Cînd laşi monştrii să crească nestingheriţi

28 martie 2012   MASS COMEDIA

De cînd ţin această rubrică, de aproape 12 ani, am scris de nenumărate ori despre mediul toxic pe care-l răspîndesc Ştirile de la ora 17 de la Pro TV. Am atras atenţia asupra efectelor pe care le au asupra publicului, am analizat resorturile lor, am arătat cum se propagă acest format şi la celelalte televiziuni, cum modelul este preluat şi multiplicat.

Ultima dată am scris despre acest subiect acum un an, cînd povesteam şi o discuţie pe care am avut-o la un moment dat cu primul preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului, Ralu Filip. Am vorbit cu el despre mai multe, şi omul avea soluţii pentru toate lucrurile pe care i le puneam pe tapet. Surpriza mea a fost că, în momentul în care am adus vorba de florilegiul de orori al Ştirilor de la ora 17, Ralu Filip a părut de-a dreptul încurcat. Nu numai că nu avea nici un răspuns, nici o soluţie (măcar pentru protejarea minorilor, treabă din care-şi făcuse un adevărat crez), dar mi s-a părut că nici nu acorda prea mare importanţă pericolului pe care-l constituia, pentru sănătatea morală a publicului, difuzarea unui astfel de produs TV. Nu ştiu care să fi fost motivul atitudinii lui. Aşa cum nu ştiu de ce acest subiect a fost, ani la rînd, total neglijat de CNA.

Iată însă că, acum cîteva zile, Consiliul a descoperit că ştiri de tipul „Tînără ucisă cu toporul“, „Străbunica ucisă în bătaie“, „Violată la 70 de ani“, difuzate după-amiaza, la ore accesibile copiilor, nu sînt chiar în regulă. Cei de la CNA spun că au devenit atenţi la grozăviile reunite sub titlul Ştirile de la ora 17 în urma reclamaţiilor primite. Curios este că acest organism nu s-a autosesizat pînă acum. Asta cu atît mai mult cu cît unii membri se pare că au semnalat această problemă. În şedinţa CNA din 22 martie, în care s-a discutat despre Ştirile de la ora 17, Narcisa Iorga a spus (conform blogului paginademedia.ro): „De 3 ani, de cînd am preluat mandatul CNA, am atras atenţia asupra acestui gen de ştiri, care sînt difuzate la o oră accesibilă minorilor. Dar acest model este preluat şi de TV de ştiri, de nişă“.

Or fi atras atenţia unii membri, cum spune că a făcut şi Narcisa Iorga, dar Consiliul Naţional al Audiovizualului nu a pus niciodată pînă acum în discuţie, în mod oficial, această problemă. Astfel încît este normal ca reprezentantul Pro TV, invitat la şedinţa CNA din 22 martie, să se mire candid: „Acest jurnal de ştiri există de 17 ani şi nu a fost nici o problemă pînă acum. Astfel de ştiri difuzează şi toate celelalte posturi de televiziune“ (citat, de asemenea, de blogul paginademedia.ro).

Nu că este adorabil? Ştirile de la ora 17 există de atîta timp, şi CNA nu a avut a reproşa nimic acestui tip de emisiune TV. Prin urmare, a fost o producţie model, bună de pus la panoul elevilor cuminţi. Luată chiar drept model de toate celelalte televiziuni. Mai mult, în momentul de faţă putem vedea că unele dintre acestea au funcţionat după zicala „capra sare masa, iada sare casa“. De exemplu, ştirile de la Pro TV sînt joacă de copii, pe lîngă cele difuzate de Kanal D. Prin urmare, doamnelor şi domnilor de la CNA, de ce vi s-a căşunat acum pe Pro TV?

Lăsînd gluma la o parte, mă tem că reacţia Consiliului faţă de Ştirile de la ora 17 este mult prea tîrzie. Lucrurile au căpătat amploare şi nu mai vorbim de mult de o simplă emisiune de ştiri. E de-a dreptul un fenomen – cu implicaţii din cele mai serioase. A crescut, s-a generalizat şi s-a consolidat în timp, aşa încît a devenit ceva firesc în peisajul audiovizual românesc, face parte din ordinea naturală a lucrurilor. Cum să te mai lupţi acum cu aşa ceva?  

Mai multe