Cu ochii-n 3,14

8 februarie 2022   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DACĂ AM FACE O ESTIMARE A TUTUROR LUCRURILOR ARUNCATE PE JOS, AUTORITĂȚILE AR PUTEA DESCRIE SITUAȚIA MAI BINE

 Pentru a-și omagia creatorii de benzi desenate, în pașapoartele belgiene, în locul imaginilor cu monumente istorice vor apărea personaje precum Tintin sau Lucky Luke. Dacă am face și noi la fel, pașapoartele noastre i-ar promova pe Haplea, Titilică sau Coana Frosa. (S. G.)

 După ce salvarea planetei devenise o prioritate, pandemia a luat fața problemelor de mediu. Se pare că este imposibilă o estimare a cantităţii de deşeuri medicale generate de pandemie, însă printr-un singur program al ONU au fost distribuite 87.000 de tone de echipamente de protecţie individuală – precum mănuşi din latex şi măşti – în statele cu venituri mici. Totodată, au fost folosite zeci de milioane de kituri de testare şi miliarde de ace şi seringi, în timpul campaniei mondiale de vaccinare. OMS afirmă că peste jumătate dintre centrele medicale din statele mai sărace nu au capacitatea de a gestiona în siguranţă aceste deşeuri și că aceste obiecte pot constitui un pericol pentru mediu dacă sînt aruncate în mod neglijent, dacă sînt arse sau ajung la gropi de gunoi. Să vedem ce urmează. (A. M. S.)

 Pe ușa unei frizerii scrie așa: „În această unitate, purtatul măștii și dezinfectarea sînt măsuri de protecție“. Mă întreb ce-or fi purtatul măștii și dezinfectarea în alte unități: măsura tuturor lucrurilor, măsură pentru măsură? (D. S.)

 În micul orășel Södertälje din Suedia, autoritățile locale au recurs la o metodă inventivă de a scăpa de chiștoacele de țigări aruncate pe jos de cetățenii neglijenți. Ciori special dresate pentru această sarcină le culeg și le depozitează într-un loc anume desemnat, primind, drept recompensă, hrană. Faptul că poți determina atît de ușor niște păsări sălbatice să coopereze cu oamenii nu mă miră atît de mult pe cît mă neliniștește faptul că nu-i poți face pe oameni să respecte niște reguli simple de conviețuire într-un oraș. (M. M.)

 Pentru ieșirea la mare a noului iaht al lui Jeff Bezos, fondatorul companiei Amazon, care se construiește în Olanda, va trebui demontat un pod istoric din Rotterdam. Ambarcațiunea nu încape pe sub pod, iar autoritățile – luînd, cică, în considerare importanța economică a construirii acestui vas – au decis demontarea și remontarea podului (deși, după o recentă renovare, promiseseră că nu vor face vreodată așa ceva). Iahtul, care e de fapt un ditamai vaporul (are 127 de metri lungime și catarge de 40 de metri înălțime), costă 500 de milioane de dolari. Pare că Bezos ăsta e un fel de Haplea. Poate ar trebui să-i spună cineva că Titanicul era și mai mare. Acum, atenție la Zuckerberg! (A. M.)

 Pentru a putea ieși mai devreme la pensie, un elvețian a decis să devină femeie în acte – de la 1 ianuarie 2022, în Elveția, schimbarea sexului pe hîrtie e posibilă printr-o procedură extrem de simplă (un interviu de zece minute care să verifice „capacitatea de discernămînt” a solicitantului și o taxă de 75 de franci). Găselnița elvețianului, semnalată de Luzerner Zeitung și născătoare de polemici privind posibilele abuzuri administrative, ar putea totuși gîdila vechiul vis feminist cum că lumea va fi condusă, la un moment dat, doar de femei. (S. G.)

 Purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Jen Psaki, a vrut să descrie situația de acum, cu miile de militari ruși comasați la granița cu Ucraina, comparînd Rusia cu o vulpe ce ţipă de pe acoperişul coteţului că îi este frică de găini. Replica purtătorului de cuvînt al Kremlinului nu a întîrziat să apară. A doua zi, Dmitri Peskov a amintit că, de obicei, Rusia e comparată cu un urs. „Şi, oricît de mult și-ar dori, ursul nu se poate urca pe acoperişul coteţului, pentru că e prea mare şi prea greu”, a explicat Dmitri Peskov. Coincidență: în aceeași săptămînă, o găină a fost prinsă în timp ce dădea tîrcoale Pentagonului. (M. M.)

 Cu ajutorul Institutului de Tehnologie din Florida, brand-ul Heinz a pus pe piață o ediție limitată de ketchup obținut din roșii crescute în sere care conțin același tip de sol și în care este reprodus același mediu ca pe Marte. O marcă japoneză de bere a făcut același experiment acum mai bine de un deceniu. (M. C.)

E SINGURUL LOC DIN LUME DE UNDE PUTEȚI VEDEA, FĂRĂ PERMIS, CINE ARE UN ANTURAJ DULCE

 Situat în incinta Domeniului Regal Peleș, complexul turistic „La Tunuri – Vila Economat” își face reclamă cu stupefiantă ingeniozitate, după cum urmează: „Sîntem singura locație din lume de la fereastra căreia puteți vedea Castelul Peleș”. Nimic mai adevărat! Ținem să adăugăm că Piața Charles de Gaulle (fostă Piața Jianu, Piața Mihai Eminescu, Piața Adolf Hitler, Piața Generalissim I.V. Stalin și Piața Aviatorilor) e singurul loc din lume de unde puteți vedea statuia lui De Gaulle sculptată de Mircea Corneliu Spătaru, Palatul Fundației Universitare „Carol I“ (Biblioteca Centrală Universitară) e singura clădire din lume de la ferestrele căreia puteți să vă uitați sub coada calului sculptat de Florin Codre, iar Piața Constituției din București e singurul loc din lume de unde nu puteți vedea mai nimic – nimic, nimic. (M. P.)

 Un bărbat din Marea Britanie, oprit de poliție, le-a spus ofițerilor că a condus fără permis și fără asigurare mai bine de 70 de ani. Ofițerii au spus că șoferul, născut în 1938, le-a transmis că a condus fără permis sau asigurare de la 12 ani, că nu a avut nici un eveniment în trafic și nu fost niciodată oprit de poliție. Ce amendă mai poți să-i dai? (A. M. S.)

 După gîlceava din PMP iscată de faptul că gruparea dlui Tomac a pus mîna pe contul de Facebook al partidului (pe vremuri era mai palpitant: cine avea ștampila avea partidul; acum e mai caraghios: cine are parolele contului de Facebook are partidul) și îl subminează pe bietul domn Cristian Diaconescu, începe gîlceava din USR, unde dl Cioloș n-are loc de făcut reforme. În treacăt fie spus, ați băgat de seamă cît de mult le place cuvîntul „reformă” useriștilor? În ceea ce ne privește, din aceste tulburări nu putem trage nici un folos în afara șansei de a recolta vorbe memorabile din fondul caragialian al politicii noastre. Ca, de pildă, fraza asta din scrisoarea dlui Barna către dl Cioloș: „Mărturisesc că oricît am încercat să nu te încurc, nu te înțeleg”. Formidabil acest domn Barna! Pe unde l-au găsit să mai caute! Or fi doi ca el? (S. V.)

 O „rezoluție” culeasă de pe Twitter: „Anul acesta aș vrea să semăn mai mult cu Iisus: să am un anturaj plin de păcătoși, să supăr persoanele religioase, să spun povești care să-i pună pe gînduri pe cei din jur, să am prieteni nepopulari, să fiu bun, iubitor și iertător și să dorm după-amiaza în bărci”. (M. C.)

 Într-o cofetărie, clienta o întreabă dulce pe fata care servea: „Nu mai ai platouașe din acelea cu mini-prăjiturele?“. Minunata lume a diminutivelor… (D. S.)

Foto: E. Farkas (sus), M. Bănică (jos)

Mai multe