Interesul şi succesul

15 februarie 2012   MASS COMEDIA

Audienţele TV ale talk-show-urilor româneşti, pentru luna ianuarie, plasează pe primele 12 locuri emisiuni ale postului Antena 3. Sinteza zilei se află pe locul întîi (cu 5.3 puncte de rating şi 555.000 de telespectatori pe minut, în medie), Subiectiv e pe locul doi (cu 4.4 rating, 458.000 de telespectatori pe minut), Punctul de întîlnire ocupă poziţia a treia (cu 4.3 rating, 455.000 de telespectatori pe minut). Urmează, la rînd, toate talk-show-urile Antenei 3, inclusiv emisiunea matinală Previziunile zilei, care strînge şi ea, în medie, 213.000 de telespectatori pe minut.

Interesant este că, în Statele Unite, în topul audienţelor canalelor de ştiri de pe cablu, pentru luna ianuarie, primele 13 locuri sînt ocupate de emisiuni ale postului Fox News, cu talk show-ul The O’Reilly Factor pe locul întîi (cu 2.909.000 de telespectatori), The Sean Hannity Show pe locul doi (cu 1.984.000 de telespectatori), Special Report with Bret Baier pe locul trei (cu 1.913.000 de telespectatori) şi aşa mai departe.

Cu ce se aseamănă postul lui Dan Voiculescu şi cel al lui Rupert Murdoch? Fiecare se declară împotriva preşedinţiei din statul în care funcţionează: Antena 3 şi-a făcut din Traian Băsescu un cal de bătaie, Fox News a făcut acelaşi lucru din Barack Obama. Criza economică este peste tot – şi-n Statele Unite, şi-n România – şi e normal ca resentimentele populaţiei faţă de administraţie să fie în creştere vertiginoasă. Prin urmare, publicul va fi atras, în această perioadă, mai mult ca oricînd, de cei care critică puterea.

Cu ce se mai aseamănă Antena 3 şi Fox News? Canalul american promovează poziţiile conservatoare, republicane, iar Antena 3 are în spate partidul patronului său, care se numeşte chiar Conservator. Aici lucrurile se despart şi, în ceea ce priveşte partea românească, devin din ce în ce mai confuze. Partidul lui Dan Voiculescu s-a numit înainte Umanist – or, ştim că umanismul e revendicat de stînga. Acum se numeşte Conservator, dar braţul său înarmat mediatic, Antena 3, atacă sistematic partidul care se recomandă a fi de dreapta – PDL. În plus, Antena 3 a susţinut protestele de stradă – iar acestea sînt, desigur, de stînga.

Dar în România nu e indicat să gîndeşti lucrurile politice din perspectiva dreptei sau a stîngii, că ajungi la aporii. Antena 3 nu a fost de partea celor din Piaţa Universităţii pentru că ar avea orientări de stînga şi nici vreo convingere marxistă nu-i face pe jurnaliştii acestui post să fie aşa de porniţi împotriva aşa-zisului partid de dreapta. Mai mult, nu respingerea „dictaturii şi a administraţiei corupte“ îi mînă, de fapt, pe ei în luptă. Pe vremea regimului Adrian Năstase, aveam aceeaşi corupţie ca acum, acelaşi sistem clientelar al puterii, aceeaşi mafie. După cum ne-a spus-o însuşi Traian Băsescu, „şeful mafiei personale a lui Năstase“ era Gabriel Oprea, cel care acum se află din nou în barca puterii, ca ministru. În plus, Adrian Năstase chiar controla toată presa (direct, ca în cazul televiziunii publice, sau indirect, prin publicitatea de stat sau prin tolerarea datoriilor către stat a instituţiilor private de presă). Pe vremea aceea, jurnaliştii lui Voiculescu nu aveau nimic de împărţit cu Năstase. Asta pentru că partidul patronului era în alianţa de guvernămînt.

Obsesia băsesciană a Antenei 3 pleacă, desigur, tot de la patron. E simplu: Băsescu l-a supărat pe Voiculescu pentru că l-a numit „soluţia imorală“ sau a vorbit de colaborarea lui cu Securitatea, aşa că acesta din urmă şi-a asmuţit cîinii de pază asupra lui. Acum, vendeta personală a patronului Antenelor a ajuns în sfîrşit să se întîlnească cu pulsiunile populare. Şi uite aşa se scrie istoria succesului în televiziune.

Mai multe