Din știrile lumii

21 iulie 2011   MASS COMEDIA

Este un moment extrem de delicat pentru Rupert Murdoch, şeful News Corporation. Unul dintre ziarele pe care le deţine imperiul său media a fost închis în urma unui scandal de proporţii legat de ascultarea ilegală a unor telefoane. Practica se pare că nu s-a rezumat strict la săptămînalul tabloid News of the World, acuzaţiile fiind adresate şi altor titluri de renume din imperiul News Corporation. Lista victimelor începe cu Casa Regală a Marii Britanii şi continuă cu robotul de telefon al unei fetiţe răpite şi ucise în 2002. 

News Corp,  de mult şi la noi 

News Corporation este al doilea conglomerat mass-media din lume, după Walt Disney. Are active în valoare de 60 de miliarde de dolari la nivel mondial, adică aproximativ PIB-ul Croaţiei. Deţine, pe lîngă ziare şi reviste din SUA şi pînă în Fiji, din care enumăr The Times, New York Post şi Wall Street Journal, staţii de televiziune şi radio, editura HarperCollins şi o parte din serviciul online Hulu.com. Pe lîngă posturile de televiziune National Geographic, Universal Channel şi Syfy, tot ce înseamnă Fox, de la casa de distribuţie 20th century Fox şi pînă la canalele Fox News este, de asemenea, controlat de News Corporation. Ca simplu detaliu, 12,5% din postul românesc B1 TV aparţine aceluiaşi gigant media. 

La vîrful acestei structuri stă Rupert Murdoch. Născut în 1931 în Melbourne, Australia şi cu studii la Oxford, Murdoch s-a întors la 22 de ani să preia compania tatălui său, un jucător important în piaţa mass-media regională de pe continentul austral. În 1968, a intrat pe piaţa media din Regatul Unit prin cumpărarea săptămînalului News of the World, pe care l-a transformat în tabloid în 1984. A fost supranumit „membrul permanent al guvernului“, indiferent de partidul aflat la putere. În Marea Britanie, News Corporation deţine şi controlul operatorului de satelit BSkyB cu 39,1% din acţiuni, urmînd ca, anul acesta, parlamentul britanic să fi votat asupra preluării şi restului de 60,9%. Scandalul sus-amintit a făcut ca întreaga afacere să dispară de pe radarul financiar. Marea majoritate a profitului News Corporation vine din programele oferite prin cablu, fapt ce va duce la pierderi semnificative pentru firmă în perioada imediat următoare. Este important de menţionat că segmentul care conţine publicaţiile conglomeratului internaţional contribuie doar cu o foarte mică parte din cîştiguri. 

Scandal în tabloidele Majestăţii Sale 

Scandalul nu este nou. În 2005, News of the World scria despre genunchiul rănit al prinţului William. Palatul Buckingham a cerut o investigaţie din partea poliţiei, care a descoperit că telefonul prinţului fusese accesat în mod ilegal. În 2007, un editor al ziarului şi un detectiv particular au intrat la închisoare. Andy Coulson, editorul-şef al ziarului, şi-a dat demisia cu aparent umor englezesc. S-a considerat un incident singular, şi întreaga poveste a fost trecută sub preş, probabil cu largă susţinere politică, deoarece David Cameron, atunci doar liderul opoziţiei, l-a angajat pe Coulson ca director de comunicare în echipa sa. Cei doi au ajuns pe 10 Downing Street, odată cu victoria la alegeri a coaliţiei formate din Conservatori şi Libdemi. 

Investigaţia jurnalistică legată de înregistrările ilegale a fost continuată de cotidianul The Guardian, de-a lungul ultimilor ani. Publicaţia independentă de centru-stînga (cu audienţă masivă în clasa de mijloc şi în genere pro-Laburistă) a dezvăluit că politicieni şi celebrităţi ale lumii londoneze sesizaseră posibile incidente similare cu ale prinţului William. Alte articole din The Guardian acuzau înţelegeri tenebroase pentru milioane de euro între tabloid şi victime, pentru ca acestea din urmă să renunţe la acuzaţii. În-un final, Andy Coulson şi-a dat demisia din Cabinetul premierului. 

În emisiunea de comedie The Daily Show, „analistul britanic“ John Oliver declara că nu există o minimă în decenţa unui tabloid britanic. News of the World – spunea el – este acelaşi ziar care a angajat un detectiv pentru a investiga starea de sănătate a lui Freddy Mercury, cîntăreţ mort de SIDA. Pe 4 iulie, a apărut ştirea că tabloidul ştergea mesajele telefonice din robotul unei familii căreia îi dispăruse fetiţa de 13 ani. Se presupune că acţiunea a fost făcută pentru ca tabloidul să afle mai multe informaţii despre răpirea acesteia, dar cuplată cu descoperirea faptului că ziarul mai accesase în mod ilegal şi telefoanele victimelor de la 11 septembrie şi ale familiilor militarilor morţi în Irak şi Afganistan, suma acuzaţiilor a întrecut cu mult limitele ilegalului şi a explodat în oprobriu public şi linşaj politic. News of the World a fost închis la decizia lui Rupert Murdoch, deşi mogulul media a declarat că doar o parte din acuzaţiile ridicate la adresa sa, a firmei sale şi mai ales a tabloidului britanic sînt minciuni sfruntate. Compania – a declarat Murdoch – va rula mesaje de scuze poporului britanic, de-a lungul săptămînii. 


La poarta  pixelului albastru 

Presa din Marea Britanie suferă de probleme sistemice, de mulţi ani. The Times, probabil cel mai cunoscut cotidian la nivel mondial, are o circulaţie medie de numai 620.000 de copii, la o populaţie de 60 de milioane. Nu este de mirare că îşi schimbă formatul spre dimensiunea tabloid şi, bănuiesc eu, va suferi şi o scădere în calitatea informaţiilor. În piaţa aceasta, The Sun vinde 3,3 milioane de copii. News of the World rula 2,7 milioane, aşa că, odată cu dispariţia acestuia, există loc pentru competiţie. Nu uit să menţionez faptul că toate trei sînt deţinute de Rupert Murdoch şi că este clar că scandalul interceptărilor, la cîţi ani are deja, nu a făcut decît să schimbe o piesă de pe tabla de şah a News Corporation. 

Este clar că scandalul atinge nu numai tagma ziariştilor, dar se varsă şi în mediul politic cu ceva putere. Dacă fostul editor-şef al News of the World va fi pus sub acuzare şi arestat, atunci David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii, va avea de suferit. The Economist observă însă că scandalul atinge atîtea puncte din societatea englezească, încît s-ar putea foarte bine să nu existe un singur vinovat capital. Deocamdată, David Cameron nu are de suferit prea mult, dar este posibil – conform publicaţiei – ca răul să vină în doze mici şi să-i erodeze credibilitatea, pe termen lung. 


Bloggerul mic dărîmă mogulul mare 

Deocamdată, impresia publică îl identifică pe Murdoch ca vinovat principal, un mogul media al unei alte ere, dacă e să analizăm cumpărarea de către News Corporation a site-ului Myspace în 2005 cu 585 de milioane de dolari şi vînzarea lui anul acesta cu 35 de milioane. Vina a fost a site-ului Facebook, care a devenit mult mai popular în ultimii ani, deşi decizia a fost criticată şi la momentul încheierii sale ca fiind lipsită de viziune. De altfel, vina pentru declinul presei scrise este în bună parte a Internetului, deşi publicaţii de nişă precum The Economist chiar înregistrează profit, iar site-ul The Guardian este al doilea de profil, la nivelul Marii Britanii, în accesări. În acest sens, Murdoch a făcut o serie întreagă de greşeli, începînd cu implementarea de „ziduri de plată“ pentru publicaţiile sale cele mai cunoscute (The Times şi Wall Street Journal). Într-adevăr, marile corporaţii mass-media sînt prinse între cîştiguri medii spre mici în zona reclamelor, dacă oferă conţinutul gratis, şi pierderea unei mari porţiuni din vizitatori, dacă implementează plata pentru informaţie. Totul se întîmplă într-o eră în care dreptul la Internet începe să fie legiferat alături de dreptul la informare şi va fi interesant de văzut cum se vor lupta marii jucători din piaţa media cu bloggerul anonim care este dispus să retransmită informaţiile obţinute. Minus soluţia creativă, dar uşor criminală a Chinei, cu aşa-numitul Zid de Foc şi joaca de-a bătaia pe oasele bloggerilor, se prea poate ca soluţia căutată să se găsească nu în comercializarea informaţiei, ci a surselor individuale de ştiri, la nivel atomizat şi social. Pînă atunci însă, domnii Murdoch, Cameron şi zeci de alţi posibili acuzaţi au de dat explicaţii cu privire la un tabloid murdar.  Mihnea Dumitru este doctor în ştiinţe politice.

Mai multe