Cum să ai succes în România

12 septembrie 2012   MASS COMEDIA

În 2003, scriam despre el: „Este spilcuit, frumuşel şi are un zîmbet atît de dulce, încît îţi vine să-l întinzi pe pîine, cu unt, în loc de miere. Dacă l-ar mai fi prins, cu siguranţă bunică-mea s-ar fi înnebunit după el. Numai că, în afară de faptul că ar fi putut face deliciul bunicuţelor, Mihai Gâdea de la Realitatea TV nu prea are multe motive să se afle în centrul atenţiei. Ca moderator de talk-show, este aproape o catastrofă: vorbeşte lent şi-şi formulează ideile destul de greu, pune întrebări prea lungi şi multiple, încît invitatul nu mai ştie la ce să răspundă, îşi întrerupe interlocutorul cînd ţi-e lumea mai dragă să dea glas cîte unui panseu personal, este «prevăzător» şi ancilar cu cei puternici etc. Dar nu despre acest Mihai Gâdea vom vorbi în cele ce urmează – el este, deocamdată, doar un tînăr de viitor (cum se spune pe la noi).“ Pe vremea aceea făcea un talk-show la Realitatea TV intitulat În centrul atenţiei, dar nu la el mă refeream, în principal, în textul meu.

Un an mai tîrziu, în 2004, revenea în atenţia rubricii de faţă (tot aşa, nu chiar în centru, ci laolaltă cu alţii): „Băiatul acesta avea toate datele să fie luat în vizor de tovarăşi şi făcut un om de-al lor încă de pe vremea emisiunii de la Realitatea TV, În centrul atenţiei. Săracu’ îşi dădea toată silinţa. Era băiatul bun, gata oricînd să facă plecăciuni adînci şi să zîmbească slugarnic în faţa stăpînilor. Stăpînii l-au remarcat şi i-au dat o pîine: l-au angajat la Antena 1. (...) Mihai Gâdea este doar un aprig cîine de pază al ogradei lui Dan Voiculescu şi al Antenei 1. Dă Observatorul un material despre manualele alternative şi despre «scandalosul» roman al lui Ovidiu Verdeş? Face şi el o emisiune în care îi înfierează cu mînie proletară, stalinist, pe cei «vinovaţi». Vor unii un Parlament curat şi îl pun în discuţie, printre alţii, pe stăpînul Dan Voiculescu? Sare să latre la ei şi face o emisiune despre aşa-zişii «fluturaşi otrăviţi». Din păcate pentru el, are un lătrat de pechinez care vrea să imite un saint-bernard. Şi, în dorinţa de a-şi umfla cît mai convingător muşchii, face gafe peste gafe.“

Anii au trecut, iar eforturile omului au fost răsplătite prin ungerea lui ca director la Antena 2 şi apoi la Antena 3. Rubrica aceasta îl răsplătea şi ea, în 2011, cu un text întreg dedicat lui, intitulat „Aprigul gudurător“: „Mihai Gâdea a rămas, profesional, la acelaşi nivel ca în urmă cu şase-şapte ani, cînd realiza emisiunile de la Realitatea, numai că acum ne vorbeşte de pe cu totul alte poziţii. Explicaţia pentru ascensiunea lui fulminantă poate fi dată de faptul că e un mercenar dispus să lupte fără de prihană împotriva inamicilor patronului Voiculescu. Dar această explicaţie nu este de ajuns, fiindcă lătrăi sînt destui pe la Antena 3 şi doar el e pus director. Cu ocazia împlinirii a celor şase ani de existenţă a Antenei 3 şi a show-ului montat pe post în acea zi, mi s-a relevat întreaga hartă a carierei lui Mihai Gâdea.“ Era vorba despre celebra emisiune-omagiu, cu un film-omagiu dedicat patronului Dan Voiculescu. Şi încheiam acel text: „Pe scurt, asistăm la fericita întîlnire dintre petec şi sac, adică dintre lingău şi cel care se înnebuneşte după osanale. Mihai Gâdea este făcut pentru Dan Voiculescu şi viceversa. Trăim, ca şi-nainte, vremea gudurătorilor, în care capacitatea de a lustrui cu sîrg ţine loc de orice alte calităţi.“

Şi o addenda: emisiunea moderată de cel care a rămas la acelaşi nivel profesional ca atunci cînd şi-a început cariera a fost în luna august lider de audienţă în topul talk-show-urilor. Sinteza zilei a fost urmărită, în medie, de 534.000 de telespectatori, la nivel urban. Asta nu mai spune ceva despre Mihai Gîdea şi stăpînii lui, ci despre calitatea şi exigenţele publicului. 

Mai multe