Cutremurul? Un fleac! Să-i vezi în schimb pe Iri & Moni!...

17 martie 2011   MASS COMEDIA

Scriam cîndva că ştiriştii noştri bîţîie de nerăbdare în aşteptarea Apocalipsei, pe care s-o transmită ei în direct, iar publicul să stea cu ochii lipiţi de televizor, să se uite şi să se îngrozească. Vă închipuiţi ce rating epocal ar avea Apocalipsa în direct! Şi ce fericiţi ar fi oamenii de televiziune că, în sfîrşit, ar putea să titreze pe burtieră „A venit ADEVĂRATUL sfîrşit al lumii“. Va fi necesară precizarea cu „adevăratul“, scris cu verzale, pentru că pînă atunci acest titlu de burtieră va fi devenit o banalitate. Aproape că este încă de pe-acum. În lipsa catastrofei înfricoşătoare, ştiriştii noştri montează din titluri şi din filmări cîte o mică Apocalipsă la fiecare ninsoare mai serioasă, la fiecare rupere de nori, la fiecare alunecare de teren. Astfel, banalele ninsori „paralizează tot“, aduc „iadul alb“ şi „şoc şi groază sub nămeţi“, ruperile de nori înseamnă „şoc şi groază: a venit potopul!“, iar alunecările de teren sînt sinonime cu „şoc, groază şi i-a înghiţit pămîntul!“. Altfel, cînd nici de asemenea fenomene naturale nu au parte, pentru ştirişti există varianta cu accidentele de maşină, care aduc, desigur, „şoc şi groază pe şosele“. Cînd nu au loc nici accidente grave, oamenii de ştiri de la noi intră în fibrilaţie, pentru că li se pare că simt în ceafă respiraţia rece a audienţei zero. Şi atunci inventează apocalipse din te miri ce: din nu ştiu ce declaraţie-şoc a vreunui politician, din creşterea preţurilor sau din vreun divorţ monden. Păi nu? „Şoc şi groază: Iri şi Moni se despart!“ Săptămîna trecută, cît încă nu se întîmplase nimic, cele mai multe breaking news-uri, la Antena 3 şi mai ales la Realitatea TV, le-a făcut divorţul Columbenilor. Cum mai făcea Iri vreo declaraţie, cum mai mergea Moni cîţiva paşi către tribunal, cum ecranele televiziunilor de ştiri se umpleau de benzi galbene. De fiecare dată, părea că se va face un comunicat important pentru ţară. Români, nu închideţi televizoarele! 

Şi iată că a venit Apocalipsa. În fine, una parţială. E vorba, desigur, de cutremurul din Japonia şi de seria de catastrofe care a urmat. Credeţi că ştiriştii noştri s-au animat ca la comandă, că le-a sosit în sfîrşit mult aşteptatul moment de glorie şi au arătat lumii întregi cît de eficienţi şi de profesionişti sînt? Da, de unde? 

În dimineaţa zilei de vineri, 11 martie, cutremurul din Japonia i-a găsit pe jurnaliştii de televiziune în starea jalnică în care i-au adus şuşele TV. Adică i-a găsit total deprofesionalizaţi. 

La Realitatea TV, de exemplu, era mare lucru să-ţi dai seama, ca telespectator, despre ce e vorba – cînd, unde şi ce s-a întîmplat. Aveai parte, în schimb, de un comentariu excitat de importanţa momentului, dar inept, al prezentatoarei. Apoi, întreaga zi au curs pe ecrane eternele talk-show-uri, cu doi-trei invitaţi în platou, în care problema era, chipurile, întoarsă pe toate părţile. Numai că nu se discuta de fapt despre ce se întîmplase în Japonia, ci despre orice altceva. Erau aduşi tot felul de inşi, după modelul unde dai şi unde crapă, să-şi spună părerea. Şi povesteau şi ei cam ce-au mîncat aseară la cină sau ce gînd i-a vizitat ieri, pe cînd îşi făceau cumpărăturile. Chiar şi cînd în platourile televiziunilor se aflau specialişti (constructori, geologi, seismologi etc.), situaţia părea ceva de genul acordeonistul satului pus să comenteze un concert de Sviatoslav Richter. 

E clar că evenimentul i-a pus în mare încurcătură pe ştiriştii de la noi. A doua zi, sîmbătă, Observatorul Antenei 1 a expediat rapid catastrofa din Japonia (deşi o avea trimisă la faţa locului pe Carmen Avram), pentru a se ocupa de subiectul preferat. A doua ştire era despre – aţi ghicit! – Columbeni. 

Marea lacună a televiziunilor noastre a fost că nu i-au întrebat pe Iri & Moni ce au simţit în timpul cutremurului din Japonia şi dacă nu i-a afectat cumva. Cu siguranţă, ar fi primit nişte răspunsuri pe care le-am fi urmărit cu sufletul la gură!

Mai multe