Handmade-ul s-a născut la țară, dar trăiește pe Internet

3 martie 2011   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

● „De ce să cumpărăm handmade?“ Buyhandmade.org ne oferă motivul – lucrurile făcute de mînă sînt mai bune: de dăruit, pentru oameni, pentru mediu. „Ascensiunea culturii lanţurilor de magazine şi fabricarea globală au determinat ca toţi oamenii să se îmbrace şi să-şi mobileze/decoreze casa la fel. Conexiunea dintre producător şi consumator s-a pierdut. Prin cumpărarea de handmade ajutăm la refacerea legăturii.“ Drept urmare, cu ocazia sezonului sărbătorilor, Buyhandmade.org a iniţiat în iarna lui 2007 „The Handmade Pledge“, care suna cam aşa: „Promit să cumpăr handmade pentru mine şi cei dragi, şi să-i rog şi pe ceilalţi să facă la fel“. Între timp, au semnat online acest angajament aproape 53.000 de persoane, din toate colţurile lumii – din Statele Unite în Marea Britanie, Malaysia, Singapore, Portugalia, Polonia, România etc.

● Tot o concepţie „sănătoasă“ promovează şi revista online UK Handmade: „Termenul «handmade» este acum un indicator al calităţii, al grijii şi profesionalismului. (...) Într-o vreme în care oamenii realizează cît de important este timpul petrecut cu familia, micile afaceri sînt pornite la masa din bucătărie, devenind parte integrantă a stilului nostru de viaţă. Vrem să aducem înapoi meşteşugul bunicilor, să creştem legume cu copiii noştri, să ne descurcăm cu ce avem, reîntorcîndu-ne la o ideologie pe care generaţiile trecute au luat-o de bună“.

● Etsy.com – „Cea mai vibrantă piaţă de handmade a lumii“, cu peste 700.000 de produse afişate pe site, oferite de aproximativ 60.000 de artişti.

● Breslo.ro – „Comunitatea artizanilor handmade din România“ – site creat în august 2008; o replică la scară mult mai mică, autohtonă, la Etsy. Conform statisticilor publicate chiar pe site, în luna noiembrie 2010 au fost vîndute 36.777 de produse, şi listate 20.060 de produse noi, totalul tranzacţiilor comunităţii a fost de 222.871 de lei şi s-au primit 245.123 de vizite, care au generat 6.899.029 de afişări de pagini.

● IloveHandmade.ro – „Locul de întîlnire al iubitorilor de handmade“ – un site despre şi pentru creatorii şi cumpărătorii de produse handmade, cu tutoriale, concursuri şi idei. De asemenea, regulat se organizează tîrguri de handmade cu acelaşi nume. Următorul va avea loc în weekendul 5-6 martie, la Palatul Voievodal Curtea Veche, în Centrul Istoric al Bucureştiului.

Mai multe