Jurnalism de excepţie la CNN-ul românesc

1 septembrie 2011   MASS COMEDIA

O nuntă în care actorii principali sînt nişte indivizi de existenţa cărora nici nu ar trebui să ştim. Personaje primare şi jalnice, în ciuda mulţilor bani pe care-i au, cu alură de mafioţi şi învîrtindu-se într-o lume kitsch care-i caracterizează pe deplin. Presa are o mare slăbiciune pentru aceste personaje: le spune pe numele de alint (Gigi, Cristi etc.) şi ne dă zilnic informaţii despre ce au mai făcut sau ce au mai zis.

Realitatea TV s-a mobilizat, duminica trecută, cum a ştiut mai bine pentru ceea ce a numit „cea mai aşteptată nuntă“ (pentru această televiziune, cu siguranţă a fost cea mai aşteptată). A ţinut un elicopter în aer iar imaginile filmate de sus au fost difuzate încontinuu, pe tot ecranul sau într-o fereastră, a organizat serii de talk-show-uri, întrerupte doar de transmisiunile reporterilor de la faţa locului, şi a încheiat ziua cu preluarea în direct a unor participanţi la nuntă. La prima rundă de discuţii au comentat evenimentul tribunul Corneliu Vadim Tudor, regele Cioabă, politicianul Ecaterina Andronescu şi intelectualul fin Tudor Octavian (un cocteil de personaje numai bun să te facă să urmăreşti talk-show-ul cu sufletul la gură, ce mai!). La o a doua rundă de discuţii, i-am auzit pe Corina Drăgotescu, pe Sebastian Papaiani, pe Răzvan Theodorescu şi pe marele şi eternul analist & deontolog Bogdan Chirieac. Şi dă-i şi luptă, puicusorule, şi dezbate pe sec. Nu e vorba că nu li se oferise şi lor şampanie, ci că nu aveau despre ce discuta şi, prin urmare, băteau cîmpii, ca de obicei. Reportera de pe teren nu-i ajuta nici ea cu prea multe informaţii şi se plîngea că maşinile invitaţilor la nuntă aveau geamurile fumurii, iar ea nu putea să vadă nimic înăuntru. Ce păcat!... Dar nu-i ăsta motiv de supărare, pentru că, oricum, pînă la urmă cei de la Realitatea TV tot la cestiunile care-i ard ajung. Desigur, la Băsescu. Lume, lume! Află şi te miră: Băsescu a avut probleme la examenul medical de la intrarea în Şcoala de marină, pentru că nu vedea foarte bine. Şi, de aici, glume despre care-i ochiul care vede bine sau nu.

Situaţia a fost salvată de Dan Matei Agaton care, ca invitat la nuntă, a intrat în direct şi a putut să-i potolească doamnei Drăgotescu curiozitatea în legătură cu meniul. Era la începutul nunţii, iar Agaton a descris doar antreurile. Apoi, la ora 23, Realitatea TV a titrat „Exclusiv“ şi „Din culisele nunţii lui Borcea“ şi lumea întreagă a putut afla de la cuplul Ilie Năstase şi Brigitte Sfăt că invitaţii de la „fericitul eveniment“ au mîncat foie gras, homar şi icre de Manciuria. A urmat un material care a prezentat istoricul zilei şi al „petrecerii de liga campionilor din Otopeni“, cum ni s-a spus, pentru ca, în cele din urmă, cei de la Realitatea TV să ne comunice cu mîndrie: „Restaurantul din Otopeni a fost înconjurat ca o fortăreaţă, însă Realitatea TV a reuşit să filmeze în exclusivitate imagini de la nuntă“. Asta da realizare! Demnă, desigur, de o televiziune de ştiri.

Seara de duminică de la postul care se laudă că e CNN-ul românesc dă perfect măsura felului în care înţeleg să facă jurnalism cei de acolo. Ce responsabilitate, ce profesionalism, ce servire a interesului public? Facem jurnalism exact aşa cum sîntem noi. Adică numai buni pentru căminul cultural – locul unde de sărbători se organizează „discotecă“, vin băieţi în trening să joace fetele din sat şi se lasă cu cîte o bătaie cu ulucile rupte din gard. Un cămin cultural numit România.

Tot cei de la Realitatea TV organizează şi o Şcoală de televiziune în care promit că-i învaţă pe cei tineri tainele meseriei. Oare ce pot ei să-i înveţe pe alţii în acest domeniu?

Mai multe