Pe marginea audienţelor lunii mai

6 iunie 2012   MASS COMEDIA

Lucrurile merg prost pe ogorul televiziunii, monşer, rapiţa moft, iar audienţele au început să scadă.

Faţă de luna aprilie, PRO TV a avut în luna mai, în prime time, la nivel urban, cu 75.000 de telespectatori mai puţin, iar Antena 1 – cu 65.000. În fine, faptul că PRO TV are o scădere ceva mai mare e nesemnificativ, deoarece, chiar şi-aşa, audienţa postului din Pache Protopopescu, în prime time şi la nivel urban, e aproape dublă faţă de cea a televiziunii clasate pe locul secund al topului, Antena 1 (806.000 de telespectatori în medie, faţă de 474.000).

Pe locul 3 al clasamentului audienţelor din prime time se află Kanal D, care a pierdut 12.000 de telespectatori în medie (de la 310.000 în aprilie la 298.000 în luna mai), iar pe locul 4 – Antena 3, cu o scădere de numai 4000 de telespectatori (de la 277.000 la 273.000). Oricum, cei de la Antena 3 stau incredibil de bine şi se bat pe burtă cu rezultatele lor, mai ales că sînt şi premiaţi. Săptămîna trecută, Mihai Gâdea şi tovarăşii lui au primit, din mîna ministrului Culturii Mircea Diaconu, Marele premiu APTR, „pentru cele mai urmărite talk-show-uri de televiziune“. Ocazie cu care directorul postului a făcut o emisiune auto-omagială – lucru la care, aşa cum ne-a demonstrat şi în alte dăţi, cînd îi ridica osanale lui Dan Voiculescu, se pricepe cel mai bine. Nu contează că premiile APTR au devenit o glumă proastă, din moment ce însuşi ministrul Culturii le onorează. Aşa stînd lucrurile, cum să nu te umfli în pene?

Întorcîndu-ne la audienţe, este de remarcat poziţia modestă pe care se află principalul canal public, TVR 1: pe locul 8, după Acasă, Prima TV şi Naţional TV. TVR 2 se află încă şi mai în spate, pe poziţia 14, după Realitatea TV, Disney, B1 TV, România TV şi Antena 2. Televiziunea publică se află în grea suferinţă, cu datorii imense şi cu conturile blocate de ANAF. În plus, este măcinată de scandaluri interne şi de acuzaţii reciproce pe care şi le fac cei din Consiliul de Administraţie sau din posturile de conducere. Recent, organizaţia europeană ce reuneşte televiziunile publice, European Broadcasting Union, i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu, în care se spunea că, din cauza datoriilor neachitate (vreo 12 milioane de euro), TVR riscă să rămînă fără drepturile de difuzare a Campionatului European de Fotbal şi a Jocurilor Olimpice de la Londra. Oricum, faptul că românii s-ar putea să nu vadă cele două competiţii sportive este una dintre consecinţele cele mai soft pricinuite de situaţia gravă în care se află TVR.

Topul audienţelor lunii mai din prime time ne indică faptul că principalele concurente ale Antenei 3, pe segmentul de televiziuni de ştiri, adică Realitatea TV şi România TV, se află mult în urmă. Mai bine stă Realitatea TV, pe locul 9, dar audienţele sînt aproape o treime din cele înregistrate de postul condus de Mihai Gâdea: 89.000 de telespectatori, în medie. Aici, nu a reuşit să îndrepte lucrurile nici măcar cea care acum cîţiva ani era printre campionii audienţelor, „Zîna Surprizelor“. La prima ei emisiune pe care a avut-o vinerea trecută la Realitatea TV, Andreea Marin a strîns numai 60.000 de telespectatori pe minut, adică 0,6 rating.

Postul lui Dan Diaconescu, OTV, a căzut şi el în topul lunii mai, de pe locul 16 (unde era în aprilie) pe 17, şi a pierdut 9000 de telespectatori. Cu toate acestea, încă mai sînt destui compatrioţi de-ai noştri care urmăresc acest canal: 44.000.

Scăderea audienţelor posturilor TV poate fi considerată o veste bună, mai ales dacă vom corobora acest fapt cu un altul: anul acesta, vînzările de carte de la Bookfest au fost cu 15% mai mari decît cele de anul trecut. Nu e cazul să ne facem speranţe, desigur, dar asta nu ne poate împiedica să visăm frumos, măcar preţ de cîteva secunde.

Mai multe