie să renunţi cu totul la televizor. Ca orice pe lumea asta – gîndeam eu, sărmanul de mine –, televiziunea are şi părţi rele şi părţi bune. Nu în toate producţiile TV vezi violenţă şi sex, lucruri care, să zicem, te-ar putea „sminti“ în timpul postului. Mai există şi lucruri pozitive, educative, „ziditoare“.
Ei bine, nu. Ceea ce crezi că este inofensiv se pare că îţi perverteşte de fapt sufletul, iar televiziunea e curată lucrătură a Diavolului! Zilele trecute mi-a picat în mînă o carte de analiză a fenomenului televizual care mi-a certificat acest lucru: Efectele televiziunii asupra minţii umane de Virgiliu Gheorghe. Nu ştiam cine e Virgiliu Gheorghe, dar am văzut pe Internet că este un teoretician al televiziunii recomandat de site-urile ortodoxe şi că are mai multe volume pe această tematică: Ştiinţa şi războiul sfîrşitului lumii. Faţa nevăzută a televiziunii, Revrăjirea lumii – Faţa nevăzută a televizorului vol. 2, Efectele micului ecran asupra minţii copilului.
În cartea Efectele televiziunii asupra minţii umane, specialistul demonstrează pas cu pas că tot ceea ce vezi la televizor duce la pierzanie.
Te gîndeai, de exemplu, că Animal Planet este un post educativ şi că e bine să-ţi laşi şi copilul să se uite la el? Ei bine, află că nu! Iată ce ne spune specialistul nostru: „Animal Planet anunţă încă din titlu programul său ideologic. Folosind imagini din cele mai inedite din viaţa animalelor sau peisaje care uimesc şi fascinează prin insolitul lor, acest canal captivează atenţia omului modern, atît de îndepărtat de mediul său natural. În acelaşi timp însă, construcţiile cadrelor sau comentariile sugerează sau demonstrează că animalele nu sînt deloc inferioare oamenilor, ele reprezentînd doar un alt stadiu de evoluţie al viului pe Planeta albastră. Cu alte cuvinte, nu se afirmă pe faţă că Dumnezeu nu există, ci doar, chipurile, se demonstrează că Darwin a avut dreptate cînd susţinea că omul se trage din maimuţă. Planeta animalelor (o parafrază a titlului filmului Planeta maimuţelor) ne sugerează încă din titlu că omul este şi el un animal ca toate celelalte, locuitor al acestei planete, produs al hazardului sau al naturii, al unei impersonale legi a evoluţiei speciilor.“ Şi concluzia, neiertătoare: „Animal Planet este o aplicaţie tipică a nihilismului realist, naturalist de tip darwinist. Aici, omul de ştiinţă foloseşte terminologia de ultimă oră, puterea analizei şi a deducţiei, pentru a demonstra în mod «obiectiv» adevărul ştiinţific că omul nu este fiul lui Dumnezeu, ci creaţie a naturii sau urmaş al maimuţei.“ (Nu mai vorbim despre cît de periculos e Discovery, care „este mult mai complex în redarea programului nihilist“!) Să dăm slavă lui Dumnezeu că există astfel de oameni luminaţi, ca Virgiliu Gheorghe, care ne deschid ochii şi ne arată căile greşite! Tu crezi că te uiţi la nişte gazele sau girafe care pasc liniştite în savană, dar de fapt te faci părtaş al nihilismului realist şi-ţi pierzi sufletul. Nihilismul – ce oroare! Vezi cum te lucrează Necuratul? Acesta pîndeşte din ierburi, ca fiara nemiloasă!... Nu mai paşte fără grijă, căci te pasc pericolele!
Prin urmare, dacă ai căzut în capcana Duşmanului şi te-ai uitat la televizor în postul acesta (indiferent la ce, chiar şi la lucruri care credeai că-ţi folosesc), să mărturiseşti negreşit păcatul la spovedanie. Şi să nu se mai întîmple!
În altă ordine de idei, poate nu ştiai, dar îndreptarele de spovedanie ortodoxe ne spun că şi vizitarea unei biserici catolice este, de asemenea, un păcat care trebuie negreşit mărturisit duhovnicului. Iată că nebănuite sînt căile Diavolului, lăudat fie Domnul!