Bărcuţe de hîrtie

30 septembrie 2010   MASS COMEDIA

Vineri au ieşit în stradă poliţiştii. După unii – 5000 de persoane, după cei mai optimişti – 8000. Cele două televiziuni de ştiri s-au ambalat, au trimis care de reportaj la faţa locului, au improvizat studiouri în Piaţa Victoriei şi au transmis pas cu pas manifestaţia. Apoi au aşteptat, frîngîndu-şi pumnii, să iasă cu încăierare, dar aceasta n-a avut loc. Nici măcar îmbrîncelile din zilele precedente, dintre sindicalişti şi jandarmi. Îmi închipui că trebuie să fie foarte frustrant pentru un om de televiziune!...

La un moment dat, poliţiştii au dat cu caschetele de pămînt. În lipsă de altceva, merge şi asta! Prin urmare, Breaking News: manifestanţii şi-au aruncat caschetele. Lume, lume! Află teribilul adevăr: chipie la pămînt! Şocant, nemaiauzit, terifiant! Nici o victimă? De data asta nu, dar se putea întîmpla ceva groaznic! Oricum, nu uitaţi: noi am fost primii care v-am arătat cum a muşcat cozorocul din praful străzii... 

A urmat o zi întreagă de dezbateri televizate, în care înţelepţii neamului ne-au lămurit cum e cu uniforma de poliţai şi cît de mult a suferit cascheta la impactul cu asfaltul. Aceasta a fost ziua de vineri. Sîmbătă, dumnezeul jurnaliştilor de televiziune i-a binecuvîntat cu un alt Breaking News. În fine, dumnezeul a fost de data asta însuşi Zeus. Lume, lume! Află şi te minunează: preşedintele Traian Băsescu a declarat că renunţă la ajutorul poliţiei cînd se deplasează cu coloana oficială. Vai, ce scandal! Cum se poate una ca asta? E de-a dreptul strigător la cer, dragă! 

A urmat o altă pleiadă formată din aceiaşi înţelepţi ai neamului, care a întors pe toate feţele spinoasa problemă. E ceva de importanţă majoră, ceva care atentează la însăşi integritatea naţională! Oare de ce nu se întruneşte într-o şedinţă de urgenţă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării?... Şi astfel a trecut şi ziua de sîmbătă. 

Duminică, o altă surpriză, un alt Breaking News: şi premierul Emil Boc a declarat că nu mai vrea poliţie în coloana sa oficială. Vai de mine şi de mine, s-a pornit bulgărele de zăpadă care va distruge totul în cale! Ieri – preşedintele, azi – prim-ministrul! Unde va ajunge săraca ţara aceasta? Prin urmare, dă-i şi luptă, puicusorule, în studiourile de televiziune, cu această nouă provocare! 

Grea e viaţa de jurnalist TV cînd ai neşansa să-ţi faci meseria într-o ţară liliputană şi unde totul se întîmplă la scară mică. Patria ciorbiţei, a sărmăluţelor, a bericii şi a micii înţelegeri. Şi, desigur, a mititeilor. 

În Franţa au ieşit în stradă cîteva milioane de oameni nemulţumiţi că li se taie puţin din pensii; numai la Paris au fost 250.000 de manifestanţi. În Grecia, oamenii s-au revoltat că li s-a tăiat cel de-al 14-lea salariu – şi nici acolo n-au fost puţini pe străzi. La noi se strîng 15.000 din toată ţara, şi sindicaliştii văd în asta o izbîndă a luptei sindicale. Apoi, dacă ai 5000 (sau, hai, 8000) de poliţişti în stradă, poţi considera că se întîmplă cu adevărat ceva! Şi atunci faci Breaking News. Gîndind lucrurile la o asemenea scară, gestul preşedintelui – şi apoi al premierului – de copil îmbufnat care nu te mai lasă să te joci cu jucăriile lui nu poate fi decît unul de proporţii homerice. E ceva colosal, care depăşeşte orice închipuire, de sfîrşit de lume de-a dreptul! 

Ceea ce vedem pe micile noastre ecrane seamănă din ce în ce mai mult cu filmul A fost sau n-a fost? al lui Corneliu Porumboiu. Vajnicul om de televiziune Jderescu i-a chemat în studio pe amicul Mănescu şi pe nea Pişcoci, să dezbată cestiunea arzătoare la ordinea zilei – dacă a fost sau n-a fost Revoluţie în Vasluiul lor liniştit. Dintre toţi, cel mai inspirat şi la obiect era nea Pişcoci. El făcea bărcuţe de hîrtie. Nu asta fac şi inspiraţii comentatori de astăzi? Oricum, acestea sînt numai bune pentru agitatele ape din ligheanul nostru românesc.

Mai multe