Credinţa-n presă

28 aprilie 2011   MASS COMEDIA

De ani de zile, ironizăm politicienii care bat mătănii electorale. Credincioşi postdecembrişti sau liber-cugetători, nu ratează ocaziile de a se arăta evlavioşi, cu o lumînare-n mînă, cu aer sobru, pictînd prin aer cruci solemne. Dacă e vorba de o afişare tip „Tablou cu dreptcredincioşi“, e simplu, nu trebuie decît să-şi asigure un loc în faţă. Dacă însă e pe bază de coadă (la moaşte, bunăoară), lucrurile se complică. Baie de mulţime – baie de mulţime, dar nici chiar aşa! Drept care, uzînd de legitimaţie şi şarm personal, sar peste rînd. Numai moaşte nu se dădeau „prin spate“ în România.

Sigur, nu e exclus ca respectivii să fie de bună-credinţă, poate mergeau la biserică şi-nainte de decembrie 1989 (asta ar fi o chestie!), dar parcă prea se-ntîlnesc la fix cu echipele de filmare. Măcar o dată să fi auzit noi, post festum, de la martori simpli cetăţeni, că un înalt demnitar, lider de partid etc. s-a rugat în tăcere, fără suită şi fără presă, într-un lăcaş de cult. Mai aşteptăm. Ce-s 21 de ani la scara istoriei?

Mătăniile noastre cele nu de toate zilele

Dar noi, noi comentatorii, noi ironicii cum ne situăm faţă de credinţă? Nu cumva batem şi noi mătăniile noastre, tot ocazional, tot pentru imagine – doar că la ei se măsoară prin vot, iar la noi prin tiraj, respectiv rating? N-am reuşit să găsesc o rubrică permanentă de religie în vreun ziar, iar dintre televiziuni doar TVR are emisiuni dedicate (e un fapt, aşa că sper să nu fiu acuzat de partizanat).

Ce scriu ziarele, despre credinţă, într-o zi cu puternică încărcătură religioasă? Cum arată prima lor pagină – fie ele cotidiene exclusiv online sau şi cu ediţie de print?

Am ales Vinerea Mare, atît pentru semnificaţia ei profundă şi complexă în cadrul creştinismului, cît şi pentru că sîmbătă şi în primele două zile de Paşti nu apar toate ziarele.

Prima pagină, aşadar. N-am să menţionez numele publicaţiilor pentru că scopul nu este nici să-i lăudăm pe unii, nici să-i „dăm de ruşine“ pe alţii, ci doar să observăm împreună un fenomen.
Mai întîi, iată titlurile legate într-un fel sau altul de Paşti, în ordinea în care le-am găsit, în toată splendoarea lor eclectică:

