Cîte puncte de rating ai făcut de Revelion?

12 ianuarie 2012   MASS COMEDIA

În ultimii zece ani, revelionul a devenit pentru televiziunile noastre o mare bătălie. O bătălie pe viaţă şi... pe rating. Fiecare televiziune îşi pregăteşte din timp oastea de vedete, muniţia de divertisment, strategiile surpriză (programele speciale) şi, la ora stabilită (21,30), porneşte atacul. Lupta este crîncenă pe grila revelionului pînă la ora 02,00, cînd oboseala începe să se instaleze în rîndul telespectatorilor şi euforia trecerii în noul an începe să se stingă. Cînd sună adunarea la ciorba de potroace, bătălia pentru punctul de rating a intrat deja în istorie. Urmează cîteva ore de incertitudini. Sînt aşteptate sondajele de audienţă. Pentru că aici, în sondaje, sînt înscrise victoriile sau înfrîngerile pe fiecare minut în parte, de aici se adună „morţii şi răniţii“ pe fiecare sfert de oră, tot aici se monitorizează cine a supravieţuit în prime time, cine a pierit, cine s-a văzut, cine a triumfat în primul minut al anului, emoţiile sînt mari! Spre după-amiază apar, în sfîrşit!, ratingurile. Mai întîi pe bloguri, apoi în comunicatele de presă difuzate de televiziuni. Avalanşa de cifre este năucitoare. Fiecare televiziune are cu ce să se laude: cu cea mai mare medie de telespectatori pe minut, cu cel mai tare rating la trecerea dintre ani, cu poziţia de lider pe segmentul de public cu vîrste între 18 şi 49 de ani, cu audienţa-record la nivel urban, cu „minutul de aur“ (nici un comunicat fără „minutul de aur“!), toată lumea televiziunii este călare pe rating! Iar anunţurile celor care au cîştigat bătălia revelionului, preluate şi formulate de ziare şi bloguri, sînt caraghioase: „Negru l-a bătut pe Vârciu“, „Antena 1 a zdrobit PRO TV“ sau „Etno TV a urcat în topul audienţei de Revelion“. Anunţurile trebuie neapărat strigate cu toată puterea în mass-media, să le intre bine în cap românilor, care abia se trezesc după chef, şi să fie adînc înşurubate în memoria publicului. Este un marketing agresiv şi obligatoriu, chiar dacă exprimările sînt comice şi idioate. În fond, această dezlănţuire de orgolii ce împachetează punctele de rating nu se adresează oamenilor obişnuiţi, consumatori mai mult sau mai puţin avizaţi de televiziune (cărora puţin le pasă ce audienţă a făcut Dan Negru sau Liviu Vîrciu), ci clienţilor publicitari (advertiseri) şi partenerilor de afaceri ai posturilor TV. Adevăratul mesaj al comunicatelor de presă difuzate de televiziuni este: uite, dragă clientule publicitar!, programele noastre de revelion au făcut rating, reclamele tale au fost văzute de popor în grilele noastre şi banii pentru promovarea brandurilor tale au fost cheltuiţi eficient! 

Pînă la urmă, Revelionul TV este o bătălie de imagine pentru televiziuni şi mai puţin o afacere profitabilă. Chiar aşa, n-am auzit vreo televiziune să se laude că a cîştigat, în noaptea de revelion, din vînzările de publicitate, jumătate de milion de euro! (Televiziunile noastre nu vorbesc niciodată în public despre banii pe care îi cîştigă, ci se laudă numai cu ratinguri.) Toate aceste campanii prin care canalele TV îşi laudă audienţele încheie bătălia pentru revelion. Viaţa merge înainte: hai să vedem ce accidente şi crime s-au produs în prima zi a anului, cîţi oameni au ajuns la Urgenţă, loviţi de petarde sau de indigestie...!

