Alegeri, monşer!

13 iunie 2012   MASS COMEDIA

Zi mare pentru naţiune! Televiziunile de ştiri sînt pătrunse de momentul istoric pe care în sfîrşit l-au prins şi ne transmit, încă de la primele ore ale dimineţii, lucruri de importanţă capitală. Reporterii sînt cuprinşi de un soi de excitaţiune şi totul are un aer de festivism agitat. Cei din studiouri dau legătura în diferite „locaţii“, iar corespondenţii de acolo (chiriaşi, de bună seamă) ne relatează cu febrilitate cum vin la vot politicienii, „însoţiţi de soţii“, desigur.

Cei de la Realitatea TV scriu pe ecran „Tu decizi!“ şi ne anunţă de la bun început că „astăzi vor vorbi oamenii simpli, nu politicienii“. Nu contează că întreaga zi tot politicienii vor fi urmăriţi pas cu pas – cum îşi iau buletinele de vot de la comisii, cum merg în cabinele de vot, cum împăturesc foile, cum le bagă prin fantă în urne (poporul trebuie să vadă de fiecare dată acest ritual incitant!). Şi, în cele din urmă, cum fac declaraţii în faţa microfoanelor care se înghesuie harnice spre gurile lor.

La Antena 3 sîntem informaţi că – senzaţional! – „primarul Capitalei a stat două minute în cabina de vot“ şi că „premierul Victor Ponta a avut ceva emoţii la vot: a crezut că a confundat urna pentru preşedintele Consiliului Judeţean cu cea pentru consilieri“. Lucruri importante, dar urmează altele şi mai şi! „Breaking News: Udrea, cu telefonul în cabină.“ Oamenii din studio comentează despre această încălcare gravă a legii, iar imaginile ne-o arată pe Elena Udrea cu buletinele de vot într-o mînă şi cu mobilul în alta. Subiectul este părăsit doar atunci cînd vine vorba de Traian Băsescu. Ni se spune că preşedintele a anunţat că vine la ora 11 la vot. Pe la 10,20, cei de la Antena 3 încep să bîţîie de nerăbdare, iar Niels Schnecker nu poate să nu remarce faptul că „preşedintele se cam lasă aşteptat“. Pînă una, alta, corespondenta de la Colegiul „A.D. Xenopol“, unde trebuie să voteze Băsescu, ne vorbeşte despre pregătirile pe care le-au făcut cei de acolo în cinstea preşedintelui. Adică nişte ficuşi la intrare şi un bonsai pe masa comisiei.

Problema bonsaiului este analizată şi la Realitatea TV. Apoi, aşa cum ni s-a promis, li se dă cuvîntul oamenilor normali. Îl auzim pe Piedone care ne spune: „Mă simt cum se simte un om normal care îşi exercită dreptul la vot“. Oprescu, în schimb, mărturiseşte că, în ciuda a ceea ce-i spune raţiunea, continuă să se iubească pe sine: „A fost un vot mai puţin raţional, mai mult sentimental“. Apoi îl urmărim în direct pe Ion Iliescu, cum îşi ia buletinele de vot, intră în cabină şi îndeplineşte ritualul mai sus amintit. După ce iese din secţie, declară senin: „Am votat pentru candidaţii USL“. Deh, el îşi permite să încalce legea electorală şi nimeni nu bagă de seamă astfel de amănunte nesemnificative...

Cei de la Antena 3 îl ratează pe Iliescu, pentru că au publicitate. Cînd termină cu reclamele, fostul preşedinte plecase deja acasă, dar ei îşi scot pîrleala imediat: „Breaking News: Ion Iliescu a votat“. Apoi mai bagă un Breaking News: „Echipa Antena 3, atacată“. Corespondenta din comuna Curcani relatează ce s-a întîmplat acolo, că procesul electoral a fost stopat, dar nici vorbă să fi fost atacată. Nici de data aceasta nu este luat în seamă un astfel de detaliu. Apoi, o jurnalistă a Antenei 3 ne zice ce ni se pregăteşte la ora 21 şi ne arată cu mîndrie un „video all de 10 m lăţime şi 4 m înălţime pe care va fi proiectat exit poll-ul“. „Nici un alt post de televiziune nu va avea la ora 21 atît de multe date cîte vom avea noi.“ Pe de altă parte, Realitatea ne anunţă că va fi „singura televiziune care va prezenta la ora 21 rezultatele fierbinţi“.

La ora 9 seara, aflu de la ambele canale de ştiri că, în sectorul 3 al Capitalei, unde locuiesc, nu a cîştigat Negoiţă, ci Negoiţă. La Antena 3 e mare sărbătoare. Mugur Ciuvică declară cu satisfacţie: „Iată că oamenii, doar mergînd la urne, pot schimba ceva“. Curat pot schimba ceva! Muzica, muzica!

Mai multe