Cu ochii-n 3,14

5 ianuarie 2022   LA SINGULAR ȘI LA PLURAL

DACĂ A FI LIPSIT DE UMOR ÎNSEAMNĂ A FI LIPSIT DE AROME, E BINE SĂ NU UITĂM CĂ NU DOAR OAMENII O IAU RAZNA, CI ȘI MATERIA

 Dacă ar fi să exprimi, în două cuvinte, esența celor care nu se simt bine, de sărbători, decît atunci cînd fac să bubuie petarde împrejur, cuvintele ar fi acestea: niște petardați. (D. S.)

 După ce dictatorul nord-coreean a interzis zîmbetele în toată țara vreme de zece zile, pe durata ceremoniilor de comemorare a tatălui său, îmi este și mai clar că nu poți avea încredere în cei care, dintr-un motiv sau altul, pun limite, interzic sau pedepsesc rîsul și umorul, indiferent de subiect. Ocazie cu care reproduc (via Simona Sora) un pasaj dintr-o scrisoare a lui Lucian Raicu: „Este lipsă de politețe să-ți dai un aer important și este ridicol să te iei prea în serios. A fi lipsit de umor înseamnă a fi lipsit de umilitate, a fi lipsit de luciditate, a fi lipsit de lejeritate. Înseamnă să fii prea lipsit de tine, prea sever sau prea agresiv, să-ți lipsească tocmai din pricina asta, aproape întotdeauna, și generozitatea, și blîndețea, și îndurarea...”. (M. C.)

 Contul de Instagram al lui Dumnezeu (@thegoodgodabove) și-a anunțat urmăritorii că are în plan să creeze o ploaie aromată și i-a întrebat ce arome ar prefera. În primele cinci preferințe ale pămîntenilor s-au înscris aceste arome, în exact această ordine: THC (concentratul din hașiș), justiție, ciocolată, vaccin ușor acrișor și șampanie. (M. C.)

 Poate că sîntem în primele zile ale noului an, dar e bine să nu uităm că ne aflăm în ultimele zile ale Festivalului Cămilei „Regele Abdulaziz“! Manifestarea se desfășoară sub patronaj regal în Arabia Saudită, a început pe 1 decembrie și se încheie pe 10 ianuarie. Deși se află abia la cea de-a șasea ediție, festivalul este deja cel mai mare festival de profil din lume –  33.000 de proprietari de cămile vin să-și arate șeptelul dromader într-un spațiu de peste zece kilometri pătrați special amenajat. Punctul culminant al festivalului este concursul „Cea mai frumoasă cămilă”. Un juriu de specialiști evaluează concurentele după siluetă, cocoașă, ținută, mers etc. Ultimii ani, însă, au ridicat probleme. Atrași de premii, dar și de celebritate, tot mai mulți proprietari au început să-și opereze estetic cămilele. Liftingul și Botoxul sînt cele mai folosite metode. Juriul este însă vigilent și inflexibil, în fine, puteți să-i ziceți conservator – la concurs se primesc și se premiază numai frumusețile naturale! Cum chirurgia estetică este tot mai performantă, juriul a cerut o tehnologie specială care să depisteze urma bisturiului. I s-a dat, așa că zeci de cămile au fost deja descalificate. Unele concursuri de frumusețe își păstrează integritatea. (S. V.)

 O veveriţă cenuşie a atacat şi a rănit 18 persoane timp de două zile. Animalul a fost poreclit Stripe, după personajul din filmul Gremlins. Ea a început să atace oamenii din Buckley, Flintshire, săptămîna trecută. Corinne Reynolds, în vîrstă 65 de ani, a spus că o hrănea din martie şi că era „o vizitatoare prietenoasă şi frecventă” a grădinii ei. Iniţial, Stripe venea să fure mîncarea păsărilor şi Reynolds a spus: „În toate acele luni a fost bine, venea şi-mi lua o nucă din mînă”. Dar a adăugat că săptămîna trecută a muşcat-o în timp ce o hrănea în grădină, apoi a văzut informaţii pe Facebook despre alte muşcături şi atacuri în oraş. Vremuri grele: nu doar oamenii o iau razna, ci și veverițele. (A. M. S.)