Dar să le lăsăm pe televiziuni să-şi vadă de ratingul cel de toate zilele şi să ne întoarcem la sondajele Revelionului 2012! (Pentru că există şi cifre care nu stabilesc ierarhii şi nici nu sînt „cărămizi bune de bătut în piept“.) Monitorizările arată că 12.154.000 de români s-au uitat cel puţin un minut la programele TV de revelion, în intervalul orar 21,30 – 02,00. Această cifră reprezintă un alt parametru al audienţei TV, care se numeşte reach. Spre deosebire de rating, care înseamnă o medie pe minut a persoanelor care au urmărit un program, reach-ul reprezintă numărul de indivizi distincţi (subliniez, distincţi!) care au urmărit cel puţin un minut respectivul program. (Îmi cer scuze pentru aceste definiţii, parcă sînt un profesoraş antipatic!) Sondajele de audienţă, din păcate, nu pot spune cum s-au comportat cei 12.154.000 de români în faţa televizoarelor. Aparatele electronice care măsoară audienţa TV (peoplemeter) nu monitorizează cîţi români au tras cu un ochi la micul ecran şi cu un ochi la paharul cu vin, cîţi au dansat pe muzica maneliştilor de la Antena 1 sau PRO TV şi cîţi au rîs cu salata de boeuf în gură la glumele la Dan Negru (mă rog, „glumele lui Dan Negru“ e un fel de-a spune). Dar să nu divagăm! 

Important de remarcat este faptul că numărul românilor (la nivel naţional) care s-au uitat cel puţin un minut la televizor, în noaptea de Revelion, s-a menţinut relativ constant în ultimii trei ani. Reach-ul Revelionului 2012 este cu 2,7% mai mare decît cel de la Revelionul 2011, dar mai mic cu 0,56% faţă de Revelionul 2010. Mai precis, Revelionul 2010 a avut un reach de 12.222.000 de persoane distincte, fiind cel mai mare în ultimele trei ediţii. Uşoara descreştere, începînd din 2010, nu cred că trebuie să-i îngrijoreze pe oamenii de televiziune. 

Şi sondajele la nivel urban arată că românii nu renunţă prea uşor la televizor, în noaptea trecerii dintre ani. În 2012, 6.568.000 de orăşeni s-au uitat cel puţin un minut la programe TV, cu 266.000 mai puţini decît în 2010 (o descreştere de 3,8%).

Cei doi rivali de pe piaţa noastră de televiziune, PRO TV şi Antena 1, n-au suferit variaţii majore de telespectatori, semn că au un public-gură-cască bine ţinut în prizonierat chiar şi de revelion. Reach-ul obţinut de Antena 1 la Revelionul 2012 a fost de 9.015.000 de persoane, la nivel naţional, cu 2% mai mare decît în urmă cu un an. În schimb, PRO TV a înregistrat o scădere de 2,2%, atingînd 8.538.000 de telespectatori. Cei mai mulţi telespectatori ai Antenei 1 au vîrste cuprinse între 55 şi 64 de ani (pondere de 22,3%). La PRO TV, categoria cu vîrste între 35 şi 44 de ani a avut cea mai mare pondere (21,1%).

Canalul public TVR 1 a reuşit cu Întrecerea vedetelor o creştere procentuală a reach-ului de 13,1% faţă de Revelionul 2011, cîştigînd atenţia a 6.875.000 de români din toată ţara. Chiar dacă se poate lăuda cu acest salt important, TVR 1 nu poate ocoli o cifră (se găseşte uşor în sondaje!) care ar trebui să pună serios pe gînduri conducerea instituţiei publice: 62% dintre telespectatorii care s-au uitat la programele TVR 1 au vîrste mai mari de 55 de ani. De asemenea, aproape 39% dintre persoanele care au văzut cel puţin un minut din Întrecerea vedetelor au depăşit vîrsta de 65 de ani! Cam descurajant pentru Iuliana Tudor, Dan Bittman şi Mircea Radu!
Tinerii cu vîrste între 19 şi 24 de ani au chiulit de la Revelionul celor trei mari televiziuni (PRO TV, Antena 1 şi TVR 1).

Această categorie de public a avut o pondere de 4,7% la PRO TV, de 4,5% la Antena 1 şi de 2,5% la TVR 1. Tinerii nu şi-au pierdut revelionul în faţa televizorului. Şi bine au făcut! 

Petre Barbu este senior editor la revista Forbes România.

Mai multe