Li Lan sau puiul roşu chinez

19 februarie 2014   Societate

„Pui cu alune şi ardei iuţi roşii“ – a auzit-o spunînd pe Li Lan. A ridicat capul şi a văzut-o aşezînd un platou aburind pe masă. „Ardeii nu se mănîncă“, a mai adăugat ea, „sînt doar pentru gust.“ Mîncarea de pui aţîţa focul mocnit din gîtlejul lui Neal şi îl făcea să lăcrimeze. Fiecare îmbucătură era mai iute şi mai gustoasă decît cea din urmă şi dădea vinului un gust mai delicat şi mai proaspăt. Neal o privea pe Li cum apuca graţios, cu beţigaşele, jumătăţile de arahidă şi i le vîra lui Pendleton în gură. (…) „Dumnezeule, iarăşi?“ o auzi pe Olivia gemînd cu istovită disperare, cînd Li Lan a adus un platou cu broccoli, muguri de bambus şi ciuperci în sos de soia. (…) Tom a ridicat ceaşca, i-a privit în ochi pe fiecare dintre comeseni şi a spus: „Pentru frumuseţea artei lui Lan, pentru frumuseţea culturilor care cresc graţie ştiinţei lui Robert, pentru frumuseţea prieteniei.“ Neal a golit ceaşca şi o întrebare idioată i-a trecut prin minte: oare Iuda s-a bucurat de vin în timpul Cinei?

Tăiaţi pe din două doi ardei graşi, unul roşu şi unul verde, scoateţi-le sîmburii şi vinişoarele, şi tăiaţi-i în pătrăţele de 1 cm. Tăiaţi în cubuleţe cu latura de 1 cm patru fileuri de pui şi daţi-le prin făină. Bateţi spumă un albuş de ou, cu o lingură de vin de orez şi una de sos de soia. Tocaţi doi ardei iuţi roşii şi un căţel de usturoi. Măcinaţi gros 100 gr de alune. Încingeţi într-un wok patru linguri de ulei de arahide. Daţi cubuleţele de pui prin albuşul bătut şi prăjiţi-le în wok. După 2-3 minute adăugaţi ardeii graşi, ardeii iuţi, usturoiul şi arahidele, şi prăjiţi totul, la foc iute, încă un minut.

Robert Pendleton este un expert în pesticide, care a fugit de la corporaţia AgriTech cu Li Lan, pictoriţă talentată şi spioană chineză comunistă, iar Neal Carey este detectiv privat. Fiecare încearcă să-l cîştige pe Robert de partea sa: Li Lan pentru China, Neal pentru corporaţia-mamă. Din romanul The Trail to Buddha’s Mirror (1992), al lui Don Winslow.
 

Mai multe