Cultură pe gratis

23 aprilie 2014   MASS COMEDIA

Plin de tentaţii uşoare şi locuri în care îţi pierzi vremea, Internetul are şi o zonă în acelaşi timp instructivă şi delectabilă: aceea a culturii gratuite, legale. Online poţi găsi aproape orice, de la cărţi, la filme şi soft-uri educaţionale care nu costă nimic. Ca să le consumi pe toate, ţi-ar trebui un număr nedeterminat de secole. Am făcut pentru dumneavoastră o listă de site-uri de acest tip.

Gutenberg.org. Dacă nu îl ştiţi, aţi intrat probabil de puţină vreme pe Internet. Nu e cel mai mare, dar este printre cele mai vechi site-uri din clasa lui. Conţine ediţiile clasicilor în formate care pot fi citite pe ecran, pe tabletă sau Kindle. Majoritatea titlurilor sînt în engleză, dar şi alte limbi de circulaţie sînt bine reprezentate. În momentul de faţă, site-ul are peste 45.000 de cărţi electronice. Cărţi gratuite mai găsiţi pe Amazon.com, Feedbooks.com sau Manybooks.net. Titlurile public domain sînt cam aceleaşi peste tot.

Ebooks.adelaide.edu.au. Site-ul Universităţii din Adelaide, unde există şi cărţi pe care nu le găseşti în altă parte, de exemplu numeroase volume de Orwell.

● YouTube: „British Pathe“ (căutare). O arhivă cu peste 80.000 de jurnale de actualităţi, de la înmormîntarea Reginei Victoria (1901), la Schwarzenegger cîştigînd titlul de Mister Universe (1969). Conţine mai mult decît ţi-ai putea imagina, de la dezastre surprinse pe viu, la biciclete zburătoare, Beatleşi, abdicarea ţarului Nicolae al II-lea şi cîte şi mai cîte.

● YouTube: „Mosfilm“ (căutare). Cîteva sute de filme ruseşti de pe vremea cinematografiei sovietice. Dacă nu ştiţi ruseşte, vă veţi descurca un pic mai greu printre ele. Merită însă, fiindcă multe au subtitrări în engleză (căutaţi butonul „captions“ în baza ferestrei în care rulează filmul). Calitatea video este foarte bună.

Ina.fr. Este Institutul Naţional al Audiovizualului din Franţa, care oferă o arhivă de emisiuni TV de pe vremuri. Talk-show-urile culturale franţuzeşti – cu un Bukowski afumat sau un Serge Gainsbourg pus pe rele – sînt amuzante şi te conving că scorţoşenia nu se prea poartă în ţara care are o predilecţie pentru intelectualii publici.

Archive.org. E un stomac de struţ pentru materiale de toate tipurile, de la filme, la cărţi şi înregistrări audio. Archive.org are şi o zonă în care oferă versiunile anterioare ale site-urilor, folosită de profesionişti în diferite scopuri. Calitatea materialelor de pe Archive.org este variabilă, dar e un gen de site care oferă surprize plăcute mai degrabă dacă-l răsfoieşti decît dacă te-apuci să cauţi prin el.

● Google: „Google Cultural Institute“ (căutare). În jur de 350 de colecţii de imagini, de la vestigii romane, la artă contemporană din Brazilia. O modalitate de prezentare puţin greoaie, dar interesantă; poţi să îţi alcătuieşti şi propriile colecţii din ceea ce te interesează, iar imaginile pot fi mărite foarte mult, pentru detalii.

Britishmuseum.org. Prin butonul „explore“ puteţi ajunge la secţiunea site-ului care oferă un fel de expoziţii sau trasee interactive pe diferite teme, de la istoria scrisului, la pelerinaje la Mecca.

NGA.gov. Un site asemănător, dar de peste Ocean, al National Art Gallery din Washington. Conţine în jur de 35.000 de imagini, care pot fi nu numai studiate, ci şi descărcate la rezoluţie foarte bună.

Openculture.com. O parte dintre site-urile de mai sus le-am găsit – sau regăsit – chiar aici. Openculture.com antologhează şi propune, de mai multe ori pe zi, diferite filme, cărţi sau cursuri gratuite. Există şi directoare tematice, de la conferinţe ale lui Foucault, la cursuri de navigaţie autonomă pentru roboţi zburători (sic!).

Iulian Comanescu este analist media, autor al volumului Cum să devii un Nimeni (Humanitas, 2009).

Mai multe