Liceeni din toată ţara, la concurs

28 martie 2012   Societate

Sînt rare clipele cînd îmi doresc să fiu din nou elevă: cînd dă colţul ierbii, primăvara, cînd îi văd pe cei mici înarmaţi cu laptopuri, căşti şi iPad-uri, cînd citesc cărţi la care am rîvnit toată adolescenţa, cînd întîlnesc oameni care mi-ar fi putut fi modele. Şi, recent, cînd am aflat despre concursul de cultură generală iniţiat de Editura Humanitas. Imaginaţi-vă: să fii licean, să ai în faţă întrebări inteligente, seducătoare, construite de mari scriitori, special pentru tine, şi să primeşti pentru hărnicia ta cărţi, foarte multe cărţi apărute la una dintre cele mai importante edituri din ţară.

Anul trecut, în luna octombrie, Editura Humanitas a invitat 22 de licee din toată ţara – Cluj, Oradea, Sibiu, Galaţi, Ploieşti, Bucureşti, Alba Iulia, Braşov, Piatra Neamţ, Rîmnicu-Vîlcea – la un concurs pe teme de cultură generală: echipe de trei elevi, din fiecare liceu, se înfruntă de-a lungul a patru etape, fiecare cu tema ei – Secolul al XIX-lea, Darwinismul, Grecia Antică şi Naşterea Universului, urmînd ca în cea de-a cincea etapă, dedicată Istoriei Românilor, să intre liceele care au acumulat cele mai multe puncte. Pe lîngă temele enumerate mai sus, elevii au de răspuns şi la cîte o întrebare privind limba română şi codul bunelor maniere. Cărţile care compun bibliografia de concurs au fost oferite gratuit, de către editură, tuturor elevilor participanţi şi profesorilor coordonatori.

După cum spuneam, întrebările sînt concepute de autori Humanitas: Ioana Pârvulescu, Vlad Zografi, Andrei Cornea, Lucian Boia, Neagu Djuvara. Întrebări incitante, care spun poveşti pline de haz şi farmec. Iată cîteva exemple:

„Cine sînt? Sînt un scriitor. Foarte multă lume îmi citează cuvintele în tot felul de împrejurări – te şi miri cîţi îmi rostesc numele, deşi mă îndoiesc că m-au citit cu atenţie. Pînă şi oamenii de ştiinţă se referă la mine. De pildă, s-a spus că, dacă ar avea suficient timp la dispoziţie, o maimuţă care ar bate la întîmplare la o maşină de scris ar putea reproduce operele mele complete. Aceasta e, pe cît îmi dau eu seama, o imagine poetico-ştiinţifică pentru veşnicie, fiindcă nu-mi închipui cum ar putea o maimuţă, din pură întîmplare, să cadă tocmai peste cuvintele mele.“ Sau:

„Ce sînt? Data mea de naştere este 1 martie, pentru că oamenii din secolul 19 credeau în simboluri, iar primăvara se potrivea cu ideea de început, de viaţă nouă, de tinereţe şi bucurie. Ideea existenţei mele i-a venit lui Titu Maiorescu din nevoia de deschidere către ceilalţi şi a fost aprobată cu entuziasm de toată lumea. Prima întrebare legată de mine a fost «Cum se va numi acest copil al Junimii?», iar a doua – «Cine mă va conduce»? A ajuns să mă conducă tocmai cel care nu-şi dorea asta, dar care mi-a dat numele. Iar Vasile Pogor şi-a frecat mîinile de plăcere la gîndul polemicilor pe care le voi genera.“

Concursul a ajuns la cea de-a patra etapă. Finala va avea loc pe 9 iunie, iar moderatorul ei va fi Andi Moisescu. Pe marii cîştigători îi aşteaptă un premiu pe măsură: un abonament la toate apariţiile editoriale Humanitas, timp de un an.

Doamna Mihaela Coman, directorul general al Editurii Humanitas Multimedia şi coordonator al concursului, mi-a împărtăşit gîndul cu care a pornit acest proiect: „Sperăm ca prin acest concurs să-i ajutăm pe elevi să integreze cunoştinţele dobîndite la şcoală într-o poveste cu sens, să descopere plăcerea lecturii şi bucuria cunoaşterii“.

Maria Iordănescu este psiholog.

Mai multe