 Aflăm cu mirare că „mirosul de ploaie” poartă un nume. Parfumul primelor picături de apă care cad pe asfaltul încins, mirosul de piatră udă, de praf stropit cu apă se cheamă „petrichor”. Din elinele pétra („piatră”) și ichór („sîngele zeilor” – un fel de ser sanguin, mai diafan decît sîngele pămîntenilor, sau „umoare apoasă”). Denumirea a apărut pentru prima dată în 1964, într-un articol publicat în revista Nature de Isabel J. Bear și Richard G. Thomas, doi cercetători australieni de la CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation). Substanța chimică din spatele petrichor-ului se numește „geosmin” („mirosul pămîntului”), un compus din familia alcoolilor, produs de alge albastre-verzi și de bacterii actinomicete, responsabil și pentru izul pămîntiu al sfeclei roșii. „Miros materia plîngînd…”, ar fi spus George Bacovia. (M. P.)

DACĂ SÎNT FOLOSITE GREȘIT, O GRĂMADĂ DE EXEMPLARE ALE SPECIEI UMANE POT PROVOCA PRIMUL ÎNCEPUT

 Primul calendar Advent a apărut în Germania, în 1851, fiind o cutie din lemn cu 24 de sertărașe, fiecare conținînd imagini sau versete biblice. De atunci, respectivele calendare au evoluat comercial, sertărașele ascunzînd mici cadouri, de la ciocolată la cosmetice, și devenind unul dintre cele mai populare cadouri de Crăciun. Recent, Federația Organizațiilor Germane pentru Siguranța Consumatorilor a emis șase avertismente pentru cîțiva furnizori de calendare Advent pentru „încălcarea flagrantă a obligațiilor de etichetare și informare”. Consilierul juridic al Federației a explicat scurt, pentru Der Spiegel, decizia: „Dacă sînt folosite greșit, cătușele, clemele pentru mame sau vibratoarele de prostată cu telecomandă pot provoca răni grave”. De menționat că respectivele calendare Advent nu ofereau nici imagini, nici versete biblice. (S. G.)

 Caracatiţele, crabii şi homarii sînt capabili să simtă durerea și suferinţa, potrivit unui studiu inițiat de Guvernul britanic, care a adăugat aceste creaturi pe lista ființelor care posedă simțuri și care urmează să beneficieze de protecţie în conformitate cu noile legi privind bunăstarea animalelor. Raportul specialiștilor de la London School of Economics a analizat 300 de studii științifice pentru a evalua dovezile de senzitivitate și s-a ajuns la concluzia că cefalopodele ar trebui tratate ca ființe conștiente și nu ar mai trebui fierte de vii, în procesul de preparare a mîncării. Eu cunosc o grămadă de exemplare ale speciei umane care, spre deosebire de caracatițe, nu par să posede nici un fel de simțuri, adică sînt total nesimțite, nu știu încă dacă să le fierb de vii sau nu. (A. P.)

 O mamă din Philadelphia a dat naștere la ceea ce se crede a fi primul „bebeluș Tesla” din lume: un copil născut pe scaunul din față al unei mașini electrice inteligente în timp ce aceasta conducea pe pilot automat. După această știre a apărut o alta, cum că ar fi fost doar o mișcare de marketing. (A. M. S.)

 O veste neliniștitoare la început de an: Gabriela Firea a anunțat că vrea să candideze din nou pentru fotoliul de primar al Capitalei. Și că se vede primar al Bucureștiului pentru următoarele două mandate. Primarul (în funcție) Nicușor Dan nici n-a apucat încă să facă ordine prin Primărie și să oprească hemoragia de bani publici. Cu mare efort a reușit să închidă cîteva dintre companiile municipale înființate ilegal de fosta administrație. În caz că va fi aleasă din nou primar, Firea se va strădui, din răsputeri, să le reclădească. E ca un joc de Hopa-Mitică. La mulți ani! (M. M.)

Foto: D. Stanciu

Mai multe