● Cum sîntem ortodocşi?! În ce mai cred românii azi? 
● Lumina de Înviere, adusă de la Ierusalim cu un avionul (sic!)
● Sfaturi ca să ne bucurăm de masa festivă
● Produsele la preţuri promoţionale au salvat coşul de Paşte pentru orădeni
● Atenţie! Înainte de sărbători hoţii îşi fac plinul de pe spatele arădenilor (bine că numai acolo! – n. TCZ)
● Călăraşi: Atenţie la excese! Medicii fac recomandări pentru masa de Paşte
● 5 sfaturi ca să-ţi priască masa de Paşte
● Indicaţii şi contraindicaţii ale cărnii de miel 
● Cum se ascund problemele oraşului după decoraţiuni de Paşte 
● Gigi Becali după pelerinajul la Muntele Athos: Nu-mi arde de Steaua ● Operaţiunea „SFÎNTA LUMINĂ“. Cum a organizat Patriarhia REŢEAUA care aduce lumină de la Ierusalim pînă în ultima biserică din România
● Lista reducerilor de Paşte ... Cum va fi vremea de Paşte ... Facem împreună vacanţa de Paşte în Anatolia ... Trei modalităţi simple de a prepara acasă cozonac, drob, ciorbă de miel
● Gigi Becali s-a întors de la muntele Athos
● Unde mai găsim locuri să ne petrecem Paştele
● 15 mesaje pe care să le trimiţi de Paşte
● Modele şi vopsele naturale pentru ouăle de Paşte
● Boc s-a tuns de Paşte cu 60 de lei şi a lăsat bacşiş
● Lecţie de smerenie pentru credincioşi 
● Lumină de la malul mării
● Programul băncilor de Paşte
● Vremea de Paşti
● Ce vedem de Paşte la TV
● Tirurile, interzise în Ungaria de Paşte
● Pregătiţi-vă casa de Paşte!
● Aranjamente florale de Paşte: rustice şi naturale
● Ce mîncăm de Paşte
● Programul instituţiilor în perioada Sărbătorilor de Paşti
● De Paşti, politicienii stau cu familiile şi îşi doresc să nu audă de politică
● Unde petrec vedetele de la noi Sărbătorile de Paşti
● Oul, maica formelor... a tuturor formelor
● Mii de turişti sînt aşteptaţi de Paşte pe Valea Prahovei
● Învierea lui Christos, învierea noastră
● Paştele este eternitate
● Artă şi bani sub semnul Crucii
● Teo, adio miel şi cozonac de Paşte!?
● Între Săptămîna Patimilor şi Săptămîna Luminată
● Jertfa lui Iisus şi izbăvirea oamenilor
● Premieră la Vatican: Papa răspunde întrebărilor credincioşilor
● Învierea Domnului 
● Gorj: 15.000 de credincioşi, aşteptaţi în noaptea de Înviere în mînăstirile din judeţ
● Buzău: Carnea de miel, mai scumpă cu 25 la sută decît anul trecut
● Deniile din Vinerea Mare 
● Pelerinaj la mînăstiri de Paşte 
● Săptămîna speranţei 

Cum ne decorăm presa de Paşti?

Aşadar, 7 ziare, 43 de titluri, dintre care doar două se referă la semnificaţiile Vinerii Patimilor şi în total opt – la religie. În rest, avem sfaturi culinare, informaţii turistice, ştiri mondene, artistice, privind decorarea casei şi a localităţilor, rutiere, meteorologice, utilitare şi... poliţiste – toate avînd legături mai directe sau mai vagi cu sărbătoarea Paştelui. 

Cîteva subiecte merită un pic de atenţie. Cu totul impudic (ca să nu zic mai mult) modul în care Teo Trandafir, abia scăpată din ghearele bolii şi întoarsă acasă, e folosită pentru a împuşca doi iepuri dintr-un foc. Cum să facem noi ca să pomenim şi de ea, şi de Paşti, la un loc? Bingo! Nu mai are voie miel şi cozonac! Exact asta era acum problema vedetei!

Cum să facem să dăm în edili şi de Paşti? Bingo! „Cum se ascund problemele oraşului după decoraţiuni de Paşte“. Mai ţineţi minte florile plantate în Bucureşti „numai pentru summitul NATO“ – în realitate, şi-nainte, şi după, pînă azi, dar nu mai scrie nimeni (decît ca să spună că se aruncă bani pe flori, evident).

Cum să facem să nu-l slăbim nici în Vinerea Mare pe premier! Bingo! Boc s-a tuns de Paşti, a plătit pentru asta 60 de lei şi a mai lăsat şi bacşiş! Aha! Foarte interesant, ca şi într-o analiză mai veche, tot pe titluri, din acest colţ de pagină, personajul cel mai vizibil rămîne Gigi Becali. Să zicem „Mersi“
Vă-ntrebaţi, poate: Dacă sărbătoarea cea mai importantă a creştinătăţii este „rezolvată“ de presă între preţul cărnii de miel şi smerenia dlui Becali, cu accente de thriller pe „REŢEAUA“ (în majuscule!) care aduce lumina de la Ierusalim, ce altceva preocupă presa în Vinerea Neagră? Iată: unul dintre ziare avea drept articol principal pe prima pagină un material cu titlul: „GPS în moldoveneşte: «Chişc-o mai încet cî iei amend. Cum un alt cotidian constata cu mîhnire, tot pe prima pagină, că „Ziua Pămîntului trece neobservată în România“, să zicem „Mersi“ că a fost măcar un pic observată Vinerea Mare şi că mai există, cît de cît, credinţă-n presă. În ambele sensuri.

Tudor Călin Zarojanu este jurnalist şi scriitor. 

Mai multe