Cum a început războiul franco-român

15 septembrie 2011   MASS COMEDIA

O ediţie a emisiunii umoristice de la Canal+, Les Guignols de l’Info, care, folosindu-se de marionete, îi ridiculizează pe Jacques Chirac, Dominique Strauss-Kahn, Michel Rocard sau Johnny Hallyday. La un moment dat, cei luaţi în tărbacă sînt doi cunoscuţi (în Franţa) comentatori sportivi – Thierry Roland şi Jean-Michel Larqué. Se fac trimiteri la nişte remarci antisemite ale lui Thierry Roland, apoi cei doi îşi spun, chipurile, părerea despre evenimentul sportiv din actualitate, meciul România-Franţa. Este pus la colţ mai întîi arbitrul, că e englez, apoi marioneta care-l înfăţişează pe Thierry Roland se lansează în nişte glume xenofobe, la adresa românilor („Nu sînt sigur că meciul va începe, pentru că, atunci cînd arbitrul va arunca moneda în aer pentru a stabili împărţirea terenului, nu e sigur că o să cadă pe pămînt, cu toţi românii ăia acolo“; „se ştie că sportul naţional în România nu este fotbalul, ci cerşitul“; „trebuie să ne temem de contactul direct cu românii pentru că au păduchi“). Marioneta care-l joacă pe Jean-Michel Larqué are o singură intervenţie, la final: „Am o glumă savuroasă… Ştii cum se zice la coş de gunoi la români? Bucureşti“. 

Urmarea? Desigur, ziarele şi televiziunile din România sar ca arse. Francezii ne atacă din nou! Un atac murdar la adresa României! Francezii despre români: sînt păduchioşi, nespălaţi şi cerşetori. 

Scandalul e, deci, cît casa. În faţa acestei inflamări, ministrul de Externe Teodor Baconschi dă o declaraţie de bun-simţ: „A replica la ironiile Guignolilor ar fi ridicol. Este ca şi cum cineva ar da comunicate de condamnare a imaginilor retuşate ale Caţavencilor. Satira îşi are rostul ei într-o societate liberă şi o practicăm şi noi cu destulă voluptate“. Şi apoi pune punctul pe i, în privinţa cazului particular al ediţiei respectivei emisiuni: „Nu românii erau obiectul satirei, ci doi comentatori sportivi francezi, cunoscuţi pentru accente xenofobe şi care cu ceva vreme în urmă se făcuseră vinovaţi de remarci antisemite. Păpuşile care reduceau, fictiv, imaginea românilor la nişte clişee jenante nu proferau o batjocură la adresa României, ci caricaturizau xenofobia“. 

Credeţi că această lămurire a potolit indignarea jurnalistului român? Da’, de unde? Nu lasă el din mînă, cu una-cu două, un aşa subiect! Cele două televiziuni de ştiri, Realitatea TV şi Antena 3, organizează dezbateri despre jignirea de care a avut parte poporul român din partea francezilor şi despre blamabilul gest de non-combat al ministrului de Externe. Adică aşa ne apără ministrul nostru de agresiunile duşmanului? În emisiunea sa de la Realitatea TV, Cătălin Striblea are mai mulţi invitaţi: Răzvan Theodorescu, Ion M. Ioniţă, Ilie Năstase, Andrei Marga, Nelu Ploieşteanu, regele Cioabă şi alţii. Deşi unii invitaţi (Ion M. Ioniţă, Ilie Năstase, Andrei Marga) au intervenţii raţionale şi spun că nu are rost o atîta tevatură pe marginea unei emisiuni de satiră, Striblea o ţine în continuare pe-a lui, de parcă nici nu-şi aude invitaţii. Aşa că-şi incită următorul interlocutor cu întrebarea „cînd vă zic băieţii aceia «păduchioşii din pubelă», vă simţiţi jignit?“ sau arată, în revanşă, filmuleţul cu Sarkozy care a luat stiloul, după semnarea unui acord cu Traian Băsescu. Corina Drăgotescu, colega lui de emisiune, aduce şi ea în discuţie un aspect important al problemei: „Dacă ne supărăm prea tare, odată pleacă Dacia de la Piteşti!“. Deh, femeia – mai raţională: „Tache, Tache, fii cuminte!...“ Dar Tache, desigur, nu se potoleşte şi cheamă poporul la arme. Replica românilor trebuie să fie dură, pe măsura afrontului francez. Chiar aşa: cînd vă zic băieţii aceia „păduchioşii din pubelă“, chiar nu vă simţiţi jigniţi? Simţiţi-vă jigniţi şi urmăriţi Realitatea TV!

Mai multe