Divertisment la TV, dar şi pe Internet, în 2016
În ultimele zile, știrile despre Kanal D lider de audiență în prime-time, cu sau fără Bahar, noul serial turcesc, se înmulțesc. Sub ele se ascunde faptul că producțiile cu potențial ale Antenei 1 și PRO TV nu au intrat încă în grilă. Ce ne așteaptă din primăvară? Dar din toamnă?
Ianuarie și februarie sînt considerate luni „moarte“ din punctul de vedere al televiziunii, fiindcă veniturile din reclamă sînt foarte mici, la fel cum vara, nici banii din publicitate și nici publicul nu se înghesuie la posturile TV. De aceea, producțiile scumpe și cu rating mare se concentrează în perioada martie-mai sau septembrie-decembrie. Chiar dacă performanța Kanal D merită să fie consemnată, situația se va schimba odată cu intrarea în grilă a show-urilor de primă mărime.
La PRO TV, Românii au talent debutează cu un juriu schimbat, care îl include pe arhetipul PRO, Florin Călinescu. Problema juriilor de talent show-uri din România era lipsa unui mascul alfa sclipitor, gen Simon Cowell, iar la ultimele sezoane din Românii au talent, în această postură ad-hoc a intrat, vrînd-nevrînd, Mihaela Rădulescu, care a sărit peste cal cu declarații homofobe sau rușinarea publică a unei concurente foarte tinere, un pic grăsuțe. E de văzut ce se va întîmpla cu Călinescu în juriu, mai ales spre sfîrșitul sezonului, cînd se va intra în live. Andi Moisescu și Andra se vor vedea mai puțin, dar dinamica juraților ar putea face sarea și piperul emisiunilor. Și, în funcție de Mihaela Rădulescu, și ale tabloidelor.
PRO TV mai pregătește, dar pentru toamnă, Survivor. Adică show-ul creat de Mark Burnett care a consacrat ideea de reality grandios, cinematografic. Problema e cum va fi realizat acest format în România. În lipsa informațiilor oficiale, vom consemna zvonurile că e vorba de o variantă turcească a producției, cu costuri inevitabil reduse, lucru dat de dimensiunile pieței din România.
Tot la PRO TV ar fi de consemnat și traseul scurt al lui Deschide ochii. Un serial cu Victor Rebengiuc ca protagonist, ambițios raportat la ceea ce se întîmplă în grilele televiziunilor românești. E vorba însă de un proiect din 2013, de pe vremea cînd Adrian Sârbu era încă boss-ul televiziunii PRO, care nu va avea urmări în grilă.
Nici una din emisiunile-hit ca Vocea României sau Master Chef nu și-a epuizat potențialul, așa că acestea vor apărea în momentul cuvenit pe ecran.
La Antena 1, informațiile oficiale se referă la Chefi la cuțite, un format culinar mai recent, care a fost difuzat în Germania și Israel și are însușirea de a opune ceea ce la alte emisiuni se numește juriu. Bucătarii Iadului, Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu, vor avea poate mai mult succes bătîndu-se cap în cap decît umilind concurenții. În rest, Antena Group pare a se concentra pe relansarea Euforia, redenumită Happy Channel, care va intra în emisie în noua formă pe 8 martie, cu Ruxandra Ion (ex-Acasă) ca gestionar al conținutului. Înapoi pe Antena 1, hituri ca Ham talent sau Te cunosc de undeva nu pot lipsi din sezoanele următoare.
Așa cum am scris deja, entertainment-ul se concentrează în 2016 pe cele două posturi lider din România. Kanal D obține rating-uri bune cu emisiunile tabloide de access și late night (înainte și după prime-time-ul dintre orele 19 și 23) și seriale turcești și, deocamdată, nu a anunțat vreo producție de divertisment majoră. Prima TV e în insolvență, iar TVR, dacă mai conta în piață, e ocupat cu măsuri de criză și imprecații despre taxa TV.
Cam acesta sau atîta e divertismentul care se va putea vedea pe posturile românești, în 2016. În chip de cititori ai Dilemei vechi, s-ar putea să vi se pară o afacere ieftină și vulgară, ceea ce e absolut normal. Publicul pretențios a migrat de multă vreme către canale de nișă și platforme online, ca dovadă multele comentarii pe care le-a stîrnit lansarea Netflix în România, la începutul lui ianuarie. Deși oferta celebrului serviciu de video-on-demand e mult mai redusă în România decît în SUA (aproximativ 500 de lungmetraje, de zece ori mai puțin decît în țara de proveniență), merită să cheltuiți cîțiva euro, în primul rînd pentru seriale ca Breaking Bad sau Orange is the New Black. Dacă acestea sau filmele de ficțiune vi se par puține, documentarele sînt destule și premiate. McCullin e probabil filmul definitiv despre viața celui mai cunoscut fotojurnalist de război din SUA, What Happened, Miss Simone? e nominalizat la Oscar anul acesta, iar Best of Enemies e povestea unui meci faimos între doi intelectuali de stînga și dreapta din SUA, Gore Vidal și William Buckley Jr., în contextul dezbaterilor electorale din 1968.
Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).