Despre competenţa media

18 februarie 2015   MASS COMEDIA

Presa românească – şi nu numai – e plină de prostii. Cred că motivul pentru care am primit această rubrică de la Dilema veche acum cîţiva ani e că ştiu să descîlcesc prostiile cu pricina. Azi ne ocupăm de religia în şcoli.

Recent, prin societate s-a reaprins dezbaterea despre predarea religiei în şcoli. E o poveste veche deja, dar cumva discuţia a reapărut prin cafenelele şi studiourile video prin care m-am plimbat săptămîna asta, cu diferite trebi lucrative. Prin cafenele şi studiouri trebuie să fii ori pro, ori contra. Pro sau contra ce? Predării religiei în şcoli. Copiii noştri merită să primească ceva informaţii, har şi mană despre Dumnezeu în şcoală, susţine o tabără. Cealaltă spune că profesorii de religie sînt un fel de bufniţe cobitoare, care înspăimîntă puberii şi îi deturnează din drumul către propria umanitate prin ameninţările retrograde despre viaţă, contracepţie şi lume pe care le proferează.

Dar unde intervine presa? Să dăm un Google, cum se spune. Primul rezultat, Gandul.info: “Anunţul ministrului Educaţiei despre predarea religiei în şcoli“. Ministrul Educaţiei e un domn pe nume Sorin Cåmpeanu, care ne spune că ora de religie nu va mai fi obligatorie în noul an şcolar, iar părinţii trebuie să opteze – să semneze – ca să-şi înscrie copiii la cursul respectiv. Despre povestea asta s-a discutat în legătură cu Facebook – ideea e că platforma trebuie să te oblige să-ţi dai consimţămîntul, explicit, printr-o bifă, un clic sau ceva asemănător. Sună bine, nimeni nu e oropsit, asta e tot. Dacă eşti părinte şi nu eşti cretin, o să ai grijă la anul să optezi pentru copilul tău, dacă să participe sau nu la ora de religie. Te duci la şcoală şi rezolvi pentru un an întreg.

Subiectul ar părea închis. Dar Google ne mai dă un site numit Familiaortodoxa.ro. De acolo aflăm că „Liana Stanciu va conduce asociaţia părinţilor români care doresc ora de religie în şcoli“. Cum doresc ei, părinţii români care doresc… ora de religie? Se pare că religia e în pericol de a fi eliminată din şcoli? Mai citiţi o dată paragraful de mai sus, cam asta a înţeles asociaţia părinţilor români care doresc… din declaraţiile ministrului Sorin Cåmpeanu – repet, la modul didactic. Şi dacă vă întrebaţi de unde are Sorin Cåmpeanu ideea asta, e de la Curtea Constituţională. Asociaţia puncte puncte a înţeles din ce-a spus ministrul Cåmpeanu că ora de religie va fi eliminată din şcoli. Altfel nu şi-ar putea dori ora de religie în şcoli, nu?

Dacă doriţi motivele, poftiţi un citat: „O oră de religie pe săptămînă este aproape invizibilă faţă de media zilnică de trei ore în faţa televizorului sau a calculatorului/tabletei confirmată de statistici, dar ea se poate constitui într-un reper profetic în sufletul acestora. Din punctul nostru de vedere scopul orei de religie este de a-i familiariza pe elevi cu elementele fundamentale ale propriei credinţe religioase, de a le oferi o introducere în studiul celorlalte mari religii ale lumii, precum şi de a-i ajuta să înţeleagă dimensiunea istorică, culturală şi morală a fenomenului religios“.

De acord cu tot, dar care e ameninţarea? Pentru ce milităm? „Asociaţia va prelua şi administrarea site-ului Oradereligie.ro unde toate informaţiile legate de acest subiect vor fi actualizate“, se mai arată pe site-ul Familiaortodoxa.ro, de unde pescuim toate aceste sperieturi. Pornite, o spun iar, de la faptul că părinţii trebuie să indice explicit faptul că ai lor copii trebuie să participe la ora de religie. Nu mă duc pe Oradereligie.ro, fiindcă vreau să vă arăt şi ce spun ceilalţi. Prin vocea unui editorialist de succes, Evenimentul zilei geme: „Lipsa unor reacţii publice ferme şi insistente ale altor culte religioase arată că nevoia obligativităţii orei de religie ţine de interese exclusive ale BOR, care are o poziţie dominantă şi în această zonă a societăţii. Mulţi dintre cei care au contestat necesitatea orelor de religie în şcoli au invocat tocmai această poziţie dominantă a BOR în societate şi, mai ales, interferenţele anormale cu alte zone unde Biserica nu ar avea ce să caute. Cel mai flagrant exemplu este implicarea Bisericii în campania electorală“. V-am dat tot paragraful numai ca să încerc să vă explic ce-a vrut să spună autorul: toată chestia vine de la Biserica Ortodoxă (BOR), care e rea fiindcă s-a băgat în campanie. Şi în general e rea. Sau cum se poate rezuma aşa ceva?

Una peste alta, cam pe joi, cînd o să publice Dilema veche articolul ăsta, presupun că va exista şi o replică în forţă a antiortodocşilor, anticlericalilor, laicilor, cum vreţi să le spuneţi. Ştirea, totuşi, se reduce la mai nimic – părinţii care vor să îşi trimită copiii la religie trebuie să opteze/semneze/bifeze pentru asta. Peste mode şi timp, în Olimp, cînd voi da share acestui articol pe Facebook, vor apărea nenumărate păreri. Totuşi, eu vă conjur să vă uitaţi la şirul informaţiilor şi declaraţiilor. Nu la păreri.

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Foto: wikimedia commons

Mai multe