No comment
Emisiunea Profesioniştii de la TVR 1, din 13 noiembrie 2010. Eugenia Vodă: „Zelea era un fanatic sau nu?“ Ion Cristoiu: „Dar nu era un fanatic al ideilor legionare, iar e o greşeală... Era un fanatic al ideii de onoare, de demnitate. Cred că era un personaj mai aparte, mai romantic, din acest punct de vedere.“ Eugenia Vodă: „Te-ai îndrăgostit de Zelea Codreanu, ţi-a căzut cu tronc?“ Ion Cristoiu: „Da, pentru că n-am găsit nimic din ce fac politicienii de-acum şi politicienii interbelici. N-a făcut compromisuri, n-a fost corupt. Una este faza Horia Sima, nici nu mă interesează, acolo chiar că au fost catastrofali şi au fost criminali. Deocamdată vorbim de un personaj care n-a ajuns la putere.“ Eugenia Vodă: „Dar pînă cînd...“ Ion Cristoiu: „Reproşezi unui om politic crimele numai cînd ajunge la putere. Pentru că, în momentul în care ajungi la putere, faci crime cu ajutorul maşinăriei de Stat.“ Eugenia Vodă: „Deci, citind despre Zelea Codreanu, concluzia ta e că...“ Ion Cristoiu: „Că el a fost o necesitate într-o lume interbelică în care politicianismul ajunsese să-i dezguste pe tineri. Succesul lui uriaş la tineri...“ Eugenia Vodă: „Şi la tineri de calitate!...“ Ion Cristoiu: „Păi, de ce erau seduşi acei mari intelectuali? Pentru că venea un om într-o lume în care toţi liderii politici erau învîrtiţi pe degete de Carol al II-lea. Erau în stare de orice compromis pentru a ajunge la putere. Şi a venit un om care a zis «mă interesează onoarea».“ Eugenia Vodă: „Cum îţi explici că, peste decenii, de pildă Cioran, care a scris o tabletă despre Căpitan – ai citit-o, nu?“ Ion Cristoiu: „Da.“ Eugenia Vodă: „Pe urmă nu şi-a păstrat părerea.“ Ion Cristoiu: „Pentru că s-a pus pe seama lui şi ce-a făcut Hitler – n-are nici o legătură.“ Eugenia Vodă: „Pe seama lui Zelea Codreanu? A fost o mişcare fascistoidă?“ Ion Cristoiu: „Nu. În cazul nostru, nu. A fost o mişcare mai degrabă naţionalist-creştină.“
Precizare: Profesioniştii e o emisiune înregistrată şi apoi montată.
Ca urmare a acestor afirmaţii date pe post, apare o scrisoare de protest – pusă pe Facebook de Mihai Dinu Gheorghiu –, adresată directorului TVR. La acest protest s-au raliat, ulterior, mai mulţi (inclusiv subsemnatul).
Preşedintele-director general al TVR, Alexandru Lăzescu, răspunde acestei scrisori printr-un text în care afirmă: „Televiziunea Română regretă profund faptul că declaraţiile făcute de domnul Ion Cristoiu (...) au rănit sentimentele celor care au fost afectaţi în plan personal de violenţa, antisemitismul virulent şi crimele împotriva umanităţii ce au marcat o perioadă neagră din istoria ţării, de care Mişcarea Legionară este considerată responsabilă.“ Apoi precizează că „emisiunea Profesioniştii a ilustrat adesea dramele prin care a trecut poporul evreu înaintea şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cel mai recent exemplu este interviul Eugeniei Vodă cu scriitorul Norman Manea“.
Acest răspuns a atras după sine o precizare a lui Norman Manea, din care cităm: „Cînd am acceptat interviul cu doamna Eugenia Vodă nu bănuiam că participarea mea la emisiunea Profesioniştii ar putea sluji ca alibi pentru elogiul lui Corneliu Zelea Codreanu. Difuzarea pateticului elogiu nu doar «a rănit sentimentele celor care au fost afectaţi în plan personal de violenţa, antisemitismul virulent şi crimele împotriva umanităţii» de care s-au făcut vinovaţi legionarii şi aliaţii lor. Numeroşii semnatari ai protestului, ca şi, cu siguranţă, toţi românii devotaţi societăţii civile, democraţiei şi legalităţii, chiar dacă nu au fost afectaţi «personal» de aceste crime, au motive să fie îngrijoraţi, în România de azi, membră a Uniunii Europene şi NATO, de nostalgiile şi admiraţia faţă de Zelea Codreanu, cel care propaga cu atîta zel cultul «romantic» al morţii colective, aversiunea faţă de democraţia şi civilizaţia europeană, veninul xenofob, antisemit şi antioccidental, «eroul» care a inspirat, plănuit sau executat crime odioase.“
De obicei, un material de tipul No comment se sfirşeşte brusc, fără un final căutat. Sperăm, totuşi, la un To be continued...