Cu ochii-n 3,14

ÎN CAZ CĂ VĂ SUPĂRĂ UN VAL DE GLUME ȘI IRONII, NU AR FI CORECT SĂ OFERIM O NEÎNȚELEGERE CU O AROMĂ DE CONFUZII

● Mi-a rămas în minte replica asta a Anamariei Prodan: „Îmi fac un trandafir pe fața lui”. Sigur, era vorba despre tatuajul cu chipul soțului ei pe care îl are. Dar asta mai puțin contează. Formularea e, în felul ei, memorabilă. În caz că vă supără un fost / o fostă. (A. M. S.)

● Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii. Pe mine m-a prins un sentiment de duioșie – probabil, RO-Alert a suferit o traumă pe vremuri, din cauza unui uragan, taifun sau tornadă, iar acum sună și cînd e doar o ploaie. Sau poate că nimeni nu i-a citit, cînd era mic, Petrică și lupul. (S. G.)

● Trupa Scorpions a schimbat versurile baladei „Wind of change” compuse în 1991 în timpul perestroikăi: astfel, „I follow the Moskva / Down to Gorky Park / Let your balalaika sing” au devenit „Now listen to my heart / It says Ukrainia / Waiting for the wind to change”. Membrii trupei au declarat: „Nu ne mai putem imagina cîntînd acest cîntec ca și pînă acum. Nu ar fi corect să oferim o imagine idilică a Rusiei”. (M. C.)

● Dacă nu plătești la timp lăutarii, poți rămîne fără microbuze pentru copii. S-a întîmplat într-o comună din Vîlcea, unde fostul edil nu a achitat la timp, adică în 2013, onorariul unei formații din Satu Mare, venită să cînte la un eveniment local. Între timp, datoria a ajuns, de la 25.000 de lei, la peste o jumătate de milion. Inițial, artiștii au refuzat plata eșalonată, așa că primăria a fost nevoită să scoată diverse bunuri la licitație, inclusiv microbuzele cu care mergeau la școală 140 de elevi. Pînă la urmă, s-au înțeles ca plata să fie făcută în rate, vreme de 30 de luni. Fostul primar, acuzat de cel în funcție, spune că a fost o neînțelegere și că lăutarii și-au luat banii la timp, problema fiind aceea că administrația nu a știut să se apere în instanță. (A. A. D.)  

● Finlanda vrea în NATO! Cei mai bătrîni dintre dumneavoastră își amintesc campania declanșată de PRO TV la mijlocul anilor ’90, „România în NATO!”. Ei bine, societatea civilă finlandeză se mobilizează și ea. O mică berărie dintr-un orășel finlandez, aflat nu departe de granița cu Rusia, a lansat o bere numită „Otan olluta”, adică „Aș bea o bere” în limba finlandeză. Jocul de cuvinte, care duce spre OTAN, adică versiunea franceză a acronimului englez cu care sîntem toți obișnuiți, NATO (franceza este limbă oficială a NATO, ca și engleza), este susținut de grafica cutiei de bere: un cavaler medieval în armură inexpugnabilă pe care se vede simbolul NATO, roza vînturilor albastră, ridică o halbă de bere înspumată. Patronul berăriei spune că noul produs, un lager, are „gust de securitate cu o aromă de libertate”. Tare sînt curios să beau o bere „Otan olluta”, ca să văd dacă gustul îmi este familiar sau nu... (S. V.)

● Turcia și-a schimbat numele oficial pe plan internațional din Turkey în Türkiye. Se pare că numele vechi producea confuzii, mai ales la căutările pe Internet, între țara în cauză și curcan (turkey în engleză). Acum a fost înlăturată orice îndoială: Turcia nu e un curcan. Însă, mai important probabil, Recep Tayyip Erdogan nu mai este sub nici o formă președintele curcanului. (A. M.)

ÎNTR-ADEVĂR, O NOUĂ DISCUȚIE UNDE NICI NU TE AȘTEPȚI AR REPREZENTA O FORMĂ DE VIOLENȚĂ ÎMPOTRIVA ORGANISMULUI

● Primarul Bucureștiului tot spune că un mandat de patru ani la primărie este prea puțin pentru orice oraș din România. Într-adevăr, în ritmul în care s-au desfășurat lucrurile în București, în primul an și jumătate din mandatul său, se pare că ar fi nevoie de cel puțin zece mandate ca să se vadă ceva. (A. M.)

● Serviciul de Securitate din Ucraina a făcut publică, marți, o nouă discuție dintre doi ruși, unul aflat în „Operațiunea militară specială”, celălalt acasă, în Rusia: „La mine este totul ca de obicei, casă, muncă, familie, nimic nou! Problemele cu proviziile alimentare nu s-au rezolvat?” / „Nu, azi am mîncat un York, un Yorkshire Terrier”. Absurdul, ca și războiul, nu are limite. (A. M. S.)

● Războiul din Ucraina face victime colaterale unde nici nu te aștepți! Un membru al Parlamentului finlandez face apel la cetățeni să boicoteze kebabul și ofertele turistice în Turcia ca răspuns la refuzul președintelui Erdogan de a accepta aderarea la NATO a Finlandei. (M. M.)

● Președintele turc Recep Tayyip Erdogan lovește din nou, cu o inițiativă istorică de rebranding național: are de gînd să schimbe numele internațional al țării sale din englezescul Turkey în turcescul Türkiye – „care ar reprezenta și exprima în modul cel mai bun cultura, civilizația și valorile națiunii turce”, după spusele lui Erdogan. Nu în ultimul rînd, pe turci îi deranjează faptul că substantivul comun „turkey” înseamnă în engleză „curcan” sau „eșec, ratare”, iar în slang american „prostovan”. De altfel, și în germană, verbul – mai nou, incorect politic – türken („a turci”) înseamnă „a falsifica, a măslui”. Nu vrem să ne închipuim ce decizii majore s-ar lua în lume dacă peruanii ar afla că „peru” înseamnă, în portugheză, „curcan” și dacă indienii ar ști că afurisita orătanie se cheamă în turcă „hindi”, în franceză „dinde” și, în germană, „Indian”… Pînă una-alta, pregătiți-vă să mîncați rahat türkiyesc. (M. P.)

● Anul trecut, cînd Festivalul de Film de la San Sebastian l-a onorat pe Johnny Depp cu premiul pentru întreaga carieră, Asociația Regizoarelor din Spania a ripostat: „Această decizie transmite un mesaj îngrozitor publicului, și anume că nu contează dacă ești un bărbat abuziv cîtă vreme ești un bun actor”. Directorul festivalului a replicat: „Vom apăra cu tărie două principii care stau la baza culturii și legilor noastre: prezumția de nevinovăție și reabilitarea de drept. Pînă în acest moment, Johnny Depp nu a fost nici arestat, nici judecat, nici condamnat de nici o autoritate din nici o jurisdicție pentru nici o formă de violență împotriva nici unei femei”. Între timp… (M. C.)

● Două sfaturi antice (preluate din tratatul De Medicina al lui Aulus Cornelius Celsus) pentru cei care scriu și pentru cei care citesc: 1) „după cină, nu trebuie nici să citești, nici să scrii, nici să declami, ba chiar nici să meditezi prea adînc, dar mai cu seamă e întru totul oprit să vomiți“; 2) „e bine să te razi în cap pe stomacul gol, cînd s-a făcut digestia, și să nu citești ori să scrii după ce ai mîncat“. Or fi știut cei vechi cum se cuvine să ai de-a face cu scrisul și cititul fără să-ți dăuneze organismului. (D. S.)

Foto: D. Stanciu

Mai